İsviçre-Bern Gezi Rehberi


İsviçre-Bern Gezi Rehberi

 Bern, İsviçre’nin fiili başkenti olan, Alplerin eteklerinde eşsiz bir doğaya sahip şehirdir. Aynı zamanda İsviçre’nin 4. Büyük kenti olup, tarihi yapılarıyla birçok gezilecek alan sağlamaktadır. Şehrin tarihi 1911 yıllarına ve Zahringen hanedanından dük Berthold V’ye kadar dayanır. Şehrin bir de hikâyesi bulunur. Hikâyeye göre, şehrin isminin ne olduğuna karar verilememiş ve ormanda yürüyerek karşılarına çıkan ilk hayvanın adının şehrin adı olacağı konuşulur. Ormanda yürüyüşe çıkıldığında ise karşılarına çıkan ilk hayvan ayı olur ve ayı Almancada “bar” kelimesinden gelir. Şehrin adının da böylece Bern olmasına karar verilir.

 Bern şehrinin merkezinde yer alan “eski şehir” bölgesi 1983 yılında UNESCO tarafından koruma altına alınmıştır ve bu özelliği ile de ziyaretçilerinin dikkatini çekmektedir. 2010 yılında yapılan bir araştırmaya göre ise Bern, “Dünyanın Yaşam Kalitesi En Yüksek 10 Şehri” arasında olmasına karar verilmiştir. Yaşanılacak bir şehir olması da yapılan araştırmalarca kanıtlanmıştır. Refah seviyesi yüksek ve tarih kokan bir şehirdir.

Gezilecek ve Görülecek Yerler

Altstadt (Eski Şehir):

 Altstadt, ortaçağdan kalmış ve bu nedenle eski şehir adını almış bir kent merkezidir. Eski şehrin üç tarafı Aore Nehri ile çevrilidir ve bu nedenle güzel bir manzaraya sahiptir. Tarihi 12. Ve 15. Yüzyıllara dayanır. 15. Yüzyılda büyük bir yangının etkisine maruz kalsa da öz kimliği bozulmamış ve varlığını sürdürmeye devam etmiştir. Eski şehrin içinde gezilecek birçok yer olmasıyla beraber, şehrin en eski tarihi yapılarına ev sahipliği yapar. İsviçre’nin eski kiliselerini, katedrallerini, köprülerini, Rönesans döneminden kalma çeşmeleri barındırmasıyla tarihi bir seyahatin kaçınılmaz olacağı bir yerdir. Buram buram tarih kokan bir gezintiye çıkmak, eski yapıların önünde fotoğraf çektirmek veya şehrin tarihini anlamak isteyen kişiler tarafından Bern’in gezilecek ve görülecek yerleri arasındadır.

Berner Münster (Bern Katedrali):

 Bern katedralinin yapımına 1421 yılında başlanmış ve çeşitli eklemeler yapılarak en son ki halini 1893 yılında kulesinin eklenmesi ile almıştır. Kulenin boyu 100,6 metredir. İsviçre’de bulunan en yüksek katedral, Bern katedralidir. Katedralin yapısında gotik mimarisinin izlerine rastlanılır. Gotik mimari taşıdığı için enfes bir güzelliği gözler önüne serer. Aynı zamanda yapının güzelliği ve önemli bir tarih taşıması nedeniyle UNESCO Dünya Mirası Listesine girmiştir. Bern’in gezilecek ve görülecek yerleri arasındadır.

Bundeshaus (İsviçre Parlamento Sarayı):

 İsviçre parlamento sarayı, mimar Hans Auer tarafından tasarlanıp 1902 yılında tamamlanmıştır. Gece ışıklarının açılmasıyla beraber etrafa yaydığı güzellik ile ününe ün katılır. Ziyaretçilerinin gece saraya uğraması ve bu eşsiz güzellikteki manzarayı izlemesi tavsiye edilir. İki yanında çeşme bulunur ve bu çeşmeler İsviçre kantonlarını simgeler. Bern’in gezilmesi ve görülmesi gereken yapılarındandır.
                                                                                  Kaynak:bern

Zytglogge (Saat Kulesi):

 Saat kulesi, Bern’deki diğer tarihi yapılar gibi ortaçağ döneminden kalmış ve 13. Yüzyılda inşa edilmiş bir yapıdır. Tarihinin eski dönemlere dayanması nedeniyle birçok kez yenilenme ve tadilat görmüştür. 800 yıldan fazla bir tarihe sahip olması ile Bern’in en önemli simgesi haline gelmiştir. Saat kulesinin özelliklerinden biri ilk geçit kapısının olması ve astronomik saat uygulamasına sahip olmasıyla güncel saat dilimini göstermesidir. Bu yapıda UNESCO Dünya Mirası Listesine adını yazdırmayı başarmıştır. Dünya mirası listesine girmesi nedeniyle yapı, gezilecek ve görülecek yerler arasındadır.

Kafigturm (Hapishane Kulesi):

 Hapishane kulesi adı verilen yapı, Bern’in en eski yapılarından biridir. Tarihi 1246 yıllarına dayanır. Barok mimarisi kullanılarak inşa edilmiştir. Zamanla tahribata uğramış ve bu nedenle 1641 ve 1644 yılları arasında restore edilmiştir. Adının hapishane kulesi olması ise geçmiş zamanda hapishane olarak kullanılmasından gelmektedir.

Rosengarten (Gül Bahçesi):

 Gül bahçesi, İsviçre’nin güllerle donatılmış, insanların piknik yapmak veya spor yapma amacıyla kullanılan bir parktır. Huzur veren bir yapısı olması nedeniyle Bern seyahatinde gezilmesi ve görülmesi gereken yerlerden biri olur. Parkın içinde 220 farklı gül çeşidinin bulunması nedeniyle gül bahçesi adını almıştır. Aynı zamanda güllerin romantik bir çağrışımı olduğu için sevgililerin öğle veya akşam yemeklerinde tercih ettikleri romantik bir bahçe olur. Gül bahçesinde gezilirken aynı zamanda Bern’in eşsiz manzarasının keyfini çıkarmak da mümkün olur. Dinlenmek veya sakin bir vakit geçirmek isteyenlerin tercih etmesi gereken yerlerdendir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder