Peru-Machu Pichu Gezisi

Machu Pichu Gezisi

Peru'ya ait olan Machu Picchu, İnka hükümdarı Pachacutec Y. tarafından eski yıllarda kurulmuştur. Machu Picchu, antik şehirlerden biri olduğu için turistler tarafından sıklıkla ziyaret ediliyor. Bu muhteşem antik kentin 100 yıl boyunca ayakta kaldığı ancak halkın çiçek hastalığına kapılmasıyla yerlilerin öldüğü diğer kişilerinde kenti terk ettikleri rivayetler arasında kulaktan kulağa dolaşıyor. Bu bilginin ne derece doğru olduğunu bilemiyoruz. Kent uzun yıllar, insanlardan uzak şekilde varlığını korumuştur. 1911 yılında ünlü araştırmacı Hiram Bingham tarafından keşfedilmiştir. Yaşlı bir çiftin yardımıyla Machu Picchu'yu keşfeden araştırmacı, ağaçlarla çevrili, dağın yamacında bulunan bu muhteşem antik kentin insanda büyük tesir uyandırıcağını savunan araştırmacı kentin aynı şekilde korunmasını istemiş ve bu anlamda bütün çalışmalarda yer almıştır. 1983 yılında bu muhteşem kentin UNESCO tarafından Dünya Mirasları Listesine alınması ve korunması antik kentin ne kadar önemli olduğunu gösteriyor. UNESCO, antik kentin İnka mimarisine tanıklık ettiğini ve mimarinin benzersiz başyapıtı olduğunu ifade ederek kentin önem derecesini belirtmiştir.



Machu Picchu'ya Ulaşmak Oldukça Zor

Antik kente gitmek pekte kolay değil. Şehir dağın zirvesinde bulunduğu için herhangi bir araç ile kente ulaşmak ve kenti gezmek neredeyse imkansız. Machu Picchu'ya ulaşımın kolaylıkla yapılması ve gelen turistlerin zorlanmadan gezmesi için raylı sistem hattı döşendi. Aguas Callentes üzerinden trene binerek 3-4 saat içinde Machu Picchu'ya yakın bir bölgeye varabilirsiniz. Tren kente 8 kilometre kala yolunu tamamlıyor. 8 kilometrelik yolu yürüyerek bitirmeniz gerekiyor. Kanyonu, antik kenti, dağları keşif ede ede Machu Picchu'ya ulaşabilirsiniz. Yorgunluğun fazla olması normal. Machu Picchu gerçekten kendisini görmek isteyenlerin bu zorluğa katlanarak kendisine ulaşabileceğini bildiği için gururla gelen misafirlerini bekliyor. Yolculuğu tamamladıktan sonra ilginç yapısıyla antik kente kavuşuyorsunuz..  

Machu Picchu, Antik Kentine Ne Zaman Gidilmeli?

Gezi yapmak istediğiniz kentin iklimini bilip bu şekilde doğru karar vermeniz gerekiyor. Machu Picchu'da, kurak, aşırı sıcak karasal iklimin görüldüğü gibi bol yağış alan tropikal iklim özellikleri de görülmektedir. Ekim-nisan ayları arasında bol yağış alan kent, temmuz ve ağustos aylarında karasal iklim özelliklerine özgün kuru sıcaklığı yaşıyor. Machu Picchu kentini bu sıcak aylarda ziyaret edecekseniz yanınıza güneş kremi almayı ihmal etmemelisiniz. Çünkü yaz sıcaklığı ülkemizde görüldüğü gibi değil daha sıcak ve daha yoğundur.  

Machu Picchu Konaklama  Antik kenti keşif için geldiniz, birbirinden güzel yerler gördünüz ve şehri tekrar tekrar beğendiniz lakin konaklama konusunda bilgisiz olduğunuz için nerede otel olduğunu ve hangi fiyat aralığında hizmet sunduğunu bilmiyorsunuz. Bu anlamda size yardımcı olmak için Machu Picchu'da konaklama imkanı sunan mekanlardan bahsedelim.

*Rupa Wasi Eco lodge: Şehir merkezine en yakın otellerden biri.

*H. Falcon: En uygun fiyatla konforlu konaklama imkanı sunan güzel otellerden biri.

*Tierre Viva Machu Picchu: Şehir merkezine yakınlığı ile bili,nen bu lüks otel yabancı turistlerin en fazla tercih ettiği otellerden biri.



Machu Picchu Vize Koşulları

Kenti doyasıya gezmek ve tatilin tadını çıkarmak için Machu Picchu'yu tercih ettiniz ancak vize şartlarının ne gerektirdiğini bilmiyorsunuz. O halde yazımıza göz atarak bilgi sahibi olmalısınız.  Machu Picchu, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları için bazı hususlarda muafiyet sağlayarak kentin doyasıya gezilmesi için muhteşem imkanlar sunuyor. 90 günü geçmemek kaydıyla şehri pasaport almadan doyasıya gezebilirsiniz. Belirlenen günü aştığınız zaman T.C. konsolosluğundan pasaport işlemlerini başlatmanız gerekiyor.


Machu Picchu Gezilecek Yerler

Antik kent uzun yıllar önce terk edildiği için kentte hiç kimse yaşamıyor. Ayrıca UNESCO tarafından miras listesine alınan ve koruma altında olan yerde herhangi bir değişiklik yapmak veya kente zarar vermek yasak. Durum böyle olduğu için kentte devasa yapılar, muntazam restoranlar, insanı mest eden yapay ürünler bulunmuyor. Antik kenti gezmek için dağın zirvesine tırmanmanız gerekiyor bu esnada göreceğiniz muhteşem kanyon ve dağı zirvesinde bulunan antik kent görülmeye gezilmeye yeterli olacak. Zaten kent gezisinde farklı yerler görmek isteyenler beşeri yapıları aklından çıkararak tarihi dokusu hiç bozulmayan bu muhteşem kenti gezebilir. Kenti gezerken belli miktarda ücret alınıyor. Ancak pazar günü belli saatlerde kenti gezmek, keşfetmek ücretsiz.



Machu Picchu Mutfağı

Antik kentte uzun yıllardır kimse yaşamadığı için bu güzel kente ait bir mutfak kültürü karşımıza çıkmıyor ancak Peru'da yer alan bu şehrin mutfağı da ülke genelinde olduğu gibi pirinç ağırlıklı olarak karşımıza çıkıyor. Tabi ki karnınızı doyurmak için kenti gezip dolaştıktan sonra kentine merkezi sayılan Cuzza'ya inerek şık bir restoranda lezzetli yemekler yiyebilirsiniz. Asya, Afrika, Hint mutfağına özgü yemekleri görebileceğiniz gibi Avrupa mutfağına özgü lezzetleri de tatmanız mümkün. Turistlere özel ikramlıkların verilmesi ve lezzetli yiyeceklerin yanı sıra ülke genelinde pek fazla sevilen içeceklerin ikram edilmesi insanı mutlu ediyor.  

Machu Picchu'ya Direkt Uçuş Var Mı?

Türkiye'den Machu Picchu'ya direkt uçuş ne yazık ki yoktur. Uluslar arası uçuşu sağlayan firmalar Peru'nun başkenti olan Lima'ya aktarmalı uçuş sağlıyor. Aktarmalı olarak 17-30 saat arasında ülkeye ulaşacaksınız. Lima'dan Machu Picchu'ya tren, araba ve deniz yolunu ile ulaşacaksınız.

Antik kent olarak adlandırılan Machu Picchu'da festival ve bayram gibi etkinliklerin mevcut olmadığını bilmeniz gerekiyor. Diğer şehirlerden farklı olarak Machu Picchu'da insan yok bu nedenle festival, etkinlik, bayram gibi törenlerin yapılmadığı bilinmeli. Machu Picchu'dan sonra rotanızı Peru-Lima'ya çevirirseniz renkli festival ve etkinliğe katılma imkanı bulacaksınız. Lima Peru'nun başkenti, ülkenin göz bebeği sayıldığı için bütün güzel etkinlikler Lima'da yapılıyor..Bayram, festival gibi etkinliklerin önemsiz olduğunu düşünüyorsanız Machu Picchu gezisini bir ay daha uzatabilir şehrin tadını çıkarabilirsiniz..





Etiketler: ,