Sveti Stefan Adası Gezi Rehberi


Sveti Stefan Adası, Karadağ

 Sveti Stefan adası, kendine özgü yerlere sahip olan, Karadağ’ın en ünlü turistik şehridir. Konum olarak Budva’nın yakınlarında yer alan bir köy olmaktadır. Sveti Stefan adasının tarihi 15. Yüzyıllara dayanmakta olup, geçmişte Türklere ve korsanlara karşı savunma ve sığınma yeri olarak kullanılırmış. Adanın çevresi sedir ağaçları, çam ağaçları ve zeytin ağaçlarıyla bezelidir. Dar sokakları, Arnavut kaldırımlı yolları, tarihi evleri, kiliseleri ve küçük meydanları ile şirin ve her sokağı denize çıkan güzel bir adadır. Karadağ, adanın canlandırılması için 30 yıllık bir anlaşma yaparak Sveti Stefan adasını Aman Resorts grubuna kiraya vermiştir. Bu nedenle Sveti Stefan adasını gezmek için mutlaka oradaki otellerden birinde konaklamanız veya restoranlardan birine rezervasyonunuzun olması gerekiyor. Eğer adada kalan bir tanıdığınız varsa, onların misafir daveti üzerine de adaya giriş yapabilmeniz mümkün.

 Sveti Stefan adasına seyahat edenler mutlaka Adriyatik denizinin temiz ve berrak sularında denizin tadını çıkarmalıdır. Adanın içine girildiğinde yakut renkli kırmızı çatılı evler dikkatleri çekmektedir. Adanın büyük çoğunluğunda göreceğiniz bu evler, eski çağlardan kalma ve tamamen adaya özgü olan evlerdir. Sveti Stefan adası diğer adalara göre daha sıra dışıdır. Çok büyük bir alanı ve gezilecek çok fazla alanı olmasa da turistler tarafından çok ilgi görmektedir. Denizin ve manzarasının güzelliği için tatil yapılası yerlerden biri haline gelmiştir. Karadağ’ın yaptığı anlaşma nedeniyle dışarıdan ziyaretçi almaması eksi bir yön olsa da bir restoran rezervasyonu yaptırarak adayı gezmeniz durumunda pişman olmayacaksınız.

Gezilecek ve Görülecek Yerler

 Praskvica Manastırı:

 Praskvica Manastırı, 11. Yüzyılda inşa edilmiş olan eski bir yapıdır. İsminin anlamı ise kendi dillerinde şeftali anlamına gelen “praskvica”dan gelmektedir. Manastırın isminin şeftali olmasının nedeni ise manastırın yakınındaki kaynak suyunun şeftali gibi kokmasıdır. Manastır, Sveti Stefan adasının biraz kuzey kısmında kalıyor ve 600 metrelik bir yapıya sahip. Aynı zamanda eski zeytin korularının da tam ortasında yer almaktadır. Praskvica Manastırının içinde orijinal fresklerin izleri sol duvar kısmında bulunmaktadır. İçindeki yıldız çerçeveli ikonostasis, Nicholas Aspiortis tarafından yapılmıştır ve şık bir görünüme sahiptir. Sveti Stefan adasının en ünlü yapısıdır. Gezilecek ve görülecek yerlerin başında yer almaktadır. Bu nedenle Sveti Stefan adasına giriş yapabildiyseniz, mutlaka bu eşsiz güzellikteki yapıyı görmelisiniz.

Duljevo Manastırı:

 Duljevo Manastırı, ortaçağ döneminde kurulmuş, rahibe manastırı olarak geçen bir manastırdır. Manastırın içinde çay, keçi sütü sabunu, lavanta kreması gibi ev yapımı ürünleri görebilmeniz mümkündür. Bu ürünler rahibeler tarafından yapılır ve manastırın içinde satışa çıkarılır. Sveti Stefan adasında gezilecek yerler arasında yer alır.

Rezeviçi Manastırı:

 Rezeviçi Manastırı, yapım ve kullanım olarak çalkantılı ve karmaşık bir geçmişe sahip manastırdır. Manastırın içine girmeden önce kapısında ziyaretçilerin hoşuna gidebilecek küçük hediyelik eşyalar bulunmaktadır. Aynı zamanda rahiplerin kendi elleri ile yaptıkları yağ, şarap ve bal gibi doğal ürünleri de orada bulmanız mümkün. Sveti Stefan adasında gezilmeye değer manastırlardan biridir.

Sveti Nikola Adası:

 Sveti Nikola adası, Budva yakınlarında olan ve çevrede en çok önem taşıyan yerlerden biridir. Hawaii adası olarak da bilinir. Adaya ulaşmanın en kolay yolu bot taksi kullanmak veya küçük sandallarla geçmektir. Adanın içinde yalnızca bir adet restoran ve iki adette kumsal bulunur. Bu kadar küçük bir ada olmasına rağmen rağbet gören önemli bir ada haline gelmiştir. Sveti Nikola adası, doğal yaşam öğelerini barındıran, sakin ve huzurlu bir yerdir. İçinde birçok bitki çeşidini ve hayvan türlerini görmeniz mümkündür. Doğal yaşamda tatil yapmak ve kafa dinlemek isterseniz uğramanız gereken nadide yerlerdendir.

Milocher Park:

 Milocher park, yürüyüş severler için yapılmış olan bir parktır. Burada doğa yürüyüşlerine çıkabilir ve Sveti Stefan adasının muhteşem deniz manzarasının keyfine varabilirsiniz. Yürüyüş yolu, zeytinlikler ve egzotik ağaçları ile çevrelidir. Bu sayede bir yandan tertemiz deniz suyunun keyfini yaşarken bir yandan da doğa ile iç içe olacaksınız. Milocher park, aynı zamanda Aman beldesinin bir parçası olan Villa Milocher ve King’s Beach’i de içine almaktadır. Parkta dolaşmaya çıkıldığında mola vererek bu yerleri de gezebilirsiniz. Bu sayede zamanınızın büyük çoğunluğunu geçirebilir ve huzurlu bir tatil yapabilmeniz mümkün.

Aman Resort Plajı:

 Aman resort plajı, temiz ve güvenilir plajlardan biridir. Ancak burada denizin tadını çıkarmak için şezlong parası verilmesi gerekmektedir. Güney halkı için ise ücretsizdir. Çocuklu aileler içinde uygun olan bir plajdır. Sveti Stefan seyahatinde yapılması gereken en güzel şey denizin temizliği ve kumsalın güzelliğinde tatili geçirmektir.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder