Güney Amerika-Peru Gezisi

Güney Amerika-Peru Gezisi

Muhteşem yerler görmek isteyenler genellikle Peru'yu tercih ediyor. Peki ama Peru'yu bu derece özel kılan nedir, neden turistler özellikle bu bölgede geziler düzenliyor diyorsanız gelin hep birlikte nedenini öğrenelim. Peru güney Amerika bölgesinde bulunan, muhteşem güzelliklere bağlı, ilginç yapıların bulunduğu efsanevi bir ülke. Doğuda Brezilya, kuzeyde Ekvator, güneyde Şili ve batıda Büyük Okyanus ile Peru'nun sınırı çizilmiştir. Güney Amerika bölgesinde bulunan bu efsanevi ülke 1821 yılında bağımsızlığını kazanarak tarih kitaplarına adını yazdırmıştır. Kolombiya öncesi mirasların sergilendiği özel arkeolojik mirasların yer aldığı bu ülke her anlamda çeşitlilik sunduğu için her daim tercih edilen bir ülke. İnka imparatorluğuna kısa da olsa ev sahipliği yapmış olan muhteşem ülke, tarih severlerin sıklıkla keşif gezisi düzenlediği güzel yerlerden biri.

Peru kültürel mirasın yanı sıra vahşi hayvanların mevcut olduğu hayvanat bahçeleriyle meşhur bir ülke. Gezi için tercih edilen yerlerin başında hayvanat bahçeleri gelse de masalsı bir havası olan Peru geniş yelpazesiyle birçok eğlenceli aktivite sunuyor gelen ziyaretçilerine. Yemyeşil doğası ve muhteşem iklimiyle her insana hitap eden Peru, ziyarete gelen turistleri sıcacık gülümsemesi ile karşılıyor ve memnuniyetle uğurluyor..  

Peru Gezisi İçin Vize Şartları Neler?

Peru gezisi düzenlemeyi düşünen Türk vatandaşları için iki şekilde karşımıza vize muafiyeti çıkıyor. Hizmet, diplomasi ve hususi işler için 2013 yılında alınan karar ile 180 gün içerisinde 90 günü geçmemek kaydıyla herhangi bir vize şartına tbai tutulmadan muaf sayılıyorlar. 90 günü geçtiği vakit Konsolosluktan vize almaları gerekiyor. Yine aynı şekilde eğitim, araştırma, öğrenim gibi konular için Peru ziyareti gerçekleştirecek olanlar 90 gün muafiyet günlerini aştığı anda vizeye tabi tutuluyorlar. Vize için gerekli olan işlemler Türkiye Cumhuriyeti Lima Büyük elçiliği aracılığıyla yapılıyor. Minik bir işlemden sonra vize ile Peru'yu doyasıya gezebilir ve ülkenin masalsı havasının tadına varacaksınız.  

Peru İklimi Nasıl?

Peru iklim konusunda fazla miktarda çeşitlilik gösteren bir ülke. Ülkede farklı iklim çeşitlerinin görülmesi El Nino Akıntısı ve Humboldt akıntılarından kaynaklandığı gibi And Dağlarının da yüksek oranda etkisi oluyor. And Dağlarının var olması ülkeye sıcak ve kurak bir iklim sunarken, iki büyük akıntının var olması ülkenin bol yağış almasına sebep oluyor. Peru'yu gezerken her bölgede farklı iklimler görmek mümkün. Ekvatoral iklimin de etkisinde kalan Peru, hava durumun çeşitli olması nedeniyle biyolojik anlamda oldukça zengin. Farklı farklı ürünlerin elde edilmesi iklimsel özelliklere bağlı olduğu gibi yükseltinin bazı yerlerde fazla bazı yerler de ise olabildiğince az olmasından kaynaklanıyor. Son yıllarda yapılan bir araştırmaya göre Peru'da 21 bin bitki ve hayvan çeşidi bulunmakta. İklimin ve yer şekillerinin her bölgede farklı olduğunu istatistik verilerden elde edilen bitki çeşitliliğinden anlıyoruz.  

Peru'ya Tur Düzenlerken Hangi Aylar Tercih Edilmeli?

Peru gezisi için öncelikle hangi bölgede gezmek istediğinize karar vermeli ve en uygun aya karar vermelisiniz. Bölge iklimsel olarak farklılıklar yaşadığı için doğru karar vermek gerekiyor. Peru ziyareti için tercih edilmemesi gereken ay nisan ayı. Nisan ayı yıl boyu en fazla yağışın olduğu ay. Lima gezisi düzenlemek istiyorsanız yaz aylarında şehrin bol miktarda yağış aldığını bilmelisiniz. Sierre bölgesi için gezi düzenlemeyi düşünüyorsanız yaz aylarının sıcak ve kurak geçtiğini bilerek hareket etmelisiniz.


Peru'ya Nasıl Gidilir?

Peru'ya 15 ile 30 saat arası bir uçuştan sonra varabilmek mümkün. Ülkeye direkt uçuşların olmadığını aktarmalı uçuşun mümkün olduğu bilinmeli. En az aktarma Lima kentine yapılıyor. Uluslararası uçuşlar düzenleyen firmalardan bilgi alarak Peru'ya gidebilirsiniz.  Peru'ya gitmek için tercih edilen diğer ulaşım yolu Brezilya-Amazon Nehri. Dilerseniz deniz yolu ile yolculuk yapabilirsiniz.


Peru'da Gezilecek Yerler  Peru muhteşem doğası ve harika şehirleriyle insanı büyüleyen muhteşem bir ülke. Farklı aktivite imkanı sunan ve keşif anlamında zirvede olan birçok şehri bulunuyor. Ülkenin en önemli şehirlerinden en önemli yerler hakkında minik bir bilgi vererek gezi rotanızı çizmenize yardımcı olalım. İşte Peru'nun en fazla ziyaretçi aldığı, insanı kendisine hayran bırakan güzel yerleri..


* Arequipa-Colca Kanyonu

Dev akbabaların yeri olan Colca Kanyonu, dünya üzerinde bulunan en derin kanyonlardan biri. Muhteşem görüntüsüyle insanı büyüleyen kanyon gezi için en az 3 gün istiyor. Colca kanyonu And Dağları arasında bulunan, yemyeşil dağın en alt kısmında bulunan derinliği ve yüksekliği fazla olan bir kanyon. Kanyonu gezerken And dağlarının yamacında resimler çekebilir, dev akbabaların yuvasını bizzat görebilirsiniz. Kanyonu gezdikten sonra hemen yakında bulunan köye inerek renkli sahnelere şahitlik edebilirsiniz. Köyde var olan bir adede göre bayanların evli mi bekar mı olduğunu anlamak için farklı renk ve şekilde şapka kullanması. Bu rengarenk insanlarıyla bilinen masalsı köyü gezmek için Colca Kanyonunu gezmek gerekiyor çünkü köy kanyonun alt tarafında bulunuyor.  

* Lima-Plaza Mayor  Peru'nun başkenti olan Lima, muhteşem yerleriyle ünlü bir şehir. Ülkenin kalbi Lima'da atıyor. Lima'nın kalbi ise Plaza Mayor'da atıyor. Plaza Mayor, ilk yerleşimin görüldüğü yerlerin başında geliyor. Plaza Mayor gezisi yaparken, yerin ne derece mükemmel planlandığını göreceksiniz. 16. yüzyılda bizzat İspanyol Kral tarafından Plaza Mayor'un planlaması yapılıyor. Gezi alanları bulunan Plaza Mayor, baş psikoposluk, katedraller ve hükümet sarayı gibi birçok özel yeri birleştiren ana meydan.


* Piscos Ballestas Adaları  Gezi rotasını deniz görmek için çizenler Piscos şehrinin enfes manzaraya sahip olan Ballestas adalarını ziyaret ederek gezinin tadını çıkarabilir. Enfes manzarasına doyum olmayan bu muhteşem yerde tekne turu yaparak unutulmaz anların tadını çıkarabilirsiniz. Tekne turunda deniz aslanından tutun da birçok farklı kuş türüne kadar birçok farklı hayvana rastlayabilirsiniz. Bunun yanı sıra ilginç kayalıkları görmeniz mümkün.  

* Pisco Plaza De Armas  Pisco şehrinin kalbi sayılan Plaza De Armas, gezilmesi görülmesi gereken yerleri birbirine bağlan bir meydan. Çocuk parkı gibi yerleri bulunan Plaza De Armas'tan geçip az ilerleyince hükümet konağı, eski saraylara rastlayabilirsiniz. Devasa yapısı ve ihtişamıyla sizi karşılayan yapılar güzelliklerin ne derece tarihe bağlı kaldığını göreceksiniz.


Peru Mutfağı

Peru birçok kültürden etkilendiği için mutfak kültürü baya gelişmiştir. Afrika, İspanyol, Asya Avrupa gibi birçok ülkenin eşsiz lezzetlerini Peru mutfağında görmeniz pek tabi. Ana yemek olarak üretilen yiyecek pirinç olarak karşımıza çıkıyor. Ülke geneli bol yağış aldığı için pirincin yüksek miktarda sofralarda yer alması oldukça normal. Pirincin yanı sıra en fazla restoranlarda karşılaşacağınız yemek sığır yüreği. Izgarada pişirilen sığır yüreği özel yemekler arasında yer alıyor. Sığır etinin sıklıkla tüketildiği bu güzel ülkede kırmızı et, balık eti, tavuk eti gibi farklı et çeşitlerine özgü yemekleri bulmak mümkün. Lomo saltado, aroz can poto, aroz con pollo gibi yemekleri meşhur. Uygun fiyata karnınızı doyurmak ülke genelinde mümkün. Her çeşit insan için özel menülerin yer aldığı gibi her kesimden halka hitap eden restoran ve kafeleri mevcut. Ayrıca ülkeyi ziyarete gelen turistler için özel ikramlıklar bulunuyor. Her restoranda değişiklik göstermekle birlikte yemeğin yanında tavuklu pilav, ördekli pilav gibi yemekler ikram ediliyor.










Etiketler: ,