Colmar, Fransa


Colmar, Fransa

 Colmar, Fransa’nın Alsace bölgesinde kurulmuş, masallar diyarı olarak adlandırılan sevimli bir şehirdir. Colmar kentinin konumu, Alsace Şarap yolu üzerinde yer almaktadır. Şehre girişte sizi Amerika’nın sembolü haline gelmiş olan Özgürlük Heykeli karşılar. Özgürlük Heykelinin Colmar’da bulunmasının nedeni ise heykeli tasarlayan kişi Auguste Bartholdi’nin Colmar doğumlu olmasıdır. Şehir sakinleri ünlü sanatçıya bu nedenle çok değer vermiş ve kendi adına bir adet müze ve restoran yaptırmışlardır. Aynı zamanda Colmar sakinleri, Bartholdi’ye olan saygılarını ve sevgilerini göstermek için Özgürlük Heykeli figürünü altın renginde, üçgen bir plaka şeklinde yaptırıp, taş döşeli sokaklarda yol işareti olarak kullanmışlardır.
 Colmar şehrinin dikkat çeken özelliklerinden biri, şehre girer girmez ahşap ve kerpiçten oluşan evlerin olmasıdır. Bu evlerin görüntüsü tarihi anımsatmakta ve insanı büyülemektedir. Şehir, dar sokaklara sahiptir ve uzun yıllardır güzelliğinden bir şey kaybetmeden kalmayı başarmıştır. Hemen hemen her evin üzerinde rengârenk çiçeklerin olması da turistlerin dikkatini çeken ve insana mutluluk veren detaylardandır. Colmar şehrinde seyahat ederken gezmeden ve görmeden gitmemeniz gereken yerler bulunmaktadır.

Gezilecek ve Görülecek Yerler

Petita Venice (Küçük Venedik):

 Küçük Venedik, kasabanın en ünlü bölgelerinden biri olup, Colmar seyahatinde gezilmesi gereken yerlerden biri olmaktadır. Küçük Venedik adındaki bu yeri gezmek için mevsim şartları uygun olduğunda gondol tercih edilebilir. İnsana, kendini masallarda hissettiren rengârenk yapıları bulunmaktadır ve yüzyıllardır tarihi dokusunu yitirmeden aynı güzellikte kalmayı başarmıştır. Bu bölgede bulunan evlerin büyük çoğunluğunda tahtadan yapılmış panjurların olduğu görülür. Bazı evlerin panjurlarında ise kalp figürü yer almaktadır. Colmar sakinlerinin inanışlarına göre, bir evin panjurlarında kalp figürü yer alıyorsa, o evde bekâr, evlenme çağında bir genç kızın olduğu simgelenmektedir. Genç kızın evlenmesi durumunda ise o kalp figürünün arkasına ahşap kapatıldığı, Colmar sakinlerinin anlattıkları tarihi detaylardandır. Tarih kokan ve her adımda büyüleyici detayları olan Küçük Venedik bölgesi, Colmar’da gezilecek yerler arasında ilk sıralarda bulunmaktadır.

Maison de Tetes (Kafalar Evi):

 Kafalar evi, 1600’lü yıllarda yapılan ve günümüzde otel, restoran olarak kullanılan tarihi yapılardandır. Adının kafalar evi olmasının nedeni ise, yapının üzerinde kafa figürlerinin yer almasıdır. Colmar kasabasının en ünlü tarihi yapılarından biri olmaktadır ve bu nedenle gezilmesi gereken bir yerdir.

Unterlinden Müzesi:

 Unterlinden Müzesi, 13. Yüzyılda kurulmuş olan Fransa’nın en ünlü müzelerinden biridir. İsminin anlamı ise İngilizcede “under the linden tree” olan ve çevirisi yapıldığında “ıhlamur ağacının altında” olan cümleden gelmektedir. İsminde bahsedildiği gibi ıhlamur ağacının altına kurulmuştur. Özellikle güzel sanata merakı olan kişilerin ziyaret etmesi gereken müzelerdendir. Colmar’ın tarihini anlamak ve hissetmek için gezilmesi ve görülmesi gereken yerlerdendir. Müze gezmek isteyen kişilerin diğer görmesi gereken müzeler ise Bartholdi müzesi, Oyuncak müzesi, Doğal tarih müzesi ve Adolph House’tur.

Marche Couver (Halk Pazarı):

 Marche Couver, kapalı bir halk pazarı yeri olup, yalnızca Perşembe günleri kapalı olan bir pazardır. Pazarda istenilen ve ihtiyaç olan her şey bulunabildiği gibi uzun uzun vakit geçirmek için de ideal bir yer olmaktadır. Kendinizi evinizde hissettirecek şirin bir yerdir.

St Martin's Church (Aziz Martin Kilisesi):

 Aziz Martin kilisesi, Colmar kasabasının eski şehir adını verdikleri bölgenin tam kalbinde yer alan bir kilisedir. Kilisenin yapımı 1235-1365 yılları arasında tamamlanmıştır. Yapımı tam olarak 130 yıl süren bu kilisenin ince işçiliğinden söz etmemek olmaz. Kilise, büyük bir titizlikle ve ince ince detaylar düşünülerek tasarlanmıştır ve yapımında gotik mimarisinden faydalanılmıştır. Bu sayede kilise etkileyici ve cezbeden bir görüntü kazanmıştır. Aziz Martin kilisesi 1572’de şehirde çıkan bir yangından etkilenerek hasar görmüştür. Hasarın giderilebilmesi için 3 yıl kadar sonra yenileme işlemi yapılmıştır. En son yenileme tarihi ise 1982 de olmuştur. Yapımı ve tasarlama süresi uzun yıllar süren bu tarihi yapıyı Colmar seyahati sırasında görmeden ve gezmeden gitmemelisiniz.

Tanner’s District (Dericiler Sokağı):

 Dericiler sokağı, Colmar kasabasının en popüler olan ve çok sayıda turist alan bölgelerindendir. Dericiler sokağında, 17. Ve 18. Yüzyıllardan kalma ahşap evler sıklıkla görülmektedir. Bu sokağın adının dericiler sokağı olmasının nedeni ise zamanın bu bölgede deri işiyle uğraşan kişilerin yaşamasından gelmektedir. Bu ahşap evlerin üst katlarında deriler kurutulup, daha sonra işlenmesi için alt kata indirilirmiş. Sokağın en son yapılan restorasyonu ise 1974 yılında olmuştur. Colmar seyahatinde gezilmesi gereken, tarih kokan bölgelerden biridir.

Koifhus (Eski Gümrük Evi):

 Eski gümrük evinin inşasına 1433 yılında başlanmış olup, 47 yıl sonra 1480 yılında inşası tamamlanmıştır. Daha sonra 16. Yüzyılda yapıya çeşitli eklemeler yapılmıştır. Zaman içinde tahribata uğradığından 1898 ve 2002 yıllarında restorasyon yapılmıştır. Binanın zemin katı eski zamanlarda ithal ve ihraç edilen malların depolanması için kullanılırmış. Depolanan mallardan ise vergi alınmaktaymış. Daha sonra 19. Yüzyıla gelindiğinde bir süre okul olarak hizmet vermiş. Günümüzde ise halka açık etkinliklerin düzenlendiği bir mekân haline dönüştürülmüştür. Böylece Colmar seyahati sırasında görülmesi gereken yerlerden biri haline gelmiştir.

Pfister House (Pfister Evi):

 Pfister Evi, 1597 yılında şapkacı Ludwig Scherer tarafından yaptırılmış ahşap bir evdir. İçinde adından da anlaşılacağı üzere Pfister ailesi yaşamıştır ve ilerleyen zamanlarda restorasyonunu üstlenen kişi de yine Pfister ailesi olmuştur. Evin özelliği ise ahşap süslemelerin yer aldığı ilk yapılardan biri olmasıdır. Colmar gezintisine çıkıldığında uğranılması ve görülmesi gereken tarihi yerler arasında yer almaktadır.



1 yorum:

  1. Blogu her ziyaret edişimde acaba bugün nereye gitsem diye kendime soruyor ve blogunuzda karar verdigim bölgenin tanıtım makalesini okuyorum kısa sürede olsa gezi güzel oluyor yeter bize bu kadar gezi :)

    YanıtlaSil