Amazon Yagmur Ormanları

Amazon Yagmur Ormanları

Güney Amerika kıtasında yer alarak 6 ülke içinde yer alan ve bünyesinde 30 milyon bitki ile doğal ve harika bir oksijen deposu olmaktadır. Doğa harikası olarak karşımıza çıkan yağmur ormanlarının büyük bir kısmı Brezilya’da olmaktadır. Eldeki verilere göre Brezilya’nın en az yüzde 60 yağmur ormanıdır. Bu yağmur ormanlarının bulunduğu ülkeler ise Brezilya, Peru, Kolombiya, Venezuela , Ekvador,Bolivya, Guyana, Surinam ve Fransız Guyanası ile birlikte tam olarak 9 ülke içerisinde yer alır. Dünyanın en büyük yağmur ormanı olarak bilinir.

Bu Amazon ormanlarının içerisinde ise 40 bin ağaç çeşidi,2 bin adet kuş çeşidi ile memeli hayvanlar ve 2200 balık çeşidi, 128843 adet omurgasız hayvanı barındırır. Orman bölgelerinde bazı kabileler yaşamaktadır. Kabileler teknolojiden uzak ve ilkel bir şekilde yaşam sürdürmektedir.



Amazon ormanlarının iklim yapısı ilkbahar ve yaz ayları şeklinde olmaktadır. Bitki çeşitliliğinin fazla olmasından dolayı yağışlar fazla olmaktadır. Amazon ormanları genellikle sıcak ve nemli olarak karşımıza çıkar. Bu orman dünya çapında oldukça değerli bir bölge olarak oksijen bakımından önemli bir konum olmaktadır. Amazon ormanlarındaki bitkilerin çoğu tıp alanında da sıkça kullanılarak ilaç sektöründe büyük bir yer kaplamaktadır. Tropik kuşakta yer almaktadır.



Nasıl Gidilir?

Amazon yağmur ormanlarına gitmek için ilk olarak Brezilya, Ekvator, Peru, Bolivya ve Kolombiya gibi ülkelerin başkentine uçmanız gerekiyor. Ardından uçakla Manaus , Belem; Coca, Lago Agrio; Letice gibi gezi noktalarına uçakla gidebilirsiniz. Genellikle yağmur ormanı gezileri iki şekilde gerçekleşiyor. İlki ise nehir kenarlarında yer alan ahşap kulübelerde ya da teknelerde konaklama imkânınız bulunuyor.

Amazon yağmur ormanlarına gitmek için ilk olarak Brezilya, Ekvator, Peru, Bolivya ve Kolombiya gibi ülkelerin başkentine uçmanız gerekiyor. 



Amazon Yağmur Ormanı Aşısı

Özellikle Amazon gibi bölgelere gidilirken sarı humma aşısı mutlaka yapılmak zorundadır. Eğer aşınız yoksa bu bölgeye girmenize izin verilmeyecektir. Hava alanına girerken dahi bu aşı cüzdanı sizden izlenmektedir.

Sarı humma aşısı, sıcak yerlerde yapılması gereklidir. Bu hastalık ise genellikle sivrisinekler ile bulaşmaktadır. Amazon gibi bölgelere giderken bu aşının yaptırılması zorunludur. Aşı 10 yıl geçerli olmaktadır. Türkiye’de aşı ücretsiz bir şekilde yaptırılmaktadır.




Amazon Tehlikeli Mi?

 Amazon bölgesinde yer alan nehirler günümüzde maalesef uyuşturucu trafiği amacı ile kullanılmaktadır. Yani uyuşturucu trafiği olan yerlerde bulunmak oldukça tehlikeli olacaktır.



Vize İstenir Mi?

 Hiçbir ülke için vize istenmektedir. Ondan dolayı sınırlardan geçiş oldukça kolay gerçekleşir.



Amazon Ormanında Böceklere Dikkat Edin

Amazonda konakladığınız yerlerde genellikle eğer lüks yerler ise böcekler ile karşılaşma durumunuz söz konusu değildir. Ama daha ekonomik seçenekli bir konaklama tercih ediyorsanız böcekler ile karşılaşma olanağınız bulunuyor. Ancak Amazon bölgesinin özellikleri doğrultusunda yılan ve böcekler ile karşılaşmak kaçınılmaz olacaktır.



Nehir Yolculukları Nasıl Gerçekleşiyor?

Genellikle nehir yolculuklarında hızlı bot veya feribot gibi seçenekler size sunuluyor. Hızlı feribotlar daha hızlı ancak daha yüksek mevlalar karşımıza çıkıyor. Normal feribotlar ise daha ucuz olduğu için daha dolu oluyor.



Amazon Ormanlarına Ne Zaman Gidilmeli?

Tropikal iklim ile karşımıza çıkan Amazon ormanlarında yıllık sıcaklık 28 derce civarı olmaktadır. Yağışsız bir ay mevcut değildir. Bundan dolayı istediğiniz an gidebilme olanağınız bunuyor.



Amazon Ormanında Bulunan Hayvanlar



Amazon ormanlarında birçok hayvan çeşidi bulunmaktadır. Bu hayvan çeşitlerinin çoğu oldukça tehlikelidir. Sizler için Amazon’da bulunan hayvanları derledik, işte bu hayvanlar;




BOA yılanı, suda ve ağaçta yaşabilen bu yılanlar oldukça tehlikelidir. Zehirsiz ancak sizi boğabilecek kadar güçlüdür. Oldukça tehlikeli.

Harpia kartalı, avcı kuşu olarak bilinir. Tırnakları 13 cm olan bu kuş çok kolay bir şekilde geyik, maymun avlayabilir.

Yeşil Anakonda, insanlardan 4,5 kat ve yaklaşık 230 kg olan bir yılan türüdür. Eğer Amazon ormanına gidecekseniz dikkat etmeniz gerekli.

Kırmızı Pirana, bıçak dişli bu hayvanlar Amazon nehirlerinde bulunan tehlikeli canlılardır.

Siyah timsah, en tehlikeli timsah çeşididir. Neslinin tükenme durumları mevcuttur. Bu timsahların avlanılması yasaklanmıştır.

Yılan balığı, elektrikli bir balık olup enerjisi ile kurbanını tuzağa düşürür.

Arapayma, yaklaşık olarak 3 metre olan bu hayvan nehir canavarı olarak veriliyor. Amazon ormanında çok eski zamanlardan beri var olmaktadır.

Candiru, başta sevimli olsa da su içinde idrarını yapan kişilerin içine girerek ürüyor.

Boğa köpek balığı, bu köpek balığı Amazon nehrinde yaşıyor. 3.5 metre 400 kilo.

Etiketler: