Kazan, Tataristan Gezi Rehberi


Kazan, Tataristan’ın hem başkenti hem de köklü bir geçmişe sahip olan şehridir. Kazan’ın isminin, şehrin içinde bulunan Kazanka Nehrinden geldiği bilinmektedir. Tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yaparak hoşgörü şehri seçilmiş ve bilim alanında yapılan çalışmaları ile de bilim şehri unvanına layık görülmüştür. 3. Yüzyıldan itibaren Kazan şehri, Türk hâkimiyeti altına girmiş ve uzun yıllarda Türk hâkimiyetinde varlığını sürdüğü için İslami şehir kimliğine sahip olmuştur. Burada bulunan ve yaşayan halkın yüzde 60’lık gibi büyük bir çoğunluğu Müslüman Tatarlardan oluşmaktadır. Şehirde hâkim olan ve konuşulan diller ise Rusça ve Tatarcadır. Eğitim alanında da yaptığı çalışmalar ve sahip olduğu üniversiteler ile adından sıklıkla söz ettiren Kazan, Tolstoy, Rikov ve Lenin gibi tarihe ismi kazınmış isimlerin eğitim aldığı üniversiteye sahiptir. Kazan şehri gezilmeye çok müsaittir ve gezilecek yerlerinin bolluğu ile seyahat etmeyi düşünen insanların hiç sıkılmayacağı bir şehir tercihi olacaktır.

Gezilecek ve Görülecek Yerler

Kazan Kremlin:

 Kazan Kremlin, Kazan seyahati yapacak olan kişilerin ilk ve mutlaka görmesi gereken yerlerdendir. Tarihin kokusunu üzerinde barındıran ve içinde birçok tarihi yapıya sahip olan yerlerden biridir. 2000 yılından itibaren UNESCO Dünya Mirası Listesinde yerini koruyan ve içinde cami, katedral, sergi ve müze bulunan yer, tarihi bir gezinti yapmak ve şehrin ideolojisini anlamak için mükemmel bir yerdir. İçinde bulunan yapıların mimarileri ve arkeolojik kanıtların yer almasıyla da dikkatleri üzerine çeker. Kazan Kremlin, taşıdığı bu özellikleri ile şehrin en önemli sembollerinden biri haline gelmiş ve gezilmesi gereken yerlerde ilk sırada yer almıştır.

Süyümbike Kulesi:

 Süyümbike kulesi, 16. Yüzyılda disiplinli bir çalışma ve uzun süren uğraşlar sonucunda inşa edilen bir kuledir. Adını 16. Yüzyılda Tataristan’ı yöneten ve halk tarafından milli kahraman ilan edilen Süyümbike’den almıştır. Tarihi kulenin yüksekliği 53 metre olmakta ve varlığını günümüze kadar korumuştur. Üzerinde 7 adet farklı motif bulunur. Süyümbike Kulesinin bir de hikâyesi vardır. Efsaneye göre Kazan Hanlığı’nı yöneten son hükümdar Süyümbike, Kazan işgal edildikten sonra Korkunç İvan’ın evlilik teklifine karşılık olarak 7 gün içinde bir kule yaptırılmasını buyurur ve kule yapıldığında ise kulenin en tepesine çıkıp, halka hüzünlü bir şekilde bakar ve vedalaştıktan sonra kendini kuleden aşağı atar. Hikâyesi ve yaşanmışlığı olan bir kule olduğu içi görülmesi gereken yerlerden biridir.

Kul Şerif Cami:

 Kul Şerif Cami, Kazan Kremlin içinde yer alna tarihi yapılarda biridir. Şehirde Kazan’ın incisi olarak bilinir. İnşası ise 16. Yüzyıllara dayanmakta olan Kul Şerif Cami de duygusal bir hikâyesi olan yapıdır. Hikâyeye göre, Korkunç İvan şehre saldırdığında bu camiye adını veren Kul Şerif ve öğrencilerini öldürmüş ev camiyi de yıkarak parçalara ayırmıştır. Camiden kalan parçalar toplanıp Saint Basil Katedralinden kullanılmak üzere kaldırılmıştır. 1996 yılına gelindiğinde ise Müslümanlar tarafından tekrardan inşa edilerek ibadete açılmıştır. Caminin şimdiki görüntüsü heybetli olmakla beraber, avlusunda yaklaşık 6000 kişinin ibadet etmesine olanak sağlayan geniş yapısıyla da heybetine heybet katmaktadır. Cami aynı zamanda 2 katlıdır ve güzel bir görüntüye sahiptir. Kazan seyahati yaparken gezilmesi gereken yerlerdendir.

Bauman Caddesi:

 Bauman caddesi, Kazan şehrinin meydanı sayılabilecek ve merkezi bir yerde olan caddesidir. İçinde çok sayıda alışveriş merkezleri, kafe, restoran ve otel bulunur. Ucuz fiyatlarda alışveriş yapılabilecek bir cadde olduğu için turistlerin ilgisini çekmekte ve rağbet görmektedir. Bauman caddesi, aynı zamanda kültürel etkinliklerin yapıldığı bir merkezdir. 1552 yılında Rus askerleri bu caddeyi patlatmış ve iki büyük delik açmıştır. Ancak 1986 yılından itibaren cadde tamamen yayaların kullanımı haline getirilerek, merkezi bir yer halini almıştır. Alışveriş yapmak veya hoş vakit geçirmek için uygun bir yerdir.

Blue Lakes:

 Blue Lakes, Kazan’da bulunan eşsiz güzelliklerden biridir. Doğa harikası olan bu yer, adını 3 farklı renkte mavinin tonuna sahip olmasından kaynaklı olarak almıştır. Gölün suyu ise her daim soğuk ve beyazdır. Aynı zamanda gölün dibinde bolca mineral bulunur ancak gölün suyu içilmeye müsait değildir. Blue Lakes gezintisine çıkmak için en uygun saatler gündüz öğle vaktidir. Öğle vakti güneşin parıltısıyla buluşan göl, gözleri kamaştıracak bir güzelliğe sahip olur. Sunduğu görsel şov ile Kazan seyahatinde gezilmesi gereken yerlerden biridir.

Etiketler: , ,