Brezilya Rio De Janeiro Gezisi


Brezilya Gezisi Rio De Janeiro

Amerika kıtasının en kalabalık ikinci ülkesidir Brezilya... Ekosistemin harikası olan bu ülkedeki biyo çeşitlilik kadar, muazzam atmosfer de göz alıcı. Gerek havası gerek insanları veya sokakları... kesinlikle bir tanesi sizi bu şehre bağlı kılacak. Brezilya denilince herkes gibi eminim sizin de aklınıza karnaval ve futbol gelmiştir. Ancak brezilyanın yemek kültürü, eğlence mekanları, tarihi dokusu, doğal güzellikleri, plajları ve daha nice güzelliklerine doyamayacaksınız.  

Brezilya zengin ve fakir halkın ayrı tutulduğu ve eşitsizliklerin büyük ölçüde yaşandığı bir diğer ülkelerdendir. Fakir halkın çoğunluğu Favela diye adlandırılan gecekondularda yaşıyorlar. Hepsi oldukça güler yüzlü ve sevecen, ancak güvenlik açısından eşyalarınıza ekstra dikkat etmeli ve gece geç saatlerde dışarı yalnız çıkmamalısınız. Ancak Favela gezisini mutlaka yapmalısınız. Daracık ve renkli sokaklar ilginizi oldukça çekecektir. Federal bir yönetime sahip Brezilya’nın başkenti Brasilia’dır. En büyük ve kalabalık şehirleri ise sırasıyla Sao Paulo, Rio de Janeiro ve Salvador’dur. Christ Redeemer (Kurtarıcı Mesih) Heykeli, Rio Karnavalı, İpanema Sahili ve Maracana Stadyumu ile ismini dünyaya duyuran şehir Rio de Janeiro ülkemiz arasında 5 saat fark vardır. Yanı eğer bizlerde saat 10 ise Rio’da saat 5’tir.



 Rio de Janeiro resmi dili Portekizcedir. Buna karşın İspanyolca ve İngilizce konuşanlara da sık sık rastlamanız mümkün. Ülkenin para birimi Brezilya Reali (BRL)’dir. Ancak ülkenin hemen hemen tamamında turistik olması sebebi ile Euro ve Dolar kullanılmaktadır.

Brezilya vizesi 

 Brezilya Türkiye'den 2004 yılı itibari ile, kişilerin 90 günü aşmayan seyahatleri için vize talep etmemektedir. Seyahatinizin 90 günü aşması durumunda Ankara ve İstanbul'da bulunan Büyükelçiliklere bizzat başvuru da bulunmanız gerekmektedir.

Rio De Janeiro Yolculuk

 İstanbul’dan, Rio de Janeiro’ya direk ve aktarmalı olarak uçak seferleri düzenlenmektedir. Ortalama uçuş süresi 13 ile 14 saattir. Havaalanına vardıktan sonra şehir merkezine gidebilmek için Bus Rapid Transit ismindeki otobüsleri hem konforlu hem de hesaplı bir şekilde kullanmanızı öneririm.



Rio De Janeiro İklimi ve Konumu 

 Konum itibari ile Güney Amerika'nın, Atlas Okyanusu kıyısı olan ülke, Ekvador ve Şili hariç tüm Güney Amerika ülkeleri ile sınır komşudur. Bunlar; Fransız Guyanası, Surinam, Guyana, Venezuela, Kolombiya, Peru, Bolivya, Paraguay, Arjantin ve Uruguay’dır.



 Yüzölçümü bakımından oldukça büyük olan ülke Rio de Janeiro’nun hava derecelendirmesi de bölgelere göre farklılık göstermektedir. Çoğunlukla tropik iklimin hâkim olmasının yanında farklı 5 iklim kuşağı da görülebilmektedir. Ülkenin en güney kısımlarını ziyaret etmek için en uygun dönem, Aralık ve Nisan ayları arasıdır. Kuzey kısımlarını ziyaret etmek için ise en uygun dönem, Haziran ve Kasım ayları arasıdır.

Rio De Janeiro Konaklama 

 Atlantik okyanusu kıyısı olan şehir Rio de Janeiro, konaklama bakımından sizlere birçok alternatif sunacaktır. Kalabalıktan uzak veya eğlencenin tam ortasında gibi seçenekleriniz de mevcut. Şehir merkezine en yakın olarak size Arosa Rio Hotelve Gallant Hotel’i, en uygun fiyatlı olarak da Babilonia Rio Hostel, Varandas do Vidigal Hostel, Hostel Carvalho Rosa’yı tavsiye ederim. Ayrıca ev ya da sadece oda da kiralayabiliyorsunuz.

Rio De Janeiro Gezilmesi Gereken Yerler 

 Tüm dünyaya nam salmış Altın sahilleri, yemyeşil tabiatı, tarihi, eğlenceleri, yemekleri ve tabii ki mekanları ile eşsiz bir tatilde Rio de Janeiro’dasınız. Gezmeye elbette dünyanın yedi harikası içerisinde yer alan İsa Heykeli ile başlamanızı öneririm. Böylece şehri yüksekten görüp yön duygunuzu rahatlatır ve ne kadar çok gezmeniz gerektiğini anlayabilirsiniz.

Christ the Redeemer 38 metre yüksekliğinde İsa heykeli şehrin simgesi ve dünyanın yedi harikasından biridir. Burayı ziyaret edeceğiniz zaman havanın açık olmasına dikkat etmelisiniz. Zira kapalı bir havada tepeye çıkmanın zorlu olacağı gibi, manzara kaybının da oluşacağı anlamına geliyor. Tepeye çıkmak için asansör ve merdiven var. Zorlu demeden kastım ise esen rüzgâr ve yağmurdur. Buraya Corcovado Tren yolu ile ortalama 15 dakika içinde varmış olursunuz. Bu tren Cosme Velho durağından kalkar. 60 real karşılığında gelebilirsiniz.


Sugarloaf Mountain 
2012 yılında UNESCO Dünya mirası listesine alınan bu panoramik şehir manzarasına ayaklarınızın altına serecek olan dağın ismi, şeker kamışı ticaretinin yapıldığı yıllara dayanıyor. Aynı zamanda dağın şeker çuvalına benzemesi ile Şeker Çuvalı Dağı ismi veriliyor. Teleferik ile ulaşımını sağlayacağınız bu dağı mutlaka ziyaret etmeli bol bol fotoğraf çekmelisiniz.

Santa Teresa grafitlerle kaplı duvarları, sıcacık minik minik şirin kafeleriyle Rio de Janeiro’da en çok seveceğiniz yerlerden biri de burasıdır. Montmarte olarak anılan bu bölgede bohem halk sanki sizi tanıyormuş gibi davranıyor. Buradaki kafelerde vakit geçirebilir bol bol fotoğraf çekebilir ve yemek yiyebilir siniz.

Ipanema Plajı bembeyaz kumları, hareketli ve eğlence mekanları, spor aktiviteleri ile burası en çok vakit harcayacağınız yerdir. 13 postodan oluşan dünyanın en görkemli bu plajında 8 ve 9 numaralı postoyu öneririm.

Tijuca Ormanı 4 bin hektarlık alanı kaplayan ve dünyanın şehir sınırları içerisinde yer alan, en büyük orman unvanı ile karşımıza çıkıyor. 1861 yılında ağaçların yok olduğunu fark eden İmparator Pedro’nun emri ile ağaçlandırma yapılmış ve birçok bitki örtüsü oluşumuna sebep olunmuştur. Etrafta birçok hayvan göreceğiniz bu ormanı bir safari turu olarak gezebileceğiniz gibi bireysel olarak da gezebiliyorsunuz.

Rio De Janeiro Gezilmesi Gereken Diğer Yerler

Samba City, Brezilya Milli Müzesi, Copacabana, Corcovado, Leblon, Escadaria Selaron, Botafogo, Arpoador, Maracana Stadyumu, Sambodromo, Lagoa Rodrigo de Freitas, Pedra da Gavea, Red Beach, Rio De Janeiro Botanik Bahçesi, Parque Lage, Pedra Bonita, Carioca Aqueduct, Flamengo Park, Nitero Güncel Sanat Müzesi, Vista Chinesa, Paqueta Island, Belediye Tiyatrosu, Rio De Janerio Katedrali, Hippie Fair Crafts Market, Modern Sanat Müzesi, Santa Morante Dona, Museum of Tomorrow, Morinho Akvaryumu, Candelaria Kilisesi, Zooloji Bahçesi, Catete Sarayı, Imperial Palace Kültür Merkezi, Ilha Fiscal ve Morro de Urca.

Rio De Janeiro Festivalleri ve Alışveriş

Festivalin anavatanı ve festivallerin tanrısı Rio Karnavalının şehri, Rio de Janeiro’da eğlenceyi, sonsuz bir şekilde yaşayacağınız gibi dans etmeye de doyamayacağınız bir yer. Rio Karnavalının yanı sıra, Umbanda Deniz Tanrıçası Festivali, Brezilya Bağımsızlık Günü Festivali, Haziran Şenlikleri Festivali, St. Sebastian Festivali ve Noel kutlamaları da görülmeye değer, görsel şölen festivalleridir. Festivalleri kadar Gece eğlenceleri ile de oldukça ünlü Rio De Janeiro da sizin için bir de gece için önerim var.

Lapa gecelerin en hareketli olduğu bölgedir. Nerdeyse tüm bar, disko ve kulüpler buradadır.

Zona Sul bölgesi ev partileri tipindeki eğlence mekanları ile ünlü bölgedir.

Praça Sao Salvador bölgesi hokkabaz, stand up, kaykay göstericileri gibi eğlencelerin müzikle birleştiği bölgedir.

Arcos De Teles bölgesi orta ve ileri yaş düzeyindeki kişilerin kafa sakinliği için tercih etmiş oldukları bir bölgedir. Kalabalığın içerisindeki sessizliği burada dinleyebilirsiniz.

 Oldukça büyük ve turistik olan Rio de Janeiro şehrinde her kültüre ve her yaşa hitap edecek şekilde mutlu bir alışveriş yapmak mümkün. Yöresel kıyafetlerden, samba kıyafetlerine, değerli taşlardan giyim ürünlerine kadar her şeyi bulabileceğiniz ana alışveriş merkezi Rua Viscande de Piraja’dır. Alternatif olarak Ipanema sokaklarında butik yüzlerce mağaza ve marketlere, Praca Genaral Osoria’da pazar günü kurulan Hippi Fuarına, alışveriş merkezlerine ise Village Mall, Nova America, Shopping Tijuca, Shopping Rio Sul ve Shopping Leblon ‘a gidebilirsiniz.

Rio De Janeiro Mutfağı 

Amerika ve Afrika mutfağının etkisi altında kalan Rio de Janeiro mutfağında Balık, sebze, meyve, et ve tavuk bolca kullanılır. Rio de Janeiro sokaklarda en çok Mango, Papaya, Ananas, Granadila ve Guava meyvelerine seyyar satıcılarla karşılaşacaksınız. Yemek olarak Rio de Janeiro’nun en ünlü şeflerinin hazırladığı ve oldukça keyifli bir yemek olan Chourasco (Barbekü çeşitleri-Ipanema bölgesi), Akdeniz mutfağından gelen ve çok yapancısı olmadığımız deniz mahsullerinin bonfile hali Cassava (Lapa bölgesi),En çıtır ve en mini böreği Empanada, Türkiye'nin içli köftesine benzeyen Coxinha ve güveç yemeği Feijoadayı denemenizi tavsiye ederim.

Rio De Janeiro Dış Temsilcilikler

Rio De Janeiro’da bulunan Türkiye-Brezilya Başkonsolosluğu Adresi;



Av. Rui Barbosa, 348, 17 andar - Flamengo - Rio de Janeiro, RJ 22250-020 - Brazil



Telefon. +5521 2554 –5639, +55212553 – 5716, +5561 3242- 1850, +5561 3244- 4840



Fax. +5521 2553-5934, +5561 3242 -1448



E-mail embassy.brasilia@mfa.gov.tr



http://brasilia.emb.mfa.gov.tr/Mission



Ziyaret için randevu almanız gerektiğini belirtmek isterim.










Etiketler: ,