Krakow-Polonya

                           
       
                              Krakow tarihi
Krakow'un tarihine bakınca, Polonya'da hayatın ilk başladığı yer eski başkenti olan Krakow'dur. Bu sebeple olabildiğince önemli olan bu şehir, ihtişamlı yapılara ev sahipliğj yapıyor. Il. Dünya Savaşında nazi askerlerinin karargahlarının Krakow'da olması nedeni ile yapıları, binaları bombardımandan etkilenmemiştir. Bu sebeple eski tarihi binalari orijinal halini halen koruyor.é

Ana Meydan (Rynek Glowny)
Şehrin tarihi görkemli yapılarının her şehir gibi bu şehirde de kendine özgü harika bir havasi var.
Şehirdeki bu muhteşem atmosferi yaşamak lazım sindire sindire hem de. 13.yüzyıla ev sahipliği yapan bu meydan genişliği ile dikkat çekiyor. Ortaçağın en büyük meydanıydı. Rynek Belediye Kulesi, Adam Mickiewicz Anıtı, St. Mary Kilisesi, St. Adalbert kilisesi  meydanda bulunan önemli tarihi yapılarından bazıları.
Belediye bınası diyoruz ama siz şimdi meydanda belediye binasi arayıp bulamazsanız şaşırmayın çünkü 13.yüzyıla ait olan bu bina zaman içerisinde yıkılmış sadece geriye bu taş kulesi kalmıştır.

100 basamakli merdiveni olan bu kuleye çıkmayı göze alirsanıź tepeden Glowny'in güzelliğini meydandaki hızlıca yürüyen insanları, oturanları, ayakta sohbet edenleri farkli açidan izlemiş olursunuz.

📌St. Wojciech Kilisesi olarak bilinen St.Adalbert Kilisesi de Rynek Glowny ile Grodzka Sokağının bulustuğu noktada yer alıyor. Bu tarihi yapı Ortaçağda ahşaptan yapılmıştır. Bugün bin yaşından fazla olan bu yapı Romanesk Mimarisinin Ortaçağdaki en güzel yapılarından biri ayrıca en eski taş kiliselerden biridir.


Krakow Cloth Hall (Sukiennice) Cloth Hall Town Hall Tower
Krakow'un simgesi haline gelen yapılarından bir tanesi olan bu bina Rönesans Mimarisi ile yapılmış ve 1978 tarihinde UNESCO Dünya Mirası Listesinde yerini almıştır.Rynek Glovyn'in tam ortasinda yer alıyor.Zamanın önemli ticari merkezlerinden haline gelen bu ihtişamli yapının doğudan gelen ipek, kumaş, baharat gibi tuz ve deri ürünlerinin ithalat ve ihracatı yapılıyordu.Bugünün zamanıyla icerisindeki dükkanlarda degişik güzel hediyelik eşyalar sergilenip satılıyor.
 Ulusal Müze'nin 19. Yüzyıl eserlerinin bir digeri olan Sukiennice Müzesini de ziyaret etmeyi ihmal etmeyin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder