Split-Hirvatistan Gezilecek Yerler


Split Hakkında Bilgi
Hırvatistan'ın tarihi merkezlerinden ve Avrupa'nın görkemli ve harika turistik yerlerinden biri olan Split mukemmel bir yerdir. Split gezilerinde görülmesi gereken o kadar cok yer var ki.Tarifi olmayan muhteşem coğrafi güzelligiyle sizlere elimden geldigince bilgi aktarmaya çalışacağım.

Split'te Gezilecek Yerler 
Hırvatistan'ın Split şehri Adriyatik Denizi ile popüler olan Dalmaçya'nın en değerli merkezidir. Ayrıca Hırvatistan'ın başkenti Zagreb'ten sonra ikinci büyük şehri olan Split oldukça büyük yüzölçümüne sahip bir şehirdir. Split'in nüfusu yaklaşık 200 bin kişilik olduğu halde farkli medeniyetler ve farklı kültürler birlikte yaşıyorlar. Bölgeye hakim olan güçler sırasıyla şunlardır; Grek, Roma, İlirya, Bizans Avar, Slav, Moğol, Venedik, Osmanlı, Avusturya, Almanya ve Macaristan. Adriyatik Denizi!nin kıyısında bulunan ülke UNESCO Dünya Mirası Listesinde yerini almıştır. Şehrin gorkemli tarihi yapıları görülmeye değer yapılardır her yıl sayısız turiste ev sahipliği yapıyor. Split'in tarihi yapıları farklı zamanlarda  inşa edilip,  yapılarıyla şehrin gözdesi halinde olup harikulade bir turizm cennetidir.

Hvar
Dalmaçya'nın Adriyatik  Denizinin kıyısında olan büyüleyici adasıyla popülerliğini korumakta. Ada tahminen 70 km uzunluğunda. Ada'da büyük ovalar bulunuyor. Üzüm bağlarından tutun da meyve bahçelerine kadar her şey bulunuyor. Hele oyle harika lavanta bahçeleri var ki dillere destan. Adanın en yüksek yeri 628 metre civarında olup yaklaşık 297.37 kilometrelik bir alana sahiptir. Nüfusu ise ortalama 13 bin olan adanın  yaz aylarında nüfusu neredeyse ikiye katlaniyor. Split'in gezilecek yerlerinden biri olan Hvar adası sizlere ev sahipliği yapmayı bekliyor.

Hırvat Arkeolojik Anıtlar Müzesi 
7. Ve 15. Yüzyıldan kalan arkeolojik eserlerin sergilendiği Hırvatların bu harika müzesi, 1976 tarihlerinde açılıp faaileyete girmiştir. Silah, taş aletler, mücevher, bazi hasır çeşitleri sergileniyor.
Hırvat Arkeolojik Anıtlar Müzesi epigrafik latin anıtları içeriyor.  Latin anıtlarının en geniş koleksiyonları sergilenip eski yazı çeşitleri Split'te bulunuyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder