Minsk Gezi Rehberi


Minsk, Belarus olarak bilinen Beyaz Rusya’nın en popüler şehri olup aynı zamanda başkentidir. Minsk, 11. Yüzyıla dayanan köklü bir tarihe sahip şehirdir. Ancak 2. Dünya savaşında büyük bir tahribata uğramış ve 300 bin olan nüfusu yaklaşık olarak 50 bine düşmüştür. Uzun bir süre kendini toparlayamasa da zamanla şehir yeniden inşa edilerek günümüzde Beyaz Rusya’nın en işlek ve en güzel şehirlerinden biri haline gelmiştir. Minsk şehrinde gezilmesi ve görülmesi gereken birçok tarihi yapı ve eserler bulunur. Şehir bir ova üzerine kuruludur ve bu nedenle gezilmesinden keyif alınan bir şehirdir. Hareketli bir gece hayatı olan şehirde, eğlenmek çok kolaydır. Aynı zamanda caddelerin pırıl pırıl olması, sokaklarda tek bir çöp dahi bulunmaması ve güvenlik açısında da çok üst seviyede bir şehir olması nedeniyle ziyaretçilerine keyifli bir tatilin imkânlarını sunmaktadır.

Gezilecek ve Görülecek Yerler

Aziz Simon ve Helena Kilisesi:

 Aziz Simon ve Helena kilisesi, 1905 ile 1910 yılları arasında inşa edilmiş olan ve Minsk şehrinin sembolik yapılarından biridir. Dikkat çeken özelliği ise kırmızı tuğlalar kullanılarak inşa edilmiş olmasıdır. Kilisenin ismi ise inşaatını üstlenen iş adamının ölen çocuklarından gelmektedir. Prematüre olarak doğan ve yaşamayan çocuklarının isimlerini Edwar Woynillowicz, bu kiliseye vermeye uygun görmüştür. Kilisenin en yüksek kulesi, ailenin yaşadığı evlat acısını anlatırken kısa olan kuleler ise çocukları simgelemektedir.

Gözyaşı Adası:

 Gözyaşı adası, Trinity bölgesinde yer alan küçük ve yapay özellikte olan bir adadır. Anıt adası olarak anılan bu adada 1976 ile 1988 yılları arasında Afganistan’da ölen 700 Belarus askeri için bir şapel inşa edilmiş. Her askerin isimlerinin yazılı olduğu şapellerin etrafında da heykeller yer alır ve bu heykeller yas tutan aile bireylerini temsil etmek için yapılmıştır. Gözyaşı adası adından da anlaşıldığı üzere, dram içerikli olan ve hüzünlü bir geçmişe sahip adadır. Adada aynı zamanda dünyadaki şiddet olayları karşısında ağlayan bir gardiyan heykeli bulunur ve bu özelliği ile de dünyada büyük dikkat çeker.

Belarus Modern Milli Kütüphanesi:

 Belarus modern milli kütüphanesi, 1922 yılından kurulmuş olan ancak modernize edilmesi 2006 yılına kadar süren dış görüntüsü bir elmasa benzeyen Beyaz Rusya’nın en önemli, en büyük ve en gösterişli kütüphanesidir. Kütüphanede toplamda 26 kat bulunur ve 24. Katında da bir restoran yer alır. Kütüphane inşa edilirken kullanılan yaklaşık olarak 5000 adet led ışıkları, gece olduğunda adeta bir görsel şov yaratıyor. Aynı zamanda Rusça eser bakımından da dünyanın 3. Büyük kütüphanesidir.

Zafer Meydanı:

 Zafer meydanı, halkın buluşma noktası sayılabilecek ve şehrin kalbi olan bir meydandır. Yapı olarak Rusya’da bulunan Kızıl Meydan ile benzerliği dikkat çeker. Meydan boyunca birçok tarihi yapıya rastlamak mümkündür. Çevresinde çok sayıda otel, restoran, kafe ve alışveriş merkezleri bulunur. Belarus seyahatinde gezilmesi gereken yerlerden biri olup, alışveriş yapmak, dinlenmek ve keyifli vakit geçirmek isteyen kişilerin uğraması gereken meydanlardan biridir.

Belarus Opera ve Tiyatro Binası:

 Belarus opera ve tiyatro binası, Sovyet mimarisi ile bezenmiş ve “konstrüktivizm” akımına göre inşa edilmiş tarihi bir yapıdır. 1934 ile 1939 yılları arasında inşa edilen bina 2. Dünya savaşında tahribata uğramış ve bir süre ahır olarak kullanılmış. Sovyetler şehri tekrar ele geçirdiğinde ise bina restore edilerek büyük sanatçıların ve önemli misafirlerin ağırlandığı, gösterişli bir hale dönüştürülmüştür. Konum olarak güzel bir parkın içinde yer alan opera ve tiyatro binasında her gün tiyatro gösterileri olmaktadır.

Büyük Vatanseverlik Savaşı Müzesi:

 Büyük vatanseverlik savaşı müzesi, 1941-1945 yılları arasında inşa edilen ve Sovyetler ile Nazi Almanyası savaşından kalan kalıntıların sergilendiği müzedir. Müzenin içinde 142 parça bulunur ve en dikkat çeken eşyalar ise el yapımı silahlardır.

Botanik Bahçeleri:

 Botanik bahçeleri, Minsk seyahatinde gezilmesi gereken doğa harikası yerlerden biridir. 53 hektarlık bir arazi üzerinde yer alır. 86 yıllık bir geçmişe sahip olan bahçede birçok bitki türüne rastlamak mümkündür. 9 binden fazla bitki türü ve dünyanın birçok ülkesinden getirilen bitki çeşitleri ile dikkat çeken bir bahçedir. Botanik bahçelerinde piknik, gezinti ve huzurlu bir dinlenme yapılabileceği gibi aynı zamanda çeşitli bitki türlerini görme şansı yakalayabilir, kelebeklere özel hazırlanmış odaları görebilir ve piramit şeklinde yapılan seralara denk gelebilirsiniz. Botanik bahçesinin içinde yer alan unsurlardan biri de göldür ve bu göllerde kuğular bulunur. Her anlamda temiz, güzel, huzurlu ve rahatlatıcı bir ortam olan botanik bahçeleri Minsk’te görülmesi gereken yerlerin başında gelir.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder