Karadeniz'de Şavşat Rüzgarı

Karadeniz-Şavşat

Karadeniz bölgesinde yer alan Şavşat bu bölgenin en sevilen yerlerinden birisidir.

Son nüfus bilgisine göre tam 17 bin kişiye ev sahipliği yapan Şavşat, doğası ve yeşilliğin verdiği huzuru ile tanınıyor. Ülkemizde en sakin yerler arasında 10.sırada yer aldığı da unutulmamalı. Genel olarak bu bölgede Kıpçak Türklerine ait bir çoğunluk söz konusudur. İlçenin ekonomik durumu içerisinde tarımın pek etkili olduğunu söyleyemeyiz. Durum böyle olunca turizm bu bölgenin birinci geçim kaynağıdır. 7 Temmuz 1921 senesinde Artvin iline bağlanmış olup günümüzde de bu ilin bir ilçesi olarak biliniyor.
Karadeniz-Şavşat

Şavşat Nerede Yer Alır?

Ülkemizde Karadeniz bölgesinde yer alıp Türkiye'nin en kuzey doğusunda yer alan ilçelerden birisi olduğu bilinmektedir. Ardahan ili ile Gürcistan'a komşu olan bir ilçedir.


Nasıl Gidebilirim?

Şavşat ilçesine gitmek için birkaç alternatif mevcut. Dilerseniz kendi özel aracınız ile gidebilir dilerseniz bu bölgeye otobüs ile yolculuk edebilirsiniz. Uçak yolu da hızlı bir şekilde ulaşım sağlamak isteyenler için iyi bir seçenektir. Bu bölgeye Kars, Trabzon ya da Erzurum havalimanı ile ulaşım sağlanabilir.

Şavşat’ta Ne Meşhurdur?

Artvin genellikle mutfak lezzetleri ile oldukça dikkat çekmektedir. Adı biraz ilginç olsa da Püşürük çorbası bu yörede oldukça meşhurdur. Bu yemek genel olarak taze fasulye kullanılarak yapılır. Laz böreği de bu bölgenin ve ilçenin meşhur tatlısıdır.
Şavşat’ta Ne Meşhurdur?


Yapmadan Sakın Geri Gelme

Bu ilçeye geldiyseniz;

-Manastırları gezmeden geri gelme

-Karagöl’e gitmeden dönme

-Gürcü köylerine gitmeden geri gelme

-Yaylalara gitmeden dönme

Gezilecek Yerler Nelerdir?

Eşsiz doğası ile herkesin dikkatini çeken ve huzur veren bu bölge geniş bir turistik zenginliğe sahip. İlçeye verilen Şavşat adının kaynağı ise Gürcülere dayanıyor. Gürcü dilinde kara demek olan bu kelime Şavi yani orman ve Şad yani odun anlamlarına gelip Şavşat olarak birleştirilmiştir.

Şavşat ilçesi gerek dağları gerek bitkileri ile harika bir görünümü sizlere sunuyor. Genellikle karşımıza endemik bitkiler ve çeşitli hayvanlar bulunmuş ve bu bölge koruma altına alınmıştır. Karagöl ve Sahara Milli parkı ile yayla olmak üzere bölümlere ayrılmıştır. Sahara, Şavşat'a 17 km uzaklıkta yer alır. Şavşat bölgesinde en çok Ahıska Türkleri bulunuyor bu bölgede Gürcü dili de çok fazla kullanılmaktadır.


Karagöl ve Sahara Milli parkı

Tibet Gürcü Kilisesi

Şavşat ilçesine bağlı Cevizli köyünde yer olmaktadır. Köy ile ilçe arasında 14 km mesafe bulunur. Bagratlı Aşot Kuh tarafından 908 ile 918 yılları arasında yapılmıştır. Kilise etrafında yer alan yeşil alanda bu kiliseye çok hoş bir hava, tat katmaktadır. Kilise duvarlarında H.Z.İsa dönemi kabartmaları da bu duvarlarda yer almaktadır.


Tibet Manastırı

Bölgede dini açıdan büyük bir önem taşıyan bu manastır İslam dini ile birlikte cami halini almıştır. 1885 senesinde bu esere yıldırım düşerek büyük bir hasar ile karşılaşılmış ve terkedilmiştir. Bunun yanı sıra 40 yıl önce dinamit ile patlatıldığı da söylenmektedir.


Meydancık Taş Kemer Köprüsü


Meydancık köyünde yer alan bu köprü bocanat deresi üzerine yapılmıştır. Basit bir yapımı bulunup etrafı genel olarak ormanlar ile kaplıdır. İnşa dönemi bilinmese de tahminlere göre Ortaçağ döneminden kalma olduğu düşünülmektedir. Günümüzde de sağlam bir haldedir ve kullanılmaktadır.


Meydancık Taş Kemer Köprüsü

Handzta Manastırı

Şavşat ile Berta bölgesi arasında yer almaktadır. Dini açıdan değeri oldukça büyüktür. Rus işgali döneminde yapıldığı bilinmektedir. Günümüzde hala kullanılmaktadır.

Gürcü Sinası

Birçok manastırın bulunduğu bölgeye Gürcü halkı tarafından Gürcü Sinası adı verilmiştir. Gürcü manastırları İslam dini ile kullanılmaz bir hal almıştır.

Gürcü Sinası


Tamara Odaları Ve Suatan Şelalesi

Aşağı koyunlu köyünde yer alan bu bölgeye ulaşabilmek için patika üzerinden gidilmesi gereklidir. Genel olarak ulaşım süresi 2 saat civarı olmaktadır. İnşa dönemine dair hiçbir bilgisi bulunmamaktadır. Ancak Ortaçağ dönemlerine ait bir eser olduğu bilinmektedir.
Tamara Odaları Ve Suatan Şelalesi


Karagöl

Sahara Karagöl milli parkı içinde yer alıp koruma altına alınmıştır. İlçe ile bu bölge arasında 25 km bulunmaktadır. Bu göl gerçekleşen bir heyelan sonucunda oluşmuş durumdadır. Gölün etrafında birçok harika bitki bulunmaktadır. Bunlar başlıca; sarıçam, orman gülü gibi bitkiler olmaktadır. Bitkinin yanı sıra bu bölgede çok fazla hayvan çeşidine ev sahipliği yapmaktadır. Harika manzaralı eşsiz bir ortam olup mutlaka ziyaret edilmesi gereklidir.




3 yorum:

  1. manzaraya bakarmısın gerçi bakınca da yaşayıp yaşamadığımızı sorgulayabiliriz :) şavşat tanıtımı için teşekkürler.

    YanıtlaSil
  2. Karadeniz bölgesi cennetten bir köşe. Trabzondan sonrasına geçememiştim. Ama Şavşat aklımda olsun. Harika görünüyor. Umarım bir gün gitme fırsatı bulurum.

    YanıtlaSil
  3. Gerçekten de çok güzel yerler tanıtıyorsunuz çok teşekkürler

    YanıtlaSil