Heidelberg-Almanya Gezi Rehberi


Heidelberg-Almanya Gezi Rehberi

Almanya'nın güney batısında, Ren ve Neckar Nehirlerinin arasında kalan vadide kurulmuş bir şehir Heidelberg. Antik Çağ Roma Döneminde önemli bir yerleşim yeriymiş. Nüfusunun dörtte birini öğrencilerin oluşturduğu kent tam bir üniversite şehri ve Almanya’nın en eski Avrupa’nın üçüncü en eski üniversitesine ev sahipliği yapıyor. Baskı ve matbaa makineleri ile ün kazanmış şehirde dünyanın en iyi baskı ve matbaa makinelerini ürettiği söyleniyor.

Tam bir festivaller kenti olan Heidelgerg’de hemen hemen yılın her ayında birkaç festival düzenlenmekte. 2.Dünya Savaşı sırasında ayakta kalmış nadir Alman şehirlerinden birisi aynı zamanda. Mannheim’a sadece 20 km. uzaklıkta olan şehre meraklıları bisiklet kiralayarak da gidebilir. Dört mevsimin yaşandığı bir tablo güzelliğine sahip kent mutlaka görülmeli.

Gezilecek ve Görülecek Yerler

Heidelberg Üniversitesi ve Öğrenci Hapishanesi

Yedi asırlık geçmişiyle birçok başarılara imza atmış olan Heidelberg Üniversitesi, özellikle tıp alanındaki başarılarıyla ün kazanmış.
Disiplin suçu işlemiş olan öğrencilerin cezalarını çektiği eski bir öğrenci hapishanesinin yer aldığı bölüm bir hayli ilginç. Öğrencilerin ders sonralarında hücrelerinde yaşadığı bu hapishane, duvar yazıları ve resimleri nedeniyle mutlaka ziyaret edilmeli.

Filozoflar Yolu

Dile kolay, tam dokuz Nobel Ödülünden bahsediyoruz. Ama Üniversite’nin hocaları arasında Goethe bile var neden şaşırıyoruz ki? Üniversite sakinlerinin yürüyüş yaptığı manzarası mükemmel bir yol var burada. Belki de birçok önemli konu, bu yolda yürürken tartışılmış. Bu nedenle yola Filozoflar Yolu adı verilmiş. Yoldan Carl-Theodor köprüsüne ulaşılıyor.

Carl-Theodor Köprüsü

Carl-Thedor köprüsünün girişinde iki adet beyaz kule yer almakta. Bu kuleler eskiden şehir surlarının birer parçasıymış. Yine girişin sol tarafında bulunan elinde ayna tutan maymunvari kedi heykeli, şehrin her iki yakasında ki vatandaşların eşit olduğunu, köprüden geçerken bunu unutmamalarını sembolize ediyormuş. Neckar Nehrini bu köprüyle kolayca geçebiliyorsunuz. Heidelberg Kalesi ile beraber şehri simgeleyen önemli yapılardan birisi olan bu kemerli köprü kırmızı kum taşından yapılmış. 230 yıllık bir geçmişe sahip köprü 2. Dünya Savaşında savunma amaçlı olarak Almanlar tarafından yıkılmış ancak daha sonra halk kendi aralarında para toplayarak köprüyü yeniden inşa ettirmişler. Şehrin iki yakasını birleştirerek tamamlanmasına neden olan bu eski köprü görülmeye değer bir yapı.

The Church of the Holy Spirit

Heidelberg’in en eski kilisesi burası. Üç kez yıkılıp yeniden yapılan kilise bazen Protestanlar, bazen Katolikler, bazen de her iki cemaat tarafından birlikte kullanılmış. 300 yıllık bu kilise elbette görülmeye değer.


Market Square Meydanı

Heidelberg’in en önemli meydanında Kutsal Ruh Kilisesi, Belediye Binası, cafeler, restoranlar ve birçok dükkan bulunuyor. Meydanın tam ortasında bulunan Herkül Heykeli halkın güçlü ve kahraman geçmişine atıfta bulunuyor. Meydanda bir de bolluk ve bereketi simgeleyen çeşme var. Burası eskiden önemli kararların açıklandığı toplanma alanıymış. Gösterilerin düzenlendiği meydan, idamlara da sahne olmuş.

Heidelberg Kalesi

Heidelberg’in simgesi, şehrin her noktasından görülebilen stratejik bir noktaya kurulmuş olan Heidelberg Kalesi, 13. yüzyılda inşa edilmiş. Bölgenin en önemli Rönesans yapısı olarak kabul edilen kale aynı zamanda Unesco tarafından koruma altına alınmış. Burası festivallere ev sahipliği yapıyor. Kaleye gidilen yol oldukça dik. Bu nedenle yürümek istemeyenler için bir finüküler var.

Kalenin önemli bir yanı Eczacılık Müzesini barındırması. Burada ilaç dünyasındaki tarihi gelişimler sergileniyor. Eczacılıkta kullanılan ilk ilaç makineleri, yapılmış olan ilk ilaç numuneleri, el yazması kitaplar, eski eczacılık kitapları gibi merak edebileceğiniz birçok şeyi öğrenebileceğiniz bu müzenin hemen çıkışında küçük bir hediyelik eşya dükkanı da bulunmakta. Kalede dünyanın en büyük şarap fıçısını da görmeniz mümkün.

Heidelberg Kalesi tüm şehre hakim. Buranın manzarasına doyum olmuyor. Neckar nehri altınızda, üstünde Karl Theodor köprüsü tüm ihtişamını sergilemekte. Çevresinde şirin evler, ağaçlar, yemyeşil bir dünya. İnsanın saatler boyu seyredesi geliyor.

Neckar Nehri

Neckar Nehri kıyısında yürüyüş yolları mevcut. Nehirde bot gezileri de düzenlenmekte. Kiralayabileceğiniz deniz bisikleti ya da kanoları kullanabilirsiniz. Bisikletle dolaşmanın da tadına doyum olmuyor. Hem nehir üzerinde hem de nehir kıyısında olağan üstü görsel seyir zevkine ulaşabilirsiniz.

Heidelberg Hayvanat Bahçesi

Heidelberg Hayvanat Bahçesi, yüz hektar alan üzerine kurulmuş. Burada 250 türün üzerinde hayvan sergilenmekte. 1934 yılında yapılarak hizmete açılan bu şirin hayvanat bahçesini çocuklarınıza mutlaka göstermelisiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder