İtalya'da Bir köy -Castelmola köyü


Castelmola köyü 

Castelmola köyü, Sicilya’nın bir tepesine kurulmuş, İtalya’nın diğer şehirlerine göre ismi duyulmamış olan ancak gezilmeye değer köylerindendir. Castelmola köyü, birden fazla şirin kafelerden, tarihi yapılardan ve İtalyan ruhunu yansıtan sokakları ile dolu olduğundan, İtalya’nın kartpostallık köyü olarak bilinir. Köyün en ünlü özelliği ise badem şarabının üretiliyor oluşudur. Birçok ziyaretçinin Castelmola’ya gelme nedenlerinden biri de badem şarabının tadına bakmak istemesidir.

 Castelmola köyü, boyut olarak küçük bir köy olsa da şirin el sanatları dükkânları ve lezzetli yemekleri ile gezilmesi gereken yerlerden biri olmuştur. Köyün küçük olması nedeniyle, bütün köy yürüyerek veya bisiklet ile gezilebilmektedir. Bu da her bölgenin tadını çıkarmak ve toplu taşımalarla uğraşmamak için hatırı sayılacak avantajlardandır. Castelmola köyü, sakinliği ve huzuru tatmak, seyahatini dingin bir şekilde geçirmek isteyecek kişilerin tercih edeceği bir yerdir.

Gezilecek ve Görülecek Yerler

Castillo de Castelmola (Castelmola Kalesi):

 Castelmola kalesi, dik bir yürüyüş yolundan sonra karşınıza çıkacak tarihi bir kaledir. İnşasının 13. Yüzyıla dayandığı biliniyor. Zamanla büyük tahribata uğrayan Castelmola kalesi, günümüzde ise kalıntılardan ibarettir. İçinde 16. Yüzyıldan kalma kalıntıların olduğu görülür. Kaleye yürüyerek gidildiğinde yaklaşık olarak 45 dakikalık bir yürüyüşü göze almanız gerekir. Görülecek çok fazla unsuru bulunmasa da kalenin ziyaretçiler tarafından görülmeye değer seçilmiş yeri; manzarasıdır. Kaleye varıldığında eşsiz bir manzara ayaklarınızın altına serilir. Castelmola köyünün panoramik olarak görüntüsünü, Castelmola kalesinden izlemeniz mümkündür.

Bar Turrisi (Şarap Barı):

 Bar Turrisi, Castelmola köyünü ünlü içeceği badem şarabının içileceği ünlü mekânlardan biridir. İçinde badem şarabının yanında geleneksel Sicilyalı kuklalar, el yapımı sandalyeler, limonata ve dokumaya elverişli maddeler bulunan, ihtiyaçların karşılanacağı bir yerdir. Özellikle erkeklerin eğlenceli bulacağı bir ortamdan oluşur. Barın, lezzetli içeceklerinin yanında en çok da iç dekorasyonu konuşulmaktadır. İç dekorasyonunda minik erkek heykelleri bulunur. Hem eğlenceli hem de Castelmola köyünün en lezzetli şarabının bulunduğu yer olarak bilinir. Bu nedenle seyahat edecek kişilerin burada badem şarabının tadına bakmadan gitmemeleri tavsiye edilir. Dış dekorasyon olarak da ziyaretçilerini teşvik eden Bar Turrisi, otantik bir yapıdadır.

Chiesa San Nikola di Bari (San Nikola Kilisesi):

 San Nikola kilisesi, tuğla görünümlü, taş evleri çağrıştıran tarihi bir kilisedir. 1782-1791 yılları arasında, yapımı 9 yıl sürdüğü bilinen ve mimar Giulio Comparese tarafından inşa edilmiş yapıdır. Kilisenin içinde o dönemin ünlü din adamları ile birçok ünlü kişinin heykel bulunur. Kilise, deniz manzarasına sahip olması ile ün kazanmıştır. Dış görüntü olarak muazzam bir işçilikle inşa edilmiş, geniş kapılara sahip ve oymalı işlemeleri ile göz doldurmaktadır.

Piazza Sant’Antonino (Palmiye Ağaçları Barınağı):

 Piazza Sant’Antonino, etrafı palmiye ağaçları ile çevrilmiş ve Sant’Antonino heykeli bulunan yürüyüş yoluna sahip yerdir. İçinde 11. Yüzyıldan kalma kalıntılara rastlamak mümkündür. Hemen dışında Sant’Antonino isimli kilise bulunur. Kilisenin tarihi de 17. Yüzyıla dayanmaktadır. İsmi, tarihi yapılara konulmuş olan Sant’Antonino, 14 Şubat 626 yılında hayata gözlerini kapamıştır ve bu yıldan itibaren şehirde her yıl Gümüş heykeli taşınarak ölüm yıldönümü kutlanarak, Sant’Antonino anılmaktadır. Sant’Antonino, yaşadığı dönemde bir balina tarafından yutulan çocuğun hayatını kurtarmasıyla, vebaya ve istilaya karşı şehri korumasıyla bilinen, dönemin kahramanlarındandır. Bu nedenle Castelmola köyünde görülmesi gereken yapılardandır.

2 yorum:

  1. Burası köy ise bizimkiler nedir?
    Castelmola köyüne hayran kaldım �� yaşamak isterdim.

    YanıtlaSil
  2. İlgi çekici yerleri paylaşmak ile ne kadar güzel yapıyorsunuz ekonomik durumlarımız sıkıntılı evden dışarı çıkamamaktayız tabiri yerinde ise sizin sayenizde gözümüz gönlümüz açılıyor teşekkür ederiz

    YanıtlaSil