Ankara'da Gezilecek Yerler

Ankara deyince belli bir kesim insan durur, duraksar. Hele ki konu Ankara'da gezilecek yerler olunca soluk benizli, gri şehir imajı öne çıkar. Ankara'nın İstanbul ya da İzmir gibi şehirlere göre daha sakin olduğunu kabul etmek lazım. Ama Ankara'nın pasif bir şehir olduğu anlamına gelmez. Öncelikle trafik ve ulaşım sorunu yoktur. Şehir içinde tren, metro, minibüs ve otobüs ile ulaşım son derece kullanışlıdır. Gezi için bir arabanız olmasa bile isteğiniz her noktaya çok rahat ulaşabilirsiniz. Bu şehrin kalabalığın içinde bile sakinlik veren farklı bir aurası vardır. Bunu da ancak kendiniz tecrübe ettiğinizde anlayabilirsiniz.

Ankara’da binlerce yıl önce deniz olduğu rivayet edilir. Bulunan çapa benzeri kalıntılar ve canlı deniz ürünleri fosilleri bu Ankara’nın sonradan yükselmiş bir kara parçası olabileceği ihtimalini doğuruyor. Fakat bilinen en eski tarihlerden bu yana medeniyetlere başkent olmuştur. Jeopolitik özellikleri nedeniyle ticaret ve merkezi yönetim adına büyük avantaj sağlamıştır. İlk olarak M.Ö III. yüzyılda Kelt ırkı olan Galatlar “Ankrya” ismi ile başkent ilan etmiştir. Daha sonraları Romalılar birçok tapınak, han ve kervansaray inşa ederek bölgeyi zenginleştirmiş. Türklerin hakimiyetine girdiğinde ise ismi “Engüriye” olarak anılmaya başlamıştır. Uzun süren hakimiyet savaşları sunuda 1414 yılında kesin olarak Osmanlı topraklarına katılır. Evet, şu an Ankara’da deniz yok. Ankaralılar içlerini dökmek istedikleri zaman yeryüzü mavisine değil, gökyüzü mavisine dökülür. Ankara’da gezilecek yerler ise denizi aratmayacak kadar fazladır.

Ankara’da Gezilecek Yerler

Ankara’da ufak bir gezi planlıyorsanız bunu kış haricinde planlamanızı tavsiye ederim. Ankara ayazı denilen bir soğuk vardır ki iliklerinizi bile dondurabilir. Düşük nem oranı soğuğun kırılmadan, en yüksek seviyede hissedilmesine sebep oluyor. Ama kışın yolunuz düşerse Elmadağ kayak merkezi mutlaka uğramanız gereken bir yer. Profesyonel kayak anlamında beklentiyi karşılamayabilir ama günübirlik eğlenceler için son derece uygundur.

Eğlence deyince Ankara’da ilk akla gelen yerlerden biri de Gençlik Parkı oluyor. Çok hoş bir maziye sahiptir. Geniş bir alana kurulmuş ve özellikle akşam saatlerinde kalabalık olan park büyük küçük herkesi memnun edecektir. Oyuncakların ücreti aldığınız keyfe nazaran az bile sayılabilir. Ayrıca çevresinde yürüyüş yapmak isterseniz bir göl ve yürüyüş yolu bulunuyor.

Anıtkabir

Ankara’da ilk uğramak isteyeceğiniz yerlerden en önemlisi Anıtkabir olacaktır. Anıtkabir için uzunca bir vakit ayirmanızı tavsiye ederim. Atatürk'ü naaşının bulunduğu kısmı ziyaret ettikten sonra müze kısmına geçebilirsiniz. Müzede Atatürk ve İsmet İnönü'ye ait çok Sayıda özel eşya ve savaş aksesuarları bulunuyor. Daha sonra aslanlı yolda ufak bir yürüyüş yaparak bol bol fotoğraf çekebilirsiniz.


Hamamönü, favori mekanlardan biridir. Tarihi ve etnik dokusu keyif verici bir gezinti sunuyor. Uzun bir sokak üzerinde tarihi evler, camiler, küçük dükkanlar ve yemek yemek için son derece nezih ortamlar bulunuyor. Burada bir kentin, tarihi nasıl sakladığın şahitlik edebilirsiniz. Buraya çok yakın olan Ankara Kalesi ikinci durağınız olabilir. Etrafında alışveriş için uygun sokaklar var. Tepesindeki manzara ise tam anlamıyla bir harika denebilir.

Samanpazarı Ankara’nın en eski alışveriş merkezlerinden biridir. Alışveriş merkezi deyince aklınıza AVM benzeri bir bina gelmesin. Sokakların üzerinde çeşitli dükkanlar bulunuyor ve arayabileceğiniz her şey mutlaka burada mevcuttur.

Ulucanlar Cezaevi Müzesi, Ankara’nın hüzünlü bir hatırasıdır. Yakın zamanda müzeye çevrilen cezaevinin hemen hemen her bölümü ziyarete açıktır. O günlerden bu güne kadar yerinden kaldırılmamış ranzalar, hatta duvarlarda bulunan ve mahkumların yaptığı resimler bile duruyor. Mahkum mektupları ve özel eşyaları en ilgi çekici kısımdır. Hücrelerin içerisinde bulunan bal mumu heykeller ve ses sistemi sayesinde gerçeğe çok yakın bir atmosfer oluşturulmuş. Suçsuzluğu daha sonra ispat edilmiş birçok mahkumun, hatta idam edilmek için yaşı büyütülmüş çocukların infaz edildiği darağacının önüne geldiğinizde ise göz yaşlarınızı tutamayabilirsiniz.

Ankara’da gezilecek yerler elbette bunlarla kalmıyor. Öncelikle Ankara büyük park alanları ile nam salmıştır. Harikalar Diyarı hem piknik hem de çocuklar için oyun alanları bakımdan en ideal yerlerden biridir. Papazın Bağı mutlaka ama mutlaka görmeniz gereken şahane bir yer. Şehrin içinde sessiz sakin bir koru ve seyirlik ufak bir alandır. Göksu Parkı nezih piknik alanlarının başında geliyor. Kurt Boğazı Barajı ve Kızılcahamam Milli Parkı ailecek gidip temiz çam havası alabileceğiniz yerlerden sadece bir kaçı. Kızılay ise özellikle gençlere hitap eden alışveriş ve gezi için yine tarih kokan mekanlardan oluşan kalabalık merkezidir.

Etiketler: ,