Muğla gezilecek yerler


Muğla’da Gezip Görülecek Yerler

 Ege’nin cennet illerinden olan Muğla tüm Türkiye’nin ilgi odağı olmuştur. Gerek dizi çekimleri gerekse tarihi eserleri ile görenlere farklı tatlar yaşatmaktadır. Sizler için Muğla’da gezip görülecek yerlerini anlatıyoruz.

1- Halikarnas Mozolesi
 M.Ö 353 yılında yapılmış olan anıt mezar Karya Kralı Mausollos, onun karısı ve kızı için Halikarnas’ta yaptırılmıştır. İçinde Mısır ve Yunan mimarisinden izler taşıyan mezar yerli ve yabancı turistleri kendine çekmektedir. Ayrıca Dünyanın 7 Harikası olarak seçilen yapı Türk kültürüne de eşsiz kazançlar sağlamaktadır. Mozolenin içinde çeşitli kabartmalar ve motifler bulunmaktadır.

 Latin bir yazar olan Plinus’a göre 55 metre yüksekliğinde olan yapı bugün 20 katlı bir binaya eşdeğerdir. Ziyaretçilerinin büyük ilgisini çeken Halikarnas Mozolesi’nin turizme ve ekonomiye katkısı bulunmaktadır. Ortalama 1000 yılı aşkın ayakta bulunduğu düşünülmektedir. O dönemde böyle bir yapının ne kadar ustalık gerektirdiğinin kanıtı olan yapının yapılması için güçlü bir teknolojinin olması gerektiğini gösteriyor.

2- Kaunos Antik Kenti
 Büyük bir liman kenti olan Kaunos ticari açıdan çok önemliydi. Fakat alüvyonların zaman içinde denizi doldurması nedeniyle bu etkisi kaybolmuştur. Ziyaretçilerine görsel bir şölen yaşatan antik kent UNESCO Dünya Mirası Geçici Liste’sine alınmıştır. Büyük tiyatrosu, mezarları, hamamı ve kutsal tapınağı ile insanları tarihi bir yolculuğa çıkartmaktadır.

 Şuanda Muğla’da Ortaca ilçesinin Dalyan Mahallesi’nde bulunan kent, tur tekneleriyle kısa bir sürede ulaşılmaktadır. Yapıların günümüz arkeolojisine büyük katkısı da bulunduğu için geçmişe dair birçok iz aydınlatılmıştır. Muğla’ya gelenlerin mutlaka görmesi gereken yerlerden olan Kaunos Antik Kenti size harika anılar kazandıracaktır.

3- Babadağ
 Yeşil bir cennet olan Babadağ yamaç paraşütü yapmak isteyenlerin uğrak noktası haline gelmiştir. Heyecan tutkusuyla yanıp tutuşan binlerce yerli ve yabancı turist, yamaç paraşütü ile Ölüdeniz’i havadan izleme şansını yakalıyor. Turizm sektörüne de katkısı olan Babadağ’da kurallara dikkat edildiği sürece yapılan yamaç paraşütleri herkese farklı zevkler yaşatmaktadır. Denizin maviliği ve doğanın yeşil kokusunu içinize çekeceğiniz bu yeri mutlaka ziyaret etmelisiniz.

 Fethiye yakınlarında olan Babadağ’da seçebileceğiniz 3 pist var. İstediğiniz saatler arasında uçuş yapabileceğiniz alanda tecrübeli pilotları ile gökyüzünün içine dalacaksınız. Ayrıca narin bitkilerinde bulunduğu bu yer devlet tarafından koruma altına alınmıştır. Böylece doğaseverlerin de ilgi odağı haline gelmiştir.

4- Kelebekler Vadisi
 Muğla’nın Fethiye ilçesinde yer alan Kelebekler Vadisi adeta bir film için görsel efektler kullanılmış bir yer gibi gözükmektedir. Fakat gayet gerçek olan bu yerde birçok kelebek türüne özellikle de kaplan kelebeğine ev sahibi yapmaktadır. 50 Metre yükseklikten dökülen şelalesiyle ruhsal bir yolculuğa çıkaracak olan Kelebekler Vadisi tertemiz havası ve mükemmel kumsalı ile dikkat çekmektedir.

 Büyük kayalıklar ve denizi ile dünyadan ayrı bir yermiş gibi duran vadi her yıl binlerce turistin akınına uğramaktadır. Muğla’da gezip görülecek yerler arasında yerini alan vadi, doğal bir park görüntüsü vermektedir. Hayatın yoğun temposundan ve yorucu işlerden uzaklaşmak için bir dönüm noktası olan Kelebekler vadisine mutlaka uğramalısınız.

5- Marmaris Kalesi
 Muğla’da gezip görülecek yerler arasında bulunan Marmaris Kalesi İyonlar döneminde yapıldığı daha sonra Büyük İskender döneminde yenilendiği düşünülüyor. Günümüzdeki halini ise 1522’de Osmanlı Devleti sayesinde almıştır. Ziyaretçilerinin tarihi havasını çekmesini sağlayan Marmaris Kalesi tüm turistlerin ilgi odağı haline gelmiştir. Daha önceleri askeri bir üs olarak kullanılan kale 1991 yılında müze haline getirilmiştir.

 Evliya Çelebi’nin Seyahatname’sinde yer alan müzeye cüzi bir ücret ödeyerek giriş yapabiliyorsunuz. Müzede en eski çağlardan Bizans ve Osmanlı dönemlerine kadar birçok eser sergilenmektedir. Kale surlarına çıktığınız zaman harika bir manzarayla karşılaşacak ve kalenin ne denli güzel olduğunu göreceksiniz. Müzeye girdiğinizde sağ tarafta Knidos Antik Kenti’nden kalma eserleri göreceksiniz. Burası ticaret ağı içinde önemli bir noktadır. Çeşitli sikkeler, şarap küpleri yine burada sergilenmektedir.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder