Şirince Gezilecek Yerler

Türkiye’de 2012 yılına kadar sessiz köylerden birisi olan Şirince'nin, 2012 yılında bilim adamları tarafından yapılan açıklamalarda kıyamet koptuğu zaman ayakta kalacak yerler listesinde yer alacağının söylenmesinin ardından akın akın turist ziyaretine sahne olduğu ve böylelikle tüm dünya çapında tanınan ünlü bir köy haline geldiği biliniyor. O gün bugündür de Şirince, İzmir’in en popüler tatil noktaları arasında yer alıyor. Buna göre siz de İzmir’de gezilecek yerler denildiği zaman son yıllarda akla gelen ilk isim olan Şirince’yi keşfetmek istiyor ve bu nedenle Şirince gezilecek yerler nelerdir diye merak ediyorsanız doğal güzellikleri ve yoğun turist kalabalığı ile ünlü Şirince’de gezip görebileceğiniz bazı gezi duraklarından söz edilebilir.

Şirince Gezilecek Yerler

Çakabey Fırını

Şirince’nin çarşısında yer alan Çakabey Fırını, aslında tam olarak bir gezi noktası değil fakat mahalle kültürünü aradan geçen onca yıla rağmen kaybetmemiş olması ve odun ateşinde pişen mis gibi ekmeklerin kokusu ile bu yerin Şirince gezilecek yerler listesinde yer almayı hak ettiği söylenebilir. Çakabey Fırını'nı görmeye geldiğiniz zaman annelerinin hamurlarını pişsin diye koşa koşa fırına getiren pek çok çocuk ile karşılaşabilir ve eski çocukluk günlerinizi hatırlayarak tebessüm edebilirsiniz. Şirince’nin kültürünü ve insanını daha yakından tanımak için ziyaret edebileceğiniz bu ufak mahalle fırınından güzel anılar ile ayrılabilirsiniz.

Tren Müzesi

Şirince gezilecek yerler içerisinde bulunan Tren Müzesi, birçok yerde Buharlı Lokomotif Müzesi olarak da geçiyor. Efes Antik Kenti’ne oldukça yakın bir konumda yer alan Tren Müzesi’ne gelmek istemeniz halinde Çamlık mahallesine ulaşmanız gerekiyor. İzmir-Aydın demiryolu ile Çamlık Tren İstasyonu’nun kapatılan bölümleri ile meydana gelen Tren Müzesi, 1997 yılından bu yana gelen misafirlerini ağırlamaya devam ediyor. Birbirinden görkemli trenleri bünyesinde barındıran müzede 33 buharlı lokomotif, 7 yük vagonu ve iki tanesi ahşap olmak üzere 9 tane de yolcu vagonu yer alıyor.

KEY Klasik Araba Müzesi

2001 yılında ilk kez faaliyetlerine başlayan ve iki kardeşin Türkiye’den ve dünyadan topladıkları araba koleksiyonlarını sergiledikleri bir tür araba müzesi olarak da bilinen KEY Klasik Araba Müzesi, Şirince’ye ortalama 40 dakikalık bir mesafede bulunuyor. Şirince gezilecek yerler listesinde mutlaka görmeniz gereken gezi duraklarından birisi olan KEY Klasik Araba Müzesi’nde birbirinden muhteşem klasik arabaların yanı sıra çok sayıda motosiklet modeli ve maskot da gelen ziyaretçilerin beğenisine sunuluyor. Müzede ayrıca çeşitli otomobil parçalarının sergilenmesi de araba koleksiyonlarını incelemekten keyif alanlar için bu mekanı ideal bir seçenek haline getiriyor.

Taş Mektep Müzesi

Tarihi bir Rum okulu olarak uzun yıllardır Şirince’de yer alan Taş Mektep Müzesi, bu özelliği ile Şirince gezilecek yerler listesinde üst sıralarda bulunuyor. Geçmişte Şirince Artemis Restoran ismi üzerinden aktif olarak işletilen müze, Gökhan SENGEL’in hazırladığı projeyle birlikte 2012 yılından bu yana Şirince Taş Mektep Müzesi adıyla ziyaretçilerini kabul ediyor. Şirince’nin en çok gezilen noktaları arasında bulunan müzede köyüm eğitim ve öğretim tarihini anlatan farklı birçok yazı, resim ve benzeri içerik yer alıyor. Rumların yanı sıra Türklerin de eğitim tarzlarına ilişkin birçok detayı keşfedebileceğiniz Taş Mektep Müzesi, haftanın her günü yerli ve yabancı turistlere açık olmasıyla da biliniyor.

Tiyatro Medresesi

Şirince gezilecek yerler listesinde yer almayı hak eden başka bir gezi noktası da Tiyatro Medresesi. Türkiye’nin ilk medresesi olma özelliğine sahip olan medrese, Şirince’nin tarihi dokusunu mükemmel bir şekilde gözler önüne seriyor. Yalnızca tiyatro alanında değil sanatın her dalına işaret eden bir medrese olan Tiyatro Medresesi ayrıca konser ve tiyatro türü birçok organizasyona ev sahipliği yapması ile de oldukça popüler. Şirince’yi ziyaretinizde mutlaka görmeniz gereken yerler içerisinde bulunan medrese, dünyaya bakış açınızı tamamı ile değiştirebilecek kadar görkemli bir mekan olarak da şöhretini korumaya devam ediyor.

Şarap Mahzenleri ve Şarap Satış Yerleri

Şirince köyünde yaşayanların geçiminin büyük bir kısmını bağlarda yetiştirdikleri üzümlerden elde ettikleri şaraplar ile sağladıkları söylenebilir. Bu nedenle Şirince gezilecek yerler arasında tüm dünya üzerinden pek çok turiste de ev sahipliği yapan şarap mahzenleri ve şarap satış yerleri de bulunuyor. Son derece lezzetli şarapların hazırlandığı şarap üretim tesisleri arasında en ünlüleri olan Ozon, Kaplankaya ve Akberg ise Şirince’yi ziyaret etmeniz halinde gezip görebileceğiniz şarap üretim tesislerine örnek olarak verilebiliyor. Şarap tadım turu için gelebileceğiniz bu tesislerde yerel şaraplardan satın alabilir ve hoş bir Şirince hatırası olarak evinize götürebilirsiniz.

Aziz John Baptist Kilisesi

Aziz John’a adanan ve 1832 yılında inşa edilen Aziz John Baptist Kilisesi, Şirince gezilecek yerler içerisinde son sırada bulunuyor. Köyde ayakta kalan nadir tarihi yapılardan olan kilise, bünyesinde bulunan muhteşem fresk örnekleri ile de gelen ziyaretçilerin yoğun ilgisini görüyor. İçerisinde bir de şarap mahzeni barındıran Aziz John Baptist Kilisesi’ni ziyarete gelmeniz halinde mahzende yer alan şaraplardan tadabilir ve beğendiğiniz şarap çeşitlerinden satın alarak sevdiklerinize armağan edebilirsiniz.

Şirince Nerededir?

Şirince gezilecek yerler listesinden sonra dünyaca ünlü bu tarihi köye gelmeyi planlıyorsanız en kolay ulaşım şekillerinden de söz edilebilir. Buna göre Şirince nerededir diyorsanız İzmir’in Selçuk ilçesinde yer alan bu köye İzmir Adnan Menderes Havaalanı'ndan kalkan servisler ile ulaşabileceğiniz dile getirilebilir. Araç ile geliyorsanız da önce Selçuk ilçesine ulaşabilir ve oradan da minibüsleri takip ederek Şirince’ye varabilirsiniz.

Etiketler: ,