Bled, Slovenya


Bled, Slovenya

 Bled, Slovenya’nın kuzeybatısındaki yukarı Carniolan bölgesinde yer alan ve kendisiyle aynı ismi taşıyan gölün kenarında konumlandırılmış bir şehirdir. Bled, doğası ve manzarasının güzelliğiyle dikkatleri üzerine çeken küçük bir şehirdir. Sakin ve küçük yapıda olan bu şehir, doğa sporları, doğa yürüyüşleri yapmak isteyen kişiler için ideal olan şehirlerdendir. Aynı zamanda hem bulunduğu bölgede hem de Slovenya’da en popüler olan ve en çok turist ağırlayan şehirlerden biri olmuştur. Bled de ünlü olan yapılardan biri, yemyeşil bir dağ ve gölün üzerinde yer alan küçücük bir adanın üzerine kurulmuş olan beyaz kilise olurken diğeri ise Alp sıradağlarının yüksek tepesinde yer alan Bled Kalesi olmaktadır.

 Bled, küçük bir şehirdir ve bu nedenle diğer bölgelere göre gezilecek yerleri sınırlı olmaktadır. Ancak şehrin havasını solumak ve manzaranın keyfini çıkarmak için Slovenya’nın görülmesi ve gezilmesi gereken şehirlerinden olmuştur. Özellikle balayı çiftleri, sevgililer ve eşler için ideal, romantik ve sessiz bir şehirdir. Şehrin büyüsüne kapıldığında romantizmin doruklarına ulaşmak kaçınılmazdır. Doğa ile baş başa kalmak, doğanın eşsiz güzelliğinin tadını çıkarmak ve temiz havasıyla büyülenmek isteyenler için şehir, birçok şey vaat etmektedir.

Gezilecek ve Görülecek Yerler

Bled Kalesi:

 Bled kalesi, Bled gölünün 100 metre yükseğinde yer alan ve Sarp kayalıklarının üzerine inşa edilmiş tarihi bir yapıdır. Mimari olarak ortaçağ stilinden yararlanılmış olan kale, ince işçiliği ve kullanılan stil ile dikkatleri üzerine çekip, görenleri büyülemektedir. Kalenin içine geçmeden önce mutlaka dışarıdan kalenin eşsiz görüntüsü seyredilmelidir. Kalenin içine girildiğinde ise Bled gölünün, Bled kalesinin ve Bled şehrinin 19. Yüzyıla kadar olan tarihleri gözler önüne seriliyor. 19. Yüzyıldan sonra şehir, tatil beldesi haline gelmiştir ve bu nedenle o tarihe kadar olan özellikler müzede sergilenmektedir. Bled kalesinin inşası ise 11. Yüzyıllara dayanmakta olup tahmini inşa yılı 1004 olmaktadır. Bu nedenle Slovenya’nın en eski kalesi unvanına sahiptir. Bled şehri gezilirken, şehrin simgesi haline gelen bu kaleyi görmeden ve gezmeden seyahatinizi tamamlamamanız tavsiye edilmektedir.

Bled Adası:

 Bled adası, dışarıdan bakıldığında gözyaşını anımsatan bir şekilde olan şehrin en çok cezbeden noktalarından biri olan küçük bir adadır. İçinde ise beyaz renkte olan Assumption Kalesi yer almaktadır. Adaya ulaşım ise gondol tarzı kayıklarla sağlanmaktadır. Adayı görmek ve içindeki kaleyi gezmek isteyen kişilerin bu nedenle kürek çekerek biraz efor sarf etmeleri gerekmektedir. Ancak görülecek manzara sonrasında yorgunluktan eser kalmayacaktır.

Church of the Assumption (Kilise):

 Kilisenin yapımı 17. Yüzyılda olmuştur ve barok mimarisinden yararlanılarak inşa edilmiştir. İlk kilise 9. Yüzyılda inşa edilse de çeşitli nedenlerden dolayı sağlam kalamamış ve yerine Church of the Assumption inşa edilmiştir. Kilisede 15. Yüzyıla ait freskler görmek mümkündür. Aynı zamanda içinde romanesk öncesi döneme ait, yüzyıllardır korunmayı başarmış olan niş ve özel bir çan kulesi bulunmaktadır. Bu çan, dilek dilemek için tasarlanmıştır ve ziyaretçilerin büyük ilgisini toplamaktadır. Kiliseye ek olarak yapılan Provost’s House’ın 1. Katında ise çeşitli eşyaların sergilendiği bir sergi alanı bulunuyor. Kilise hakkında bir de efsane bulunmaktadır. Efsaneye göre eski yıllarda bu bölgede Tanrıça Ziva’nın toprağı bulunuyormuş ancak Paganizme inananlar ile Hıristiyanlar arasında savaş çıktığı zamanda bu toprak ortadan yok olmuş. Yerine de Hıristiyanların kilise yaptırdığı ve bu kilisenin o kilise olduğu, anlatılan efsaneler arasındadır. Bu kilisede, insanlar şans kapılarını aralamak ve kendilerine iyi şans gelmesi için çanı çalmaktadır. Bu inancın gerçekleşmesini isteyen tarafından kilise, sıkça ziyaret edilen bir yer haline gelmiştir. Özellikle turistlerin etkilendikleri bir özellik haline gelmiştir. Kiliseye gitmek için ise 7-8 kişilik bir kayık ile kürek çekilerek gidilmesi gerekiyor. Yorucu bir işlem olsa da Bled’in sahip olduğu güzellikleri görmek için değecektir.

Villa Bled:

 Villa Bled, yemek yemek ve konaklamak için olan mekânlardandır. Bled’de gezilecek yerler az olduğundan yemek yemek ve konaklamak için güzel mekânlar daha çok olmaktadır. Villa Bled, manzarası ile ziyaretçilerine huzuru ve güzelliği sağlarken, yemekleri, şarapları ve çalışanlarının disipliniyle de ziyaretçilerini memnun eden mekânlardandır. İç dekor olarak 90’lar ile 80’lere yansıtsa da Bled’de konaklanılacak veya yemek yenilecek mekânlar arasında yer alır.

Cafe Pelezn:

 Cafe Plezn, Bled gölünün kenarına yer alan kafelerden biridir. Bütün gölün manzarasını görebileceğiniz bu mekânda hem manzaranın keyfini çıkarabilir hem de bir şeyler yiyip içebilirsiniz. Aynı zamanda kafenin dekoru da göz doldurmaktadır. Resim çekilmek ve göle sıfır bir yerde yemeğinizi yemek için ideal mekânlardandır.

Park Cafe:

 Park cafe, Bled’in meşhur tatlısı olan Kremna Rezina’yı yemek için en iyi olarak gösterilen mekânlardandır. Bled’e kadar gidilmişken, oraya özgü bir tatlıyı yerinde yemeden geri dönülmemelidir. Aynı zamanda Bled’de rastlanılacak en güzel manzaraya sahip kafelerdendir. Bled seyahati esnasında ufak bir mola vermek ve dinlenmek için uygun olan adreslerdendir.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder