Prag; Ortacağ'a yolculuk

Prag'da gormeniz gereken yerler
Çek Cumhuriyetine başkentlik yapan Prag şehri tarihin tatlı ve kalıcı izlerini üzerinde taşımış bir şehir. Tatile çikmak isteyenlerin çoğunun ilk durakları burası.Romantizmi seven çıftler muhakkak gelmeli ve burada romantizmi aşkı yaşamalı diyorum bu kadar net.

Ünlü Charles Köprüsü ve köprünün her tarafının akıl almaz güzellikte süslemeleri muhteşem. Karanlik çökünce  kaleden yansıma yapan renk cümbüşü görsel şölen yaşatıyor konuklarına. O muhteşem ışıkların eşliğinde tekne turları yapılan Vlatava Nehri Avrupa'nın en gorkemli ve ihtişamlı şehirlerinden biri halinde. Bu muhteşem.şehri gezmek için en az 4 gün ayırmanız lazım. Prag'ın Barok ,Gotik ve Rönesans  yapılarıyla ortaya muhteşem görülmeye deger binaların yanı sıra sizi etkisi altına alan cıvıl cıvıl insan kaynayan sokakları, eski şehir meydanının paha biçilmez mistik havası insanları cezbediyor. Dünyanın dört bir  yanindan turistleri kendine aşık ettirmiş bir şehir. Şehrin gotik mimarisiyle her köşesi tarih kokuyor ve  kendine has muhteşem atmosferiyle hayran bırakmayı başarıyor.
Şehrin gotik mimarisinin hitap etme şekli din amaçlı olmayıp 19.yüzyıldan bu yana evlere kadar uygulanıyor. Prag'ı yürüyerek gezmeniz en zevk alacağınız şeydir. Hem yürüyerek gezdiğinizde şehrin tadına varabiliyor ve hangi yana bakarsanız muhakkak gözleriniz görkemli bir manzaraya takılıyor. Şehrin sadece yapıları değil, tarihi yapı mirasları, muhteşem doğa güzellikleri, cıvıl cıvıl neşeli sokakları, hızlı gece hayatı ile Prag görülmeye değer bir efsane şehir .Şunu da unutmayın şehri gezerken lütfen acele etmeyin şehri yavaş yavaş sindire sindire gezip tadını alın.



Prag gezilecek yerler
 Pragda gezilecek ve oldukça etkileyecek  yerler göreceksiniz. Gün içinde sabahtan akşama kadar sokaklarda sürekli bitmek bilmeyen bir canlılık ve hareketliliğin devam ettiği Prag'da çok güzel zaman geçireceğinizden emin olabilirsiniz. 14.yüzyılda Roma'nın İmparatoru ıv. Charles tarafından inşa edilen  Prag kalesi( hradcani), St Vitus Ktedrali, Charles Köprüsü ve oldukca fazla kilise, saray olup bunlar UNESCO Dünya mirası listesindeler. Şehri gezmeye başlamak için en uygun en harika yer.

Ortacağdan günümüze Prag'ın en görkemli yapıları kültürel mirasının olduğu Old Town (Eski Şehir), Nev Town ( Yeni Şehir), ve Mala Strana (Azınlık bölgesi) burada.Harika vakit geçireceğiniz bu yerleri gezmeye doyamayacak tekrar tekrar gezmek isteyeceksiniz. En önemlisi de yürüyerek gezmeyi tercih edin şehrin ortaçag atmosferini yaşayıp şehrin ruhunu hissedin. Ama isterseniz ulaşım için her yerde tramvaylar mevcut.

Prag Kalesi
Şehre gelir gelmez ilk göreceğiniz yer Prag'in  dillere destan Gotik yapısıyla dikkatleri üstüne çeken muhteşem kalenin rotası olsun. Şehrin farkli tarzda inşa edilen yapılarıyla kilise ve sarayların da inşa edildiği 880'den beri günümüze kadar kentin hatırı sayılır  bir parçası. Turistlerin Kale ilgisi bir hayli yoğun olduğu için kaleye girişlerin  surekli uzun kuyruklar olusturduğunu görürsünüz. Kaleyi gezmek  muhteşem, ihtisamlı olduğundan bütün yorgunluğunuzu unutuyorsunuz.

Şehirde ortaçag atmosferini her sokakta yaşamaniz mümkün .Eskilerin yazarı Franz Kafka'nın çalıştıgı altın sokak, şehrin önemli sanatcılarının eserlerine ev sahipliği yapan Lobkowicz Sarayı ve muzesi 920'de inşa edildiğinden bu yana Prag sanat galerisi merkezi olarak kullanılan  ortaçağa ait  eski bir kilise St. George Bazilikası resmi devlet dairelerin yer aldiğı eski Kraliyet Sarayı görulmesi gereken yerlerden.

Aziz Vitus Katedrali
Prag kalesinin icinde yer alan Aziz Vitus Katedrali Çek Cumhuriyeti'nin en büyük katedral ünvanina sahip. Kalenin mimari yapısı  muhteşem bir ortaçağ atmosferi sergiliyor. Kral 4. Charles'in dinde daha önemli  bir yerde olma sebebiyle 1344'te inşasına başlanan katedralin yapımı 585 yıl sürmüş.
Çok yuksek olan yapı 124 metre uzunluğunda ve 33 metre yüksekliğindedir. Bir şato havası  görseline sahip olan kale dünyanın en büyük katedrallerinden.
Mimarisinde ejderha heykelleri olan  Katedralin rivayete göre  kötü ruhlardan koruduğuna inanılıyor. Şehrin bir çok yerinden  görünen

St.Vitus Katedrali'nin kulesine çıkıp şehre baktığınızda muhteşem bir panoramik manzarayla karşılaşıyorsunuz. Kule çok uzun olduğundan  kuleye çıkmak için 279 basamak çıkmanız gerektigini bilmenizde fayda var.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder