Makedonya gezi rehberi

                                   Makedonya,
Balkanlarda yer alan bir Yugoslavya şehridir. Bu şehir Arnavutluk, Bulgaristan, Sırbistan arasında kalmış bir şehir. 2 Milyon 100 bin nüfuslu, Yugoslavya Cumhuriyetlerinden biriydi.
Bu şehre adım attiğinizdan itibaren size yabanci olsa da bu sehri seveceksiniz, ısınacaksınız, hatta aşık olacaksınız demedi demeyin.Birleşmiş Milletller tarafından 1903'te tanınan Makedonya'nın, Yunanistan'ın itirazıyla Fyrom olarak adı değişti. Şehir eski Yugoslav Cumhuriyeti Devleti olarak bağimsizlığını ilan etmiştir. Ayrıca Makedonya 1944 tarihinde Yugoslavya'ya katılmış 1974' de özerk cumhuriyet olmuştur. Ülke 91 yılında bağımsız olup egemenliğini ilan etmiştir.
Balkanların en tatlı şehri : Ohrid Yunanistan;
Makedonya, Karadağ, Sırbistan ulkelerini kapsıyor.

Ohrid Gölünün kenarında duran muhteşem şehir insanın içini huzurla doldurmaya yetiyor. Makedonya'nın en şirin can alıcı ve çarpıcı şehri Üsküp'ten yaklaşık 4 saat uzaklıkta. Güneyde, UNESCO Dünya Mirası  Liatesinde bu şehir. Makedonların ihtişamlı şehri.


Makedonya Gezilecek ve Görülecek Yerler

Üsküp (Heykeller Şehri):

 Üsküp, içinde çok fazla heykel barındırmasıyla bilinen ve bu nedenle “heykeller şehri” diye anılan ve Makedonya’nın başkenti olan şehirdir. Üsküp sakinlerinin aralarında kullandığı esprilerden biri ise Makedonya’nın yüzde 70’inin Makedon, yüzde 20’sinin Arnavut ve geri kalan yüzde 10’unun da heykel olduğudur. Şehirde adım başına heykel düştüğü için halkın da dilinde bu tarz esprilere neden olmuştur. Üsküp, Makedonya’nın en görülesi bölgelerini barındırmaktadır. Bunlardan biri de “Türk Çarşısı” olarak adlandırılan turistik bölgedir. Bu bölgede Osmanlı döneminden kalma camiler, hanlar ve hamamlar bulunmaktadır. Bunun nedeni ise Makedonya’nın 1395’ten 1912’ye kadar Osmanlı İmparatorluğu kontrolünde olmasıdır. Uzun yıllar Osmanlı egemenliğinde kalan ülkede, kültürlerin birleşmesi de kaçınılmaz olmaktadır. Yapıların çoğunda Osmanlı mimarisine rastlamak mümkündür. Aynı zamanda Türkçe dili de ülkede izini bırakmıştır. Bu yüzden Makedonya seyahati, hiç yabancılık çekilmeden, kendi ülkenizde dolaşılıyormuşçasına yapılmaktadır. Üsküp küçük bir şehirdir ve bir gün içinde tarihi yerlerini ve gezilecek mekânları dolaşmak mümkündür. Şehirde görülmesi gereken en önemli yerler ise heykelleriyle meşhur olan Makedonya Meydanı, Bizans İmparatoru Justinyen tarafından yaptırılan Taş Köprü ve Türk çarşısıdır.

Matka Kanyonu:

 Matka Kanyonu, doğa kaçamağı yapmak isteyen kişiler için muhteşem bir yerdir. Üsküp’e 15 kilometre, yarım saat uzaklıkta yer alan ve Makedonya’nın en popüler kanyonu olmaktadır. Kanyonun kapladığı alan 5 bin hektar olmakta ve bu nedenle isteğe bağlı olarak kano kiralayarak gidilebilmektedir. Ancak doğa kaçamağı yapmak ve yürüyüşten kaçmayanlar için yürüyüş yolu tavsiye edilir. Yürüyüş yapılırken yol boyunca çeşitli doğa harikası hayvanlarla karşılaşmak mümkün. Kelebekler, akbabalar, endemik hayvan türleri, ilginç mağara, kaya oluşumları ve o bölgeye özel bitki türleri ile kanyon, insanı hayrete düşürecek güzelliktedir. Makta kanyonuna tekne turları da düzenlenmektedir. Kanyonun içinde ortaçağdan kalma 3 adet dini yapı bulunmaktadır ve bunların en eskisi 1389 yılında yapılan Aziz Andrew Manastırı olmaktadır. Diğerleri ise 14. Yüzyılda yapılmış olan Matka Manastırı ve kanyonun üst kısmında yer alan Aziz Nikola Manastırıdır. Matka Kanyonu gezilirken, bu 3 dini yapıya da gezinizde yer vermeniz tavsiye edilir. Kendine özgün ve doğa ile iç içe Matka Kanyonu’nu gezmeden Makedonya seyahati bitirilmemelidir.

Tetovo (Kalkandelen):

 Tetovo şehri, iki kız kardeş tarafından yapılan Alaca Camiyi barındıran şehirdir. Gezilmesi ve görülmesi gereken mekânı; kadınların narin ruhunu ve zarafetini yansıtan Alaca Camidir. Bu cami çok güzel ve özel bir şekilde, çeşitli motifler ve harika renkler kullanılarak yapılmış bir camidir. 1438 yılında Anadolu’dan Makedonya’ya gelen Hurşide ve Mensure kız kardeşleri tarafından yaptırılmıştır. Zarif yapısıyla büyük beğeni toplamış ve günümüze kadar varlığını sürdürmüştür. Halk arasında konuşulan söylentilere göre, camide kullanılan motifler, kız kardeşlerin çeyizlerinden esinlenilmiştir. Alaca caminin özelliklerinden biri de camiyi boyamak için 30.000’den fazla yumurta kullanılmasıdır. Makedonya seyahatinde gezilip, görülecek güzel ve zarf yerlerden birisidir.

Harabati Baba Tekkesi:

 Harabati Baba Tekkesi de Osmanlı döneminden Makedonya’ya miras kalan yapılardan biridir. Bahçesinde bir dergâhı vardır ve Osmanlı-Türk dini eserlerinden olmaktadır. Tekke 1948 yılında yakılmış ancak daha sonra yeniden düzenlenerek içinde otel ve restoran olacak şekilde tasarlanmıştır. İlk yapımı ise M.S 1538 yılında olduğu bilinmektedir. Osmanlının Makedonya’daki en eski yapılarından sayılan tekke, görülmeye değer yapılar arasındadır.

Ohri:

 Ohri, Balkanların incisi diye nitelendirilen, Makedonya’nın en güzel bölgelerinden biridir. Gezilecek yerlerinin güzelliği ile dikkatleri üzerine toplamaktadır. Küçük bir yer olmasına karşın, en popüler Makedonya bölgesidir. Ohri’de her zevke uygun aktivite bulmak mümkündür. İsteyenler gölde tekne turu yapabilir, isteyenler tarih kokan sokaklarında gezintiye çıkabilir, balık tutma meraklıları balık avlayabilir ve kilise gezintilerini çıkılabilir. Mevsimlerden yaz olduğunda ise gölde yüzme gibi pek çok aktivite gerçekleştirmek de mümkündür. Makedonya seyahatinde gezilmesi ve görülmesi gereken ufak ama şirin bir bölgedir.

Museum on Water (Su Müzesi):

 Su müzesi, 3000 yıldır suyun üzerinde duran yunan medeniyetidir. M.Ö. 1200-700 yılları arasında bu bölgede yaşayan insanlar tarafından, yaban hayvanlarından ve insanlardan korunmak amacıyla suyun üzerindeki bu yerleşim alanını kurmuşlardır. Günümüzde müze olarak kullanılan yapı, tamamen ilkel kerpiç kullanılarak inşa edilmiştir. Harikulade bir göl manzarasına sahip olan bu yapının çevresindeki suyun berraklığı ve temizliği de dikkat çeken özellikler arasındadır. Suyun üzerinde binlerce yıldır aynı güzellikte duran bu yapı, Makedonya’da gezilecek ve görülecek güzel yerlerdendir.

Manastır (Bitola):

 Manastır, Mustafa Kemal Atatürk’ün 3 yıl askeri eğitim gördüğü okuldur. 1983 yılında müze haline dönüştürülen manastırın içinde Mustafa Kemal Atatürk ile ilgili sergiler bulunmaktadır. 2. katında Atatürk için ayrılmış bir bölümü bulunan yapının içinde, Mustafa Kemal Atatürk’ün hayatını anlatan yazılar, eşyaları, katıldığı savaşlara dair bilgiler, fotoğraflar ve yazdığı kitaplar sergilenmektedir. Aynı zamanda Atatürk’ün balmumu heykeli de bulunmaktadır. Müzenin içinde ayrıca manastır etrafından çıkarılan arkeolojik eserlere de yer verilmiştir. En çok ilgi çeken eserlerden biri de Atatürk’e Eleni Karinte adında Makedon bir kadının yazdığı aşk mektubudur. Mektupta, Mustafa Kemal Atatürk’e duyduğu aşkı ve onu hep beklediğini dile getiren kadının yazdıkları, turistler tarafından büyük beğeni toplamakta ve ilgi çekmektedir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder