Macahel Gezi Rehberi


Birkaç sene önce ismini meraklı gezginlerden başka kimselerin bilmediği Macahel, şimdilerde yerli ve yabancı pek çok turistin uğrak noktalarından birisi haline geldi. Peki, Macahel çok kısa bir sürede nasıl bu kadar popüler olabildi, sık ormanları ile ünlü bu yerde insanları cezbeden ne var? İşte size Macahel’i ziyaretinizde çok işinize yarayabilecek Macahel gezi rehberi...

Macahel Gezi Rehberi

Sınırda bir yerleşim yerinin adı olan Macahel’in kelime anlamı araştırıldığında Gürcüce bir isimden geldiği görülüyor. Halk etimolojisine göre ‘’Maca’’ (Bilek) ve ‘’Heli’’ (El) kelimelerinin bir araya gelmesiyle oluşan Macahel, 12 farklı köye ev sahipliği yapması ile de biliniyor. Ancak işin ilginç yanı; söz konusu köylerin yalnızca 6 tanesinin Türkiye sınırları içerisinde kalması. Geriye kalan diğer 6 köy ise Gürcistan tarafında bulunuyor. Türkiye sınırları içerisinde yer alan köyler Camili (Hertvisi), Efeler (Eprati), Düzenli (Zedvake), Kayalar (Kvabistavi), Maralköy (Mindieti) ve Uğurköy (Akria) isimleri ile anılıyor. Bahsi geçen köylerin tümüne araçlar ile kolaylıkla ulaşmak mümkün fakat yükseklerde kalan yaylalara günümüzde halen yaya olarak erişim sağlanabiliyor.



Macahel gezi rehberine göre bölgeye gelen ziyaretçilerin farklı pek çok yaylada yürüyüşe çıkabileceği söylenebilir. Ancak tüm yaylalar içerisinde en popüler olanın Gorgit Yaylası olduğu biliniyor. Gorgit’in yanı sıra Lekoban yaylasının da yine yerli ve yabancı turistlerin akınına uğradığı belirtilebilir. Küçük pansiyonların da bulunduğu Lekoban Yaylası’nda ayrıca irili ufaklı buzul gölleri de yer alıyor. Yaklaşık yüzde 70’inin meyve ağaçları ve ormanlar ile meydana gelmesi ise bu vadiyi Macahel’in en güzel noktalarından birisi haline getirmeyi başarıyor.



Buna göre Macahel’e ziyaret etmeyi planlayan ve Macahel gezi rehberi ihtiyacında olan herkese gürgen, kestane, çam, ıhlamur gibi ağaçların yanı sıra dağ çileği, fındık, elma, ayva, ceviz, dut, kiraz ve vişne gibi farklı meyve ve yemişlerin yetiştiği bu yaylayı görmeden Macahel seyahatlerini sonlandırmamaları tavsiye edilebilir.

Macahel’de Ne Yapılır?

Macahel’de yer alan köylerde artan talep neticesinde turizm ile ilgili pek çok yeni çalışmanın başlatıldığı söylenebilir. Ev pansiyonculuğu ile turizm sektörüne ilk adımlarını atan Macahel’de bugünlerde farklı pek çok konaklama seçeneğinin yanı sıra çok sayıda aktivite olanağı da köylere gelen misafirlere sunuluyor. Buna göre Macahel’e ziyaretinizde sevdiklerinizle birlikte keyifle vakit geçirmek istiyorsanız ve bu nedenle Macahel’de ne yapılır diye merak ediyorsanız yamaçlara kurulan köylerde unutamayacağınız bir konaklama yapabileceğiniz, zengin köy kahvaltıları ile güne başlayabileceğiniz ve bütün günün yorgunluğunu yine köylerin yerel ve lezzetli mutfakları ile taçlandırabileceğiniz söylenebilir.



Macahel gezi rehberine göre bu eşsiz bölgeyi ziyaret etmeniz halinde Maral ve Efeler köylerinde yer alan pansiyonları ziyarete giderek geleneksel köy evlerinin huzurunu ve sessizliğini tecrübe edebilmeniz mümkün. Kuzinede pişirilen leziz mısır ekmekleri, silor mantısı, karalahana sarması, silor tatlısı, patatesli kabaklı yemekleri ve köy yoğurtları ise Macahel’de tadına varabileceğiniz lezzetler arasında yer alıyor. Efeler köyünün yolu üzerinde kalan ve Baraka ismi verilen şirin bir mekanın ise kısa bir mola vererek çay içebileceğiniz ve bir yandan da yerel ürün alışverişleri yapabileceğiniz ender noktalardan birisi olduğu dile getirilebilir.

Macahel Gezilecek Yerler

Macahel gezi rehberinden söz edilirken bu benzersiz bölgede gezilebilecek en güzel noktaları belirtmeden geçmek de olmaz. Buna göre Macahel’i ziyaretiniz esnasında farklı ve eşsiz birkaç doğal güzellik görmek istiyorsanız Macahel gezilecek yerler arasında bulunan Maral Şelalesi’ni görmeden geri dönmemeniz tavsiye edilebilir. Adeta kristal bir tül gibi vadiye inen bu şelale, oksijen dolu havası ile kendinizi dinlemeniz için en ideal seçeneklerden birisi haline gelebilir. 2005 senesinde Biyosfer Rezerv Alanı olarak ilan edilen ve koruma altına alınan bu bölgeyi doğayı sevmeniz halinde mutlaka görmeniz önerilir.



Yine Macahel gezilecek yerler içerisinde yer alan Efeler Köyü’nde ise Gürcü Kraliçesi olan Tamara’nın inşa ettirdiğine inanılan mimari harikası kemer köprüleri görebilir ve bu köprülerin üzerinde benzersiz fotoğraflar çekme fırsatını elde edebilirsiniz.

Macahel’e Nasıl Gidilir?

Trabzon üzerinden ortalama üç saat sürecek bir araç yolu ile Borçka’dan Macahel’e ulaşabilirsiniz. Özel araç ile gitmek istemezseniz de bölgeye çeşitli turlar düzenleyen turizm acentelerini tercih edebilirsiniz. Bunun yanı sıra Macahel'e nasıl gidilir diye merak ediyor ve bölgeye Batum tarafından gelmeyi planlıyorsanız Hopa üzerinden Borçka’ya ulaşabilir ve buradan da Macahel’e geçiş yapabilirsiniz. Bölgede dolmuş olmadığı için eğer bir aracınız yoksa araç kiralamanın en iyisi olacağını da ek olarak belirtmekte fayda var.




Etiketler: ,