Atina'da Gezilecek Yerler


Dört milyonluk nüfusuyla, Yunanistan'ın en büyük şehri, aynı zamanda başkenti olan Atina, binlerce yıllık geçmişi ve birçok medeniyete ev sahibi yapmışlığı nedeniyle her yıl hatrı sayılır bir ziyaretçi kitlesini ağırlamaktadır. Hem doğal güzellikleri hem de tarihi yönü ve kültürel özellikleri ağır basan bir bölgeyi gezip görmek isteyenler, tatil planlarına mutlaka Atina'yı da dahil etmelidir. Zira Atina, tüm dünya için kültür ve tarih abidesi niteliğinde bir şehirdir.

 Atina'da Gezilecek Yerler

Ancient Agora Of Athens: Atina'nın her karış toprağında tarih dönemlerine dair kalıntıların olduğu şehirdir. Atina'ya yolu düşenlerin, görmeden dönmemesi tavsiye edilir. Bölge, tarihi özellikleriyle ön plana çıkarken aynı zamanda, siyasi faaliyetler ile sosyal ve kültürel etkinliklerin de sıkça yapıldığı bir bölgedir. Binlerce yıllık geçmişi bulunan bölgede, birçok tarih müzesi bulunmaktadır.

Plaka: Adından da anlaşılacağı üzere, değişik ve görülmeye değer bir bölge olan plaka, doğası itibariyle daha çok deniz turizminin yoğun olduğu bölgelere benzemektedir. Her sokağı taş döşeli bölgede, yöresel ürün satan küçük dükkanlar bulunmaktadır. Bölgenin ülkemiz açısından önemli bir özelliği ise, tarihi çağlarda buranın Türk mahallesi olmasıdır.

 Monastiraki: Atina'nın kalbi denebilecek nitelikte bir bölgedir. Ayrıca, Atina'da gezilip görülecek yerler listesinde de ilk sıralarda yer almaktadır. Meydan, her yıl merak edenler tarafından ziyaretçi akınına uğramaktadır. Tarihi açıdan önemli merkezlerden birisi olan Monastiraki Meydanı'nda, Osmanlı döneminden kalan ve her tarihi yapı gibi özenle korunan bir de cami bulunmaktadır.

Akropolis Müzesi: Atina'nın gezilip görülecek en güzel yerlerinden birisidir. Hatta, çoğu kişinin gezmek için Atina'yı tercih etmesinin de temel sebebidir. 3000 yıllık geçmişiyle buram buram tarih kokan Akropolis'e kurulan müzede, birçok tarihi eser sergilenmektedir. Bölgenin her tarafı tarihi güzelliklerle dolu olduğundan, zemini bile cam kaplıdır ki, cam bölmenin altındaki tarihi yapılar da görülebilsin. Müze haricinde Akropolis bölgesinde, kalelerden surlara, tiyatrolardan farklı kültürlere ait kalıntılara kadar birçok yapıya rastlamak da mümkündür.

Dionysos Tiyatrosu: Atina'da gezilip görülmeye değer tiyatrolardan sadece bir tanesidir. Şarap ve bağ tanrısı olarak bilinen Dionysos'a adanan tiyatro, binlerce yıllık geçmişine rağmen özenle korunmaktadır.

Parthenon: Tüm dünya tarafından Athena tapınağı olarak bilinen yapı, aynı zamanda Yununistan'ın en büyük tarihi ve mimari eseri olarak kabul edilmektedir. Atina deyince, birçok kişinin aklına gelen ilk yapıdır. Özellike dış mimarisi, Yunan mimarisinin en güzel yansıtıcısıdır. Osmanlı döneminde Cami ve cephanelik olarak kullanılan yapı, birçok kez restore edilmiştir.

Kolonaki: Atina'nın en pahalı bölgesidir. Bölgedeki cafe ve restaurantlar oldukça pahalıdır. Ayrıca, alışveriş için ünlü markaların ürünleri de burada satılmaktadır. Her bölgenin kendine özgü bir güzelliği olduğu gibi, Kolonaki'nin de bir güzelliği vardır. Tatil için belirli bir bütçeyi ayıranlar hem gezip görmek hem de alışveriş amaçlı ziyaret edebilir.

 Atina'da Ne Yenilir Ne İçilir?

 Atina mutfağı, Türk mutfağıyla benzer özellikler taşımaktadır. Diğer dünya ülkelerine nazaran Atina yemeklerinin bazıları, Türk yemekleriyle aynıdır. Atina'da ne yenir? diyecek olursak, bölgede damak tadımıza uygun birçok lezzet bulunmaktadır.

Greek Salata: Greek salata, Atina'nın meşhur salatasıdır. Atina salatası diye de anılır. Domates, salatalık ve soğanlar iri iri doğranır, peynir ve zeytinle lezzetlendirilir. İçerisine isteğe göre taze fasulye haşlanıp katılır.

Balık: Atina mutfağının vazgeçilmez lezzetidir balık. Deniz ürünleri konusunda, her damak tadına uygun lezzetlerin sunulduğu çeşitli lokantalar, Atina sokaklarını süslemektedir. Atina'da balığın birçok çeşidi, değişik yöntemlerle yapılmaktadır.

Patlıcan musakka: Atina'nın meşhur lezzetlerindendir. Mousakka adıyla anılsa da, yapılışı ve lezzeti, Türk mutfağıyla hemen hemen aynıdır.

Enginar: Ülkemizin yemek kültüründe önemli bir yeri bulunan enginar, Atina mutfağında da önemli bir yere sahiptir. Ege bölgesine özgü lezzetlerin başında gelen enginar, Atina'da bol bol tüketilmektedir.

Soulvaki: Tavuk şiş ya da et şiş şeklinde yapılan bir yiyecek olup, Atina lezzetleri deyince ilk sırada gelir.

 Sikotakia: Adına bakıp değişik bir yemek zannedenler yanılır çünkü sikotakia, bildiğimiz tavuk ciğeridir. Sakatat sevenler, Atina'ya gidince sikotakianın tadına mutlaka bakmalıdır.

Ouzo: Atina'da ne içilir? deyince herkesin aklına ilk ouzo gelir. Bölgenin milli içkisi ouzo, Türk rakısına benzer ancak biraz daha yumuşak içimi olan milli içkidir.

Atina'da Hangi Mevsim Gezilir?

Denize kıyısı olan bir şehir olan Atina'yı, yaz aylarında ziyaret etmek daha avantajlıdır. Ancak, sakin denizi ve gece hayatı için eğlence mekanlarının fazla olması sebebiyle yazın oldukça kalabalık olmaktadır. Daha çok sakin dönemde şehri gezmek ve tarihi yapısını incelemek isteyenler bahar aylarını tercih etmelidir. Hem ilkbahar hem de sonbaharda Atina, sakin şekilde gezilebilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder