Plzen Gezilecek Yerler

Çek Cumhuriyeti’nin dördüncü büyük şehri olarak bilinen ve 125 kilometrelik bir alana yayılan Plzen, tarihi mekanları ve yoğun kültürel etkinlikleri ile ünlü. Muazzam bir bira sanayisine de ev sahipliği yapan bu kent, ismini de özel bir bira cinsinden almakta. Ünlü Skoda markasının da yer aldığı Plzen’de gezilecek ve görülecek yer sayısı ise bir hayli fazla. Buna göre siz de Çek Cumhuriyeti’ni seyahat etmeniz durumunda Plzen gezilecek yerler nelerdir diye merak ediyorsanız en popüler gezi noktalarından birkaç örneklendirme yapılabilir.

Plzen Gezilecek Yerler

Cumhuriyet Meydanı - Namesti Republiky

Tarihi merkezin çekirdeği olarak da bilinen Cumhuriyet Meydanı, 139x193 metre büyüklüğündeki ölçüleri ile Avrupa’nın en devasa meydanları arasında yer alıyor. Plzen gezilecek yerler listesinde bulunan bu yer, şehrin kalbinin attığı nadir adreslerden birisi. Birbirinden farklı kültürel etkinlikler ve festivallerin düzenlendiği meydanda St. Bartholomew Katedrali ve 17. yüzyıldan kalma 3 tane modern altın çeşmeden meydana gelen bir veba sütunu da yer almakta. Plzen’e geldiğinizde kesinlikle ziyaret etmeniz gereken yerlerden birisi olan bu meydanda, çok sayıda cafe ve restauranta oturabilir ve Plzen’in yöresel yemeklerinin tadına bakabilirsiniz.



St. Bartholomew Katedrali

Şehrin en önemli mimari yapısı olarak bilinen St. Bartholomew Katedrali, şehrin kuruluşuyla birlikte inşa edilen ve yapımı 16. yüzyılda tamamlanan muazzam bir eser. Gotik 3 nefli yapısı ve 25 metrelik yüksekliği ile görenlerde hayranlık uyandıran katedral, Plzen gezilecek yerler arasında en değerli gezi noktalarından birisi. Katedralin içerisinde yer alan Bebek İsa ve Meryem heykelleri yerli ve yabancı turistler tarafından yoğun ilgi görürken Meryem heykeline halk içerisinde Pilsen Madonna’sı ismi verildiği de bilinmekte. Neo-gotik sunağın ortasında kalan heykeller, kentin en ünlü hazinelerine örnek olarak gösterilebiliyor.



Rönesans Town Hall

Bartholomew Katedrali’nin portal kısmının tam karşısında ve Cumhuriyet Meydanı’nın kuzey kısmında yer alan Rönesans Town Hall, Plzen gezilecek yerler listesinde üst sıralarda bulunuyor. Rönesans tarzı mücevher bina, 1554 ila 1559 yıllarında İtalyan usta Giovanni de Statia’nın işçiliği ile inşa edildi. 1907 ila 1912 yıllarında ise değiştirilen ve mimar Jan Koula’nın tasarımı ile daha farklı bir şekle dönüştürülen Rönesans Town Hall, o tarihten bu yana yıkılmadan gelmeyi başardı. Orijinal Rönesans Dönemi’nin en güzel eserlerini görebileceğiniz bu yerde tarak tonozların yanı sıra Çek yöneticilerinin giysileri ve silahları ile dekore edilen duvarların da son derece ünlü tarihi eserler arasında yer aldıkları söylenebilir.



İmperial House – Cisarsky Dum

Town Hall’ın solunda kalan imparatorluk evi, Plzen gezilecek yeler listesinde yer alıyor. İmparator Rudolf II için inşa ettirilen ev, Eylül 1599 yılında Prag’da veba salgınının başlaması ve hükümdarın şehirden kaçarak Plzen’e gelmesi ile onun adına yaptırılıyor. Günümüzde ise İmperial House’nin birinci katında kentin belediye başkanının ofisi bulunuyor.



Zumbera Heykeli

Town Hall binasının sol kısmına bitişik olan İmperial House’nin ilk katında bulunan Zumbera Heykeli, Plzen gezilecek yerler listesinde en önemli tarihi eserlerden birisi olarak dikkat çekiyor. Meydanın kuzeydoğu köşesinde bulunan heykelin önündeki havuzun ise 17. yüzyıl başlarında dekore edildiği biliniyor. Orta çağ dönemindeki hukuku sembolize eden Zumbera heykeli, Plzen'i ziyaretinizde mutlaka görmeniz gereken tarihi eserler arasında bulunuyor.



Sumava Milli Parkı

Çek-Bavyera sınırında kalan milli park, Avrupa’nın en büyük ormanlık alanı olarak Plzen gezilecek yerler listesinde yer alıyor. Asırlık ve sık ormanları, buzul gölleri ve turba bataklıkları ile senenin her döneminde tatilcilerin uğrak adresi olan bu parkı, hem yazın hem de kışın ziyaret etmeniz mümkün. Park alanında yer alan Certovo ve Cerne gölleri, Sumava Milli Parkı’nın sulak alanları içerisinde bulunuyor. Çok sayıda tehlikeli hayvan ve bitkilere de ev sahipliği yapan parkta uzun doğa yürüyüşlerine çıkabilir ve sevdiklerinizle birlikte oksijen dolu bir ortamda keyifle vakit geçirebilirsiniz. Sumava Milli Parkı ayrıca UNESCO tarafından Biyosfer Rezervi ilan edilen ve koruma altına alınan nadir bölgeler arasında.



Techmania Bilim Merkezi

Plzen gezilecek yerler nelerdir sorusuna verilebilecek yanıtlardan birisi olan Techmania Bilim Merkezi, şehrin yeni turizm noktaları arasında en önemlilerine örnek olarak verilebilir. 3000 metrekarelik bir alanda fiziksel oyunlar ve deneylerin gerçekleştirildiği bu yerde çocuklar için bir oyuncak koleksiyonu da mevcut. Sergi alanında yer alan lokomotif ise 1963 yapımı olması ve Plzen’de üretilen en eski elektrikli lokomotif unvanını taşıması ile biliniyor.



Hayvanat Bahçesi ve Dinopark

Şehir merkezine yakın olan hayvanat bahçesi ve Dinopark, Plzen gezilecek yerler listesinde son sırada bulunuyor. Seralar ve doğal yollar ile hem maymunlar hem de diğer canlılar için son derece uygun yaşam şartlarına sahip olan bu hayvanat bahçesi aynı zamanda Avrupa’nın ikinci büyük ayı muhafaza alanı olarak biliniyor. Japon meditasyon bahçesi ve botanik alanı ile de her sene milyonlarca turistin uğrak yeri olan hayvanat bahçesi ve Dinopark’ı özellikle çocuklarınız ile Plzen’e gelmeniz durumunda mutlaka ziyaret etmeniz tavsiye edilebilir.


Etiketler: ,