Novosibirsk Gezi Rehberi


Novosibirsk, Sibirya Federal Bölgesinin başkenti. Aynı zamanda Moskova ve Str. Peterburg'dan sonra Rusya'nın en büyük üçüncü şehri olarak anılmakta. Farklı bir çok mimariyi ve doğal güzellikleri bünyesinde barındıran Novosibirsk yaz aylarında oldukça sıcakken kış aylarında -20 dereceye kadar düşebilmekte. Eski dönemlerden bu yana -47 dereceye kadar düşen hava ısısı yerlilerin dahi zor bir hayat sürmesine neden oluyor. İklim şartları ve ayların özellikleri baz alınarak Novosibirsk şehrine tur düzenleyebilirsiniz. İkliminin soğuk olduğunu inkar edecek derecede güler yüzlü ve sıcak insanlarla tanışa bileceğinizi unutmamalısınız.

 Novosibirsk'e gezi düzenlemek isteyenler iki farklı yol ile şehre ulaşabilir. Hava yolu ve demir yoluyla bu muhteşem şehre gidebilirsiniz.

 Şehrin mütevazi havasından sıyrılarak eşsiz bir yolculuğa çıkmak isteyenler ilk olarak Novosibirsk opera ve bale binasına giderek eşsiz bir gösteri izleme şansı yakalayabilir. Bale ve operadan sıkılanlar için oldukça ilginç hayvanların bulunduğu Novosibirsk Hayvanat Bahçesi mevcut. Aslan ve Kaplanın birlikteliğiyle dünyaya gelen farklı hayvanlar görebilirsiniz. Hayvanat bahçesinde olmazsa olmazlarından maymun ve kutup ayısı görmek oldukça mümkün. Doğayla iç içe bir gezi düşünenler için Ob ırmağını dolaşmak oldukça güzel bir tercih olacak. Ob Irmağı yeşilliklerin hakim olduğu mükemmel görünüşüyle insanı kendine çekiyor. Ob Irmağının yanında bulunan Novosibirsk tren istasyonu Rusya'nın en büyük tren istasyonu olma konumunda. Dış cephesinin turkuaz rengi ile boyanmış olması Sibirya'yı temsil edecek nitelikte. Oldukça ihtişamlı olan tren istasyonu Trans Sibirya tren yolunun en önemli durağından biri. Novosibirsk tren istasyonundan sonra Lenin Meydanında bir tur atabilirsiniz. Lenin Meydanında Lenin heykelinin bulunması şaşırtıcı olmamalı. İşçi vatandaşları simgeleyen heykeller ve vatanseverliği temsil eden asker heykelleri Lenin Meydanını süsleyen ayrıntılar arasında. Lenin Meydanı oldukça büyük olan bir meydan. Bu meydan bir bakıma ana hat olarak görevde bulunuyor. Şehrin önemli restoranları, farklı yapıdaki kafeleri, tiyatro ve müze salonları hep bu meydana bağlı bulunuyor.

 “Cathedral of the Transfiguration of the Lord” İngilizce adıyla bilinen İsa'nın Başkalaşımı Katedrali yerli halk için oldukça önemli bir yapı. Kendine özgü yapısıyla görenleri büyüleyen katedral dini amaçla kullanılmaya devam ediyor.

 Novosibirsk'i gezerken acıktığınızı fark ettiniz yapmanız gereken tek şey Lenin Meydanına giderek restoranda karnınızı doyurmak. Türk mutfağından yiyecek bulamayacağınız Rus mutfağı güzel menülerle karnınızı doyurmaya yetecektir. Ancak yemeklerin yanında bol köpüklü ayran beklememeniz gerektiğini unutmamalısınız. Türklerin milli içeceği olarak tüketilen ayranın yerini Rusya'da bira alıyor. Bol köpüklü ve bol limonlu biralarınızı yudumlayarak yemeklerin tadını çıkarabilirsiniz.

 Novosibirsk, müze gezmeyi sevenler için sanatın ruhunu doya doya yaşayabilecekleri Novosibirsk Sanat Müzesini ziyaretçilere sunuyor. Gezerken zevk alacağınız müzede ilginç eski çağ ürünleri görebilmek de mümkün. Dönem özelliklerini yansıtan parçalar ziyaretçilerinin ilgisini kazanacak tarzda. Novosibirsk'in belli başlı yerlerini gezdikten sonra ünlü yazar Dostoyevsky'nin 4 yıl hapis yattığı Omsk'i ziyaret edebilirsiniz. Bilindiği üzre Dostoyevsky romanlarını büyük acılar ve felaketler yaşadıktan sonra ele almıştır. Büyük acıların izini haya taşıyan Omsk Dostoyevsky'den sonra bir çok ünlü düşünüre ev sahibi yapmış. Omsk, Novosibirsk şehrinden sonraki Sibirya'nın ikinci büyük şehri. Eski dönemlerde Batı Sibirya'ya başkentlik yapmış olan şehir bir çok mimari eseri ve güzelliği bünyesinde barındırarak Novosibirsk ile yarışır düzeye gelmiş durumda.

 Novosibirsk şehrini gezmek isteyenlerin bir çok alternatife sahip olduğunu belirterek iklim koşullarını ve sıcaklığı göz önünde bulundurarak hareket etmeleri gerektiğini belirtmeliyiz. Nisan ayında dahi diz boyu kar ile karşılaşmak pek mümkün. Bütün bu koşulları göz önünde bulundurarak yaz aylarını tercih etmek gerekiyor. Ancak kar altında kalmış bir şehir görmekten hoşlanıyorsanız sonbaharın son aylarında gezi için harekete geçebilirsiniz.