Bademli Köyü Gezi Rehberi

Bademli Köyü Gezi Rehberi


 Bademli köyü, 1970’li yıllar tadında tatil mekanları ile ünlü İzmir’in Dikili ilçesine bağlı nostaljik ve sevimli bir köydür. Bademli köyünde dikkatleri üzerine çeken detayla ise el değmemiş bir doğa ve zeytinliklerin olmasıdır. Köyün yarısından fazlasında zeytin ağaçları bulunur. Eski zamanlarda ulaşımın zor olduğu ve bu nedenle “yolların bittiği yer” olarak bilinen Bademli köyü, günümüzde ise ulaşım problemlerini hallederek Türkiye’de sessiz, sakin ve huzurlu bir tatil yapılacak yerler arasına adını yazdırmıştır.

 Bademli köyü, kara içine doğru uzunca ve geniş bir kanal olarak yapılmış bir köy olup bu nedenle oldukça korunaklı bir yerdir. Eski zamanlarda denizden gelecek olan saldırılara karşı bu şekilde konumlanmış olan köy, günümüzde daha fazla genişleterek denize yakın bir konumdadır. Bademli köyünde yapılacak aktiviteler sınırlı olsa da denizin tadı çıkarılacak ve huzurlu bir tatil yapılacak sevimli bir köydür.

Gezilecek ve Görülecek Yerler

Madam Balladur Çiftliği:

 Madam Balladur çiftliği, Bademli köyünde bir dönem yaşamış köklü bir ailenin yaşadığı yerdir. Madam Lily Balladur, 1993-1995 yılları arasında Fransa’da başbakanlık yapan Edovard Balladur’un babaannesidir. Çiftlikte uzun bir dönem yaşamış olan Balladur ailesi Bademli köyünde önemli bir yer tuttuğu için, yaşadıkları yerde bu nedenle büyük önem taşır. Bademli köyünde gezilebilecek yerlerdendir.

Bademli Kalem Adası:

 Bademli köyünde yapılacak aktivitelerin sınırlı olması dolayısıyla yapılacak olan en güzel şey eşsiz güzellikte ve temizlikte olan denizin tadını çıkarmaktır. Kalem adası da el değmemiş temizlikte ve berraklıktaki deniziyle bu keyfin yaşanacağı yerlerden biridir. Denizi bir akvaryum kadar berrak ve güzel olan kalem adası, gözlerden uzak ve huzurlu bir tatil için ideal bir adadır. Özellikle romantik bir tatil arayışında olan çiftler için önerilen yerlerdendir. Bademli köyünde görülmesi ve gezilmesi gereken yerlerden biridir.

Aya Nikola Kilisesi:

 Aya Nikola kilisesi, Badeli köyündeki en değişik tasarıma sahip olan yapıdır. Konum olarak köyün sahil kısmında bir ada üzerindedir. Köklü bir geçmişi olan kilisenin içinde çok sayıda geçmişten günümüze gelen kalıntılar bulunur. İçinde var olan eserlerin günümüze kadar ulaşması nedeniyle ziyaretçilerinde hayret ve hayranlık uyandıran, dış görünüş olarak da gözlere hitap eden bir kilisedir. Bademli köyüne seyahat edenlerin gezmesi gereken yapılardan biridir.

Garip Adası:

 Garip adası, Türkçede “ışık saçan” anlamında olan ve ünlü tarihçi Strabon’un sıklıkla söz ettiği 3 adadan birisidir. Adanın büyüklüğü yaklaşık olarak 358 metrekaredir ve konum olarak Bademli limanının tam karşısındadır. Denizinin güzelliği ile de Ege bölgesinin tüm özelliklerini bünyesinde barındıran bir adadır. Adanın ilginç tarafı ise bir bölümünde ılıca denilen denizin içinde sıcak su çıkan yerlerinin olmasıdır. Bademli köyünde mutlaka gezilmesi gereken yerlerdendir.

Bademli Ilıcası:

 Bademli ılıcası, eski zamanlarda ismi Aiolis Ilıcası olarak bilinen ve antik dönemlerden günümüze kadar ulaşmış bir değerdir. Bademli ılıcasına ulaşım zeytinliklerinin arasından geçerek sağlanıyor. Bademli ılıcasının özelliği ise suyun sıcaklığının 65 derece olması ve denizde ise 42 derece olmasıdır. Suyun içinde bulunan hidroasetat ve arsenik gibi maddeler nedeniyle birçok sağlık sorununda kullanılmaktadır. Özellikle ağrı, sızı, romatizma, böbrek taşı ve cilt hastalıkları gibi sağlık problemlerine iyi geldiği bilinmektedir.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder