Avusturya Salzburg Gezisi



Avusturya Salzburg Gezisi

 Salzburg, Avrupa ülkesi Avusturya’ya bağlı bir sınır kentidir. Avusturya’nın dördüncü en kalabalık şehri Salzburg, tarihin en önemli sanat adamlarından Mozart ve Wolfgang Amedus’un doğduğu kenttir. Büyük ölçüde yapıları Barok mimarisi olan şehrin yapıları oldukça az şekilde tahribat almış ve 1997 yılında UNESCO Dünya miras listesine alınmıştır. 

 Katolik yoğunlukta olan yerel halkın sonrasında Protestan ve İslam dini gelmektedir. Germen coğrafyasının önemli bir konumuna sahip olan Avusturya, 1806 yılında bağımsızlığını ilan etmiştir. Bu sebepledir ki Salzburg’da halkın ana dili ve resmi dili Almancadır. Ekonomisinin e'lik kısmını yenilenebilir elektrik enerjisi ile elde eden Avusturya’nın ikinci en büyük gelir kaynağı turizmdir. Viyana, Graz, Salzburg ve diğer kentleri de yıl içerisinde milyonlarca turiste ev sahipliği yapmaktadır. Salzburg’un önemi burada Mozartın kenti ve yöresel yemekleri ile ikinci sıraya yükselmektedir. 

 Salzburg halkı turistlerin etnik oluşu sebebi ile de oldukça misafirperver ve güler yüzlüdür. Aşırılıkları törpülenmiş olan Salzburg yerlilerinden bir yardım istediğinizde büyük bir özveri göstermektedirler. Salzburg para birimi Euro’dur.



Avusturya Salzburg Vizesi

 Salzburg’a seyahat etmek isteyen Türk vatandaşları umuma mahsus bordo pasaport sahipleri Schengen vizesine sahip olmalıdır. Schengen vizesi başvurunuz ortalama 5 ile 7 gün içerisinde, belgelerin eksiksiz teslim edilmesi ve niyetin açıkça belirtilmesi üzerine sonuçlanmaktadır. Diplomatik (siyah), hizmet (gri), hususi (yeşil) pasaport hamilleri 90 güne kadar yapacakları ziyaretlerinde vizeden muaftırlar. Ancak ülkeye giriş esnasında uymayan intiba gerekçesi ile, ülkeye alınmamanız nadir rastlanan durumdur. Avusturya Türk vatandaşlarına vize konusunda problem yaşatmamakta ve destek vermektedir. Burada geri kalan her şey sizin disiplininize bağlı oluyor.



Avusturya Salzburg Şehrine Yolculuk

 İstanbul’dan Salzburg’a direk olarak uçak bileti almanız mümkündür. Ancak İstanbul dışında başka bir şehirdeyseniz eğer, İstanbul, ya da Avusturya aktarmalı olarak uçuş yapabilirsiniz. İstanbul Salzburg arası uçuş süresi ortalama olarak 2-2.5 saat sürüyor. 




Salzburg İklimi ve Konumu

Ilık ve serin karasal iklime sahip Salzburg’un yaz ayları ortalama ısı derecesi için 25 denilebilir. Kış aylarında hava ısısı ortalaması -5’tir. Salzburg Almanya’nın Münih kentine sınır olan bir ildir. Etrafı dağlarla çevrili ve şehrin içerinden Tuna nehrinin geçtiği şehir, ülkenin kuzeybatı konumundadır.



Salzburg’da Konaklama

 Avusturya’nın turist akımının en çok olduğu bölge Salzburg’da konaklamak için en az 500'e yakın seçeneğiniz bulunmaktadır. Hotel, Hostel, Apartment, Butik ve lüks birçok otel tamamen sizin tercihinize kalmış durumdadır. Hemen hemen hepsi merkezi konumludur. Yani tercih edeceğiniz otelde konum sorunu yaşamazsınız. Tabii ki en iyi konumlu otelleri size tavsiye edebilirim. Hotel Imlauer & Braöu, Apartment Hbf Salzburg, F apartments, Die Haslachmühle bunlardan birkaçı. Rezervasyonunuzu online olarak ya da otel ile iletişim kurup birkaç ay önceden yaptırmanız durumunda fiyatlar çok daha uyguna gelecektir.



Salzburg Gezilmesi Gereken Yerler

Sınır kenti Salzburg, muhteşem mimari yapıları, heykelleri, resim ve sanat atölyeleri, müzik enstrümanları, gece hayatı ve yemekleri ile size tam anlamıyla akıldan çıkmayacak bir tatil tadı verecek. Her gezide olduğu gibi Salzburg’u da şehir meydanından gezmeye başlayabilirsiniz. 



 Residenzplatz Meydanı (Dom Meydanı) gezmeye başlamanız için oldukça ideal ve ihtişamlı bir meydandır. Burası Salzburg'un en kalabalık yeri, merkezi ve buluşma noktasıdır. Burada Başpiskopos Sarayı, Hükümet konağı ve Salzburg Ulusal Katedrali bulunmaktadır. Meydanın ortasındaki çeşme ise Nazi partisine ait muhaliflerin, kitap yakma emrinin verilmesinin utancını hatırlamak için dikilen bir anıttır. Buradaki tüm yapıların Barok mimarisi ile inşa edilmesi meydanı daha çok ilgi çekici kılıyor. 



Mozart Evi Müzesi Dünyanın en büyük ve en önemli müzik dehası Mozart'ın doğduğu bu evde 1 saatinizi geçirebilirsiniz. Küçükken kullandığı enstrümanlar, odası vs. tamamen ziyarete açıktır. Getreidegasse cd. Üzerinde 9 numaralı evdir. Giriş için makul miktarda ücret ödemeniz gerekiyor.



Mirabell Sarayı 16. Yyda Başpiskopos Raitenau ve sevgilisi Salome için, Barok tarzda inşa edilen ve kelime anlamı ‘muhteşem’ olan muazzam bir saraydır. Aynı zamanda Adolf Hitlerin kız kardeşi Eva Braun’un düğününü bu sarayda yapması ile tanınmaktadır. Sarayın bahçesinde saatlerce gezmek ve fotoğraf çekmek isteyebilirsiniz. Birçok dalda ödül alan The Sound of Music filminin çekildiği bahçedir. 



Spielzeug Oyuncak müzesi 7'den 70'e herkesin ziyaret edebileceği ve kendini saatlerce kaybedebileceği bir müzedir. Müze olmasına rağmen tüm oyuncaklarla oynayabiliyorsunuz. 2-3 Euro karşılığında giriş yapıp dilediğiniz kadar kalabiliyorsunuz.







Hohensalzburg Kalesi 10.yyda inşa edilen bu kale içerisinde Multimedya Salonu ve bir müze bulunmaktadır. Kaleye yürüyerek çıkabileceğiniz gibi füniküler ile de çıkabilirsiniz. Burada Salzburg’u yüksekten izleme şansınız bulunmaktadır. Güneşin batışını izlemek isteyenler geç saati beklediği için kaleyi genellikle ziyaret edememektedir. Kale 17:00 de kapanmaktadır. Pazar günleri öğle saatlerinde müzik dinletisi ve küçük konserler verilmektedir.


Gezilmesi Gereken Diğer Yerler

Salzburg Katedrali, Makartsteg Kilit Köprüsü, Saint Peter Kilisesi, Celtic Müzesi, Hellbrunn Sarayı, Salzburg Ulusal Müzesi, Salzburg Hayvanat Bahçesi, Hangar 7 Otomobil Müzesi, Mönchsberg, Petersfriedhof Manastırı, Nonnberg Abbey, Natur Salzburg Bilim Müzesi, Stiegl-Brauwelt Bira Müzesi, Franciscan Kilisesi, Peter Paul Rubens Sanat Müzesi, Kollegien Kirche, Schloss Klessheim Sarayı ve Panorama Müzesi.



Salzburg Festivalleri ve Alışveriş 

 Sanatın, Dünyaya yayılmış ününü elinde bulunduran Salzburg festival, şenlik ve birçok müzik şöleni turistlerin ilgisini, en az tarihi dokusu kadar çekmiştir. Yıl içerisinde her dönem binlerce müzikal gösterinin ve konserlerin yapıldığı şehirde seyahatinizi mutlaka bir festival ya da müzikal tarihine denk getirmelisiniz. Bunlardan en bilenenleri, Salzburg Ulusal Müzik Festivali, St. Rupert Günü, Mozart Haftası ve Paskalya Bayramıdır. 



 Gece hayatının durmaksızın aktığı Salzburg’da en çok tercih edilen yerel alkoller biralar oluyor. 1492 yılında Amerika keşfi yapılmış olsa da bu tarihin bir diğer önemi de 1492 yılında Avusturya’nın bira yapımına başladığı gerçeğidir. Salzburg tarihi öneme sahip ve ünlü barları Goldene Kugel, Zipfer Bierhaus, Zum Widen Mann, Alchimiste Belge, Celtic Spirit ve Pauli Stumb’dır. Avusturya şarabının da son derece lezzetli olduğunu söylemem mümkün. Müzik ve sanat festivallerinin yanı sıra alışverişte en ilgi çekici yine müzik enstrümanları şeklindeki çikolatalardır. 



 Seyahatinizin bitiminde hediye seçimlerinde en çok çikolata tercih edeceksiniz çünkü gerek şekilleri gerek tatları son derece muazzam. Alışveriş merkezi olarak Europark Mall, Forum1, Designer Outlet ve ZIB Shopping önerimdir. 



Salzburg Mutfağı

Açlığınızı her daim hissedeceğiniz, karnınız doysa gözünüzün doymayacağı, iştahınızın sürekli açık olduğu bir tatil Salzburg'da yaşanır. Tatlıları, çorbaları, yöresel kahvaltı çeşitleri, et yemekleri ve tabii ki şnitzeli... En ünlü ve en çok rağbet gören yemeği şnitzel olsa da sizlere haricinde, ayak üstü atıştırıp tadına bayılacağınız Balkan Hot Dog önerisinde bulunacağım. Domuz eti tercih etmeyenler için de son derece keyifli bir burgerdir. Tamamen dana etinden hazırlanıyor. Macar Gulaş çorbası, Strudel tatlısı, Nockerl tatlısı, peynirlerini ve çikolatasını denemeden geçmeyiniz. Yabancı yemeklere açık olmayanlar için de hemen hemen her yerde alternatif Türk restoranları bulunmaktadır. 


Salzburg Gezi Önerisi

Dünyanın sanat merkezi Salzburg’da opera keyfini, Mozart, Beetoven ve Bach klasik müzik konserlerini kesinlikle kaçırmamanızı öneririm. Yöresel kahvaltılarını ve peynirlerini tatmalısınız. Seyahat bitiminizde vergi iadesi alabilmek için alışveriş fişlerinizin 75 Euro'yu geçmesi gerektiğini hatırlatmalıyım.



Etiketler: ,