Basel-İsviçre Gezi Rehberi

Basel Gezi Rehberi

Basel, İsviçre, Fransa ve Almanya arasında kalan bir sınırda kurulan ve İsviçre’nin en büyük 3. Kenti olma özelliğindeki bölgesidir. 3 ülkenin arasında Dreinlandereck bölgesindeki sınırda kurulması nedeni ile 3 ülkenin de kültürlerinden etkilenmiş ve ülkelerin kültürüyle, sanatını benimsemiştir. Konum olarak Ren Nehrinin kıyısında yer alır. Aktif bir hayata sahip bölgedir, şehirde sürekli festivaller ve sanat etkinlikleri düzenlenir. Modern bir hayat sürülen, müzeleri ve düzenledikleri etkileri ile sıkılmaya fırsatınızın olmayacağı bir şehirdir.

Şehrin genel yapısı, modern mimari kullanılarak inşa edilen binalardan oluşur. Modernizmin etkileri her ne kadar hissedilse de tarih kokan çeşmeleri ile de bir yandan tarihine sahip çıkmış ve korumaya çalışmıştır. Şehrin içinde, nehrin kıyısında köprüler, surlar, şehir kapıları ve tarihi binalar bulunur. Bu nedenle gezilecek ve görülecek birçok imkânı sizlere sunan bir şehirdir.

Gezilecek ve Görülecek Yerler

Basel Manastırı:

Basel Manastırı, 1019 ile 1500 yılları arasında inşa edilmiş, Basel şehrinin en önemli turistik yerlerinden ve en önemli mimari yapılarından biridir. Manastırda Romanesk ve Gotik mimarisinin izleri görülür. 1356 yılında yaşanan deprem ile tahribata uğramış ve yıkılarak tekrardan inşa edilmiştir. Kırmızı kumtaşı kullanılarak inşa edilmiş olması nedeniyle zaman içinde şehrin tanınan silueti ve sembolü haline gelmiştir. Etkileyici yapısı nedeniyle gezilmesi ve görülmesi gereken yerler arasındadır.

Basel Eski Şehir:

Basel eski şehir bölgesi, 15. Yüzyıldan kalma binaların doğal yapısı bozulmadan günümüze kadar sağlam bir şekilde getirildiği bölgedir. Çok sayıda farklı ve ilginç tasarımlı binalar bulunur. Aynı zamanda Avrupa’da günümüze kadar varlığını sürdürebilen en eski yerleşim yerlerinden biri olmuştur. Eski şehirde hiçbir şekilde araba kullanmadan her yere yürüyerek gidilerek gezmek mümkündür. Aynı zamanda yürüyerek gezildiğinde geleneksel ve modern tasarımlı binaların ve şehrin yapısı daha çok farkına varılabilmektedir.

Marktplatz:

Marktplatz, Basel’in yerli halkı tarafından buluşma noktası olarak belirlenen bölgesidir. Aynı zamanda içinde Pazar Meydanı, Hükümet Binası ve Belediye Sarayı bulunması nedeniyle Basel’in şehir merkezi haline gelmiştir. İçinde bulunan Belediye Binasının renkli bir tasarıma sahip olması nedeniyle büyük ilgi çekmektedir. Gezilmesi ve görülmesi gereken bölgelerden biridir.

Basel Hayvanat Bahçesi:

Basel hayvanat bahçesi, 4500 çeşit hayvan türünü içinde barındıran ve nesli tükenmekte olan hayvanlar için üreme programları geliştiren, dünyada duyarlılığı ve genişliği ile adından söz ettiren yeridir. Arazi toplamda 25 dönümden oluşur. İsviçre’nin en eski ve en büyük hayvanat bahçesi olurken aynı zamanda dünyada birçok ödüle layık görülmüştür. 2008 yılında dünyadaki en iyi 15 hayvanat bahçesi arasında yer almış ve 2009 yılında da Avrupa’nın en iyi 7 hayvanat bahçesinin içinde yer almıştır.

Basel Güzel Sanatlar Merkezi:

Basel güzel sanatlar merkezi, içinde dünyaca tanınmış ünlü kişilerin koleksiyonlarının sergilendiği bir merkezdir. Bir belediyenin sahip olduğu ilk müze olarak dünyada tanınır. İçinde özellikle Amerbach Cabinet koleksiyonu sergilenirken aynı zamanda Monet, Picasso, Van Gogh, Kokoschka ve Andy Warhol gibi ünlü kişilerin eserleri de yer alır. Sanat dolu bir gezinti yapmak isteyenler veya sanatın bu dalına ayrı ilgi duyan kişilerin uğraması gereken yerlerdendir.

Tinguely Çeşmesi:

Tinguely çeşmesi, 1977 yılında İsviçreli sanatçı Jean Tinguely tarafından yapılmış, ilginç tasarımıyla dikkat çeken bir yapıttır. Çeşmede alçak gerilim ile çalışan mekanik figürler bulunur. Basel seyahatine çıkan kişilerin dikkatini çeken eserlerdendir. Alçak gerilimli motorlarla 9 adet makine heykelinin içinde su çıkarak enteresan bir şekilde su dansı yapmaktadır. 9 karakterin hepsi su püskürtür ve bu mizahi durumu nedeniyle ilgi çeker.

Augusta Raurica:

Augusta Raurica, İsviçre’de yer alan en büyük arkeolojik park ve sit alanıdır. Konum olarak Alplerin kuzeyinde yer alır ve Roma dönemine ait arkeolojik bir sit alanı ve açık hava müzesinden oluşur. Ren Nehrine 1 km uzaklıkta olması nedeniyle de gezilmesi gereken, ulaşımı kolay yerlerdendir. Müzede toplamda 10000 kişinin ağırlanabileceği bir kapasite vardır. Antik tiyatro, tapınak, su kemeri ve kiremit fırını içinde yer alan tarihi yapılardandır. Aynı zamanda içinde İsviçre’nin en büyük festivallerinden biri olan Roma Festivali düzenlenmektedir.

Spalen Kapısı:

Spalen kapısı, 1400’lü yıllarda inşa edilen ve şehre girişi engellemek için yapılan bir kapıdır. Günümüzde varlığını hala korumaktadır. Kapının üzerinde bir saat kulesi, yanlarında nöbetçi kulübeler ve içinde Meryem ve Aziz heykelleri bulunması ile İsviçre’nin en güzel kapılarından biri olmuştur. Toplamda İsviçre’de 3 tane kapı bulunurken, Spalen kapısı onlarında arasında en ihtişamlı ve etkileyici kapıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder