Zürih Gezi Rehberi


Zürih Gezi Rehberi

Zürih, İsviçre’nin en önemli ticaret ve finans merkezi olup, aynı zamanda ülkenin en büyük şehirlerinden biridir. Ticaret ve finansın gelişmesinin yanında kültürel ve ekonomik faaliyetlere önem veren bir şehir olması nedeniyle popülerlik kazanmıştır. Konum olarak Alp dağlarına 30 kilometre mesafede yer alır. Büyüklüğü 91,88 kilometre karedir. Zürih’te bulunan Zürih Üniversitesi, Avrupa’nın en iyi üniversitesi olarak seçilmiş ve sağladığı imkânlarla birçok öğrencinin okumak istediği bir yer olmuştur. Üniversitesi, Zürih Gölü ve daha birçok tarihi yapısıyla her yıl milyonlarca ziyaretçi ağırlamaktadır.

Zürih, eğlence dolu ve hareketli şehirdir. Her türlü aktivite ve etkinliğin bulunduğu, sanatsal faaliyetlere ve tarihi yapılara da doyulacak bir şehirdir. Şehrin içinde 50 den fazla müze ve 100 den fazla da sanat galerisi bulunur. Aynı zamanda gece hayatının da renkli olması ile bilinir. Çok çeşitli bir yapısı olması nedeniyle de gezilecek ve görülecek yerleri de çok olmaktadır.

Gezilecek ve Görülecek Yerler

Grossmünster Kilisesi:

Grossmünster kilisesi, 16. Yüzyılda Romanesk tarzı mimari kullanılarak inşa edilmiş bir Protestan kilisesidir. Büyük Manastır olarak adlandırılan yapı, Zürih kentinin en etkileyici yapısıdır. Zürih’te toplamda 3 büyük kilise bulunur ve Büyük Manastır aralarında uzun kuleleri, roma stiliyle inşa edilmiş yapısı ve 187 dik basamağı ile en dikkat çekenidir. 187 basamak denildiğinde her ne kadar korkulsa da basamaklar aşıldıktan sonra karşılaşılan manzara sayesinde o basamakları çıkmaya değer olduğu görülür. Muazzam bir manzaraya sahip olan kilise, insanın içine huzur kaplatmaktadır.

St. Peter’s Kilisesi:

St. Peter’s Kilisesi, yapımı 8. Yüzyıllara dayanan ve bu özelliği ile en eski kilise olarak bilinen Zürih’in ünlü diğer bir kilisesidir. 8. Yüzyıllarda temeli atılsa da son şeklini 15. Yüzyılda gotik mimarisi kullanılarak almıştır. Kilisenin üzerinde 9 metre büyüklüğünde bir saat bulunur ve bu saat gotik mimarisi ile tasarlanan Avrupa’daki en büyük saat olma özelliğindedir.

Old Town (Altstadt):

Old Town, nehir ve göl arasında yer alan ilgi çekici mimarisi olan bir bölgedir. İçinde çok sayıda kafe, kilise, katedral, bar, minik dükkânlar ve restoranlar bulunur. Tarihin izlerini taşıyan birçok yapı yer alır. Tarihle sanatın birlikte harmanlandığı Zürih’in güzel bölgelerinden biridir.

Lindenhof:

Lindenhof, Türkçeye Ihlamur Ağacı Bahçesi olarak çevrilen, Limmat Nehrinin doğu kıyısında yer alan bir bahçedir. Ruhani bir dinginlik ve kafa dinlemek isteyen kişilerin uğramak isteyeceği, eşsiz manzarasıyla cezbeden bir bahçedir.

Fraumünster Kilisesi:

Fraumünster kilisesi, M.S. 853 yılında Alman Kralı Louis tarafından inşa edilmiş, otantik havasıyla dikkat çeken bir kilisedir. Yapıda Roma mimarisinin izlerine rastlamak mümkündür. Kilisenin uç kısmında yer alan kule ziyaretçilerin en çok dikkatini çeken bölümdür. Kulenin ucu mavi renkte ve sivri bir şekilde yapılmıştır. İnce detaylar kullanılarak imar edildiği her halinden anlaşılan kilise, bulunmaz bir manzaraya da sahiptir.

Bahnhofstrasse:

Bahnhofstrasse, alışveriş tutkunlarının uğramak isteyeceği bölgelerden biridir. Bolca alışveriş merkezleri ve dükkânları bulunur. Aynı zamanda şehrin en lüks ve en pahalı mağazaları buradadır. Bu nedenle Zürih’in en lüks semtidir.

Kunsthaus Zürih:

Kunsthaus Zürih, içinde ortaçağdan 20. Yüzyıla kadar olan eserleri barındırıp, sergileyen bir Güzel Sanatlar Müzesidir. 1910 yılından beri turist ağırlamaya, pek çok tarihi eseri sergilemeye devam etmektedir. Müzede sergilenen eserlerin bazıları ünlü sanatçılar Picasso, Beckhamm, Corinth ve Chagall’a aittir. Resim ve sanatla ilgili olanların, kültürel bir gezinti yapmak isteyenlerin gezmesi gereken yerlerdendir.

Uetliberg:

Uetliberg, Zürih şehrinin manzarasının seyredilebileceği bir tepedir. Tepenin yüksekliği 873 metredir ve Zürih Gölünü tam tepeden görmeye olanak sağlamaktadır. Şehrin tüm siluetini gözler önüne sererek etkileyici bir manzara keyfi yaşatıyor. Tunç devrinde askeri amaçlı olarak kullanılmış olan bölge 17. Yüzyıldan günümüze kadar da gözlem yeri olarak kullanılmaya devam etmektedir. Tepeye çıkıldığında Alplerin görüntüsünü ve şehrin tüm manzarasını görmek mümkündür. Manzara keyfi çıkarmak isteyenlere önerilen yerlerden biridir.

Zürih Gölü:

Zürih Gölü, İsviçre’nin Schwyz ve St. Gallen kantonlarıyla çevrili olan ve şehrin ismin taşıyan ünlü göldür. Gölün üzerinde buzul, moren ve kayaların erimesi gibi faktörler nedeniyle doğal adalar oluşmuştur ve bu adalar doğal görünümleri ile insanları cezp etmektedir. Adaların isimleri bile Uferau ve Lützelau’dur. Zürih seyahatinde gezilmesi ve görülmesi gereken yerler arasındadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder