Panama Gezisi

Panama Gezisi

Panama, Orta Amerika'da bulunan muhteşem bir ülke. Kuzey Büyük Okyanus ve Karayip Denizi arasında kalan ülkenin başkenti, Panama City'dir. Başkentte Panama kanalının bulunması önemli denizleri birbirine bağladığını gösteriyor. Ticari anlamda oldukça gelişmiş olan ülke, iki büyük limana sahip olduğu için oldukça önemli bir ülke.

Panama farklı kültürleri bir arada yaşayan muhteşem bir ülke. Beyazlar, Mestizolar, Amerikalılar, siyah melezler ülke genelinde oldukça fazla. Ülke genelini İspanyol-Kızılderili melezi sayılan Mestizolar oluşturuyor. 2015 yılında bir araştırma yapıldı. Araştırmaya göre Panama halkı gelir olarak düşük miktara sahip. Ancak yerli halk bundan hiç şikayetçi değil aksine oldukça memnun ve mutlu olduklarını belirtmişlerdir.


Panama Hava Durumu Nasıl? Ülkede Hangi İklim Özelliği Görülüyor?

Panama, ekvatora yakın bir bölgede yer aldığı için tropikal iklim özellikleri görülüyor. Sadece yaz ve sonbaharın özellikleri görülmekte. Ülke ocak-nisan ayları arasında yaz mevsimini yaşarken mayıs-aralık ayları arasında sonbahar mevsimi görülmektedir. Sonbahar aylarında bol yağış alan ülke yaz aylarında nemli ve sıcak havaya tabidir. Pasifik Kıyıları ve Atlantik kıyıları en fazla yağış alan kıyılar olarak karşımıza çıkıyor.  

Panama'ya Nasıl Gidiliyor?

Panama ile ülkemiz arasındaki mesafeye baktığımız zaman baya fazla olduğunu görüyoruz. Uçak, otobüs ve tren aracılığı ile bu muhteşem ülkeye seyahat etmek mümkün ancak Panama'ya direkt uçuş mümkün değil. Birçok Avrupa ülkesi üzerinden Panama City'ye ulaşmak mümkün. Uçak fobisi olanlar ülkenin sınır komşuları üzerinden tren yolu ile Panama'ya ulaşa bilir.



Panama Vize Şartları

Panama'ya gitmek için vize şartlarının mevcut olduğunu ve bazı görevler dışında ülkeye muaf vize ile girmek mümkün değil. Belirlenen günler arasında Panama'yı ziyaret edebilirsiniz ancak günler dolduğu zaman vize almak şart. Vize almak için Türkiye elçiliğine bizzat başvurmak gerekiyor.


Panama'da Gezilecek Yerler

Panama'ya gidildiği zaman gezilip görülmesi gereken en güzel şehirlerin başında Panama City gelmektedir. Ülkenin başkenti olan Panama City, sayısız kelebek anlamına gelmektedir. Muhteşem doğası ve insanı cezbeden yapısıyla Panama City insanı gezmeye, keşfetmeye davet ediyor. Panama City'de gezilmesi gereken muhteşem yerler..  

*İki Büyük Okyanusu Birbirine Bağlayan Panama Kanalı

Panama City'de gezilmesi gereken yerlerin başında muhteşem yapısı ve devasa duruşuyla Panama Kanalı gelir. Büyük Okyanus ve Atlas Okyanusunu birbirine bağlayan Panama Kanalı, ABD tarafından inşa edilmiş ve yapımı sırasında en yüksek maliyete sahip olan kanal listesine girmiştir. 1914 yılında açılışı yapılan kanalın yapım aşaması bir hayli zor olduğu için 27 bin kişi yapım esnasında hayatını kaybetmiştir. Kanal ticari anlamda büyük öneme sahip. Ulaşımın yüzde 5'i bu kanal üzerinden yapılmaktadır. Panama Kanalı her yıl binlerce turistin ziyaret ettiği ve hayranlıkla seyrettikleri muhteşem bir kanal. Siz de Panama'yı keşfetmek ve ülkenin nabzını tutmak istiyorsanız Panama City'de bulunan Panama Kanalını ziyaret edebilirsiniz.  


*Müzeye İlgi Duyanların Görmeden Şehirden Ayrılmaması Gereken Muhteşem Müze: Panama Kanal Müzesi

Panama Kanal Müzesi, herhangi bir mali amaç gütmeyen mütevazi bir müze. Bu muhteşem müze Fransa ve Amerikanın merkezi ofisi olarak bir zamanlar kullanılmıştır. Zamanla el değiştiren bina, ofis olarak kullanılmaktan çıkarak müzeye çevrilmiştir. Müzede sergilenen parçalar özel parçalar olmakla birlikte eski devirlerin Panama'sını yansıtıyor. Belli günlerde açık olan müze, turistlerin hayran kaldıkları ve görmek için can attıkları muhteşem bir dekora ve dizayna sahip.  

*Eski Şehir  Panama'nın eski dokusunun bozulmadığı bir yer olan Eski şehir, korsanların saldırısı ve büyük bir yangının çıkması sonucu tahrip edilmiş dokusu bozulmaya başlamıştır. Zamanla restore edilen yer eski dokunun korunması amacıyla yapıların özellikleri ve klasik çizgileri korunarak inşa edilmiştir. 1672 yılında tamamen yenilenen yer denize bakan muhteşem manzarası ile insanı tesiri altına alan bir yarım ada. Herhangi bir felaketin oluşmaması için Eski Şehrin çevresi surlarla örülmüştür. Panama'nın modern yapılarından sıkılan ve daha mütevazi bir Panama görmek isteyenler Panama City'de bulunan Eski Şehir'i ziyaret edebilir. Deniz manzarası ve yeşil doğası ile bu muhteşem yer görülmeye gezilmeye değer.  

Panama Mutfağı

Ülke genelinde Amerika, İspanyol ve Afrika kültürü hakim olduğu için bu ülkelerin mutfağına özgün lezzetlerin var olması oldukça normal. İspanyol mutfağından fazlaca etkilenen ülke ana yemeklerinde bu ülkenin tercih ettiklerine yer vermiştir. Tropikal iklimin hakim olması nedeniyle birçok meyve ve sebze çeşidi bulunmaktadır. Muz yetiştiriciliği bakımından dünyanın bir numarası olan Panama, domuz eti, balık, eti, tavuk eti gibi et türlerinde de geniş bir yelpazeye sahip. Diğer Karayip ülkelerinin mutfağında bulunan keskin aromalı yemekler Panama mutfağında daha yumuşak bir aroma ile karşımıza çıkıyor. Panama mutfağının en özel yemeklerinden biri olan ahtapot, özel soslar ve egzotik meyve ve sebzelerle sunuluyor. Panama mutfağında lezzetli bir yemek yemek istiyorsanız özel sosuyla hazırlanan ahtapot yemeğini ve bol köpüklü bira tercih edebilirsiniz. Restoranların uygun fiyatla lezzetli yemekler yaptığını bilmelisiniz.  


Panama Festivalleri

Ülke ziyaretinizi gerçekleştirdiğiniz zaman renkli sahnelere şahitlik edebilirsiniz. Panama City'de bulunuyorsanız ülkenin en eğlenceli ve en büyük festivali olan Noel Korteji festivaline katıla bilirsiniz. 25 Aralık gününe kadar kutlanan festivalde özel olarak halk yöresel kıyafetler giyinerek caddelere, sokaklara dökülür. Panama City sokakları rengarenk boyanarak, ışıklandırılır. Müzik eşliğinde dans eden insanlar şölen havasında Panama Festivalini kutlar. İlahilerin festivalde çalması, dini ve uhrevi hayatın yüceltilmesine yardımcı oluyor. Cadde ortasına konulan dev çam ağacı ışıl ışıl süslenerek noel gecesi gelene kadar orada kalır. Çam ağacına dilekler yazılır ve yıl boyu yapılmış olan her şey kağıtlara yazılır. Renkli görüntülere sahne olan cadde, turistlerin dikkatini her daim celp eden festivallerin başında geliyor. Siz de Panama'ya güzel bir gezi düzenlemek ve renkli, eğlenceli vakit geçirmek istiyorsanız Panama City'de kutlanan en büyük ve eğlenceli olan Noel kutlamalarına katılabilirsiniz.

Panama'da kutlanan diğer eğlenceli festival ise çiçek ve kahve festivali. Ocak ayında kutlanan festival 10 gün sürüyor. En eğlenceli ikinci festival olarak kayıtlara geçen çiçek ve kahve festivali karnaval havasında yapılıyor.







Etiketler: ,