İzmir Gezi Rehberi

İzmir Gezi Rehberi 

 İzmir, Ege Bölgesinin incisi olarak nitelendirilen, yıl içinde çok sayıda turiste kucak açan, güzel plajlara ve güzelliklere sahip Türkiye’nin güzel bir ilidir.
Gezilecek yerlerinin çokluğu ile ziyaretçilerine çok sayıda imkân sunar. 8500 yıllık bir tarihe sahip olması, değerlerine sahip çıkması ve ziyaretçilerinin hoş vakit geçirmesini sağlayan yapısı ile ve doğal güzelliklerle bezeli olan bir şehirdir.

Gezilecek ve Görülecek Yerler

Saat Kulesi:

 Saat kulesi, İzmir’in sembolü haline gelmiş Konak Meydanında yer alan tarihi yapıdır. İnşası, Osmanlı padişahlarından II. Abdülhamit’in tahta çıkışının çeyrek asır kutlamasında İzmir Valisi Kıbrıslı Kamil Paşa tarafından gerçekleştirilmiştir. Dıştan bakıldığında heybetli bir görünüme sahip olan saat kulesinin gövde kısmında beyaz mermerler kullanılmış ve geri kalan kısmında ise kesme taş oymacılığından yararlanılmıştır. Yüksekliği 25 metredir ve 4 katlı olarak inşa edilmiştir. Asil kemerlere ve fıskiyelere sahip olan saat kulesinin fıskiyelerinin yalnızca 2 tanesi günümüze ulaşsa da görkeminden ve göz kamaştırıcılığından hiçbir şey kaybetmemiştir. İzmir’de gezilecek olan yerlerin başında gelir.

Kemeraltı Çarşısı:

 Kemeraltı çarşısı, İzmir Konak meydanında bulunan önemli bir alışveriş merkezidir. İlk yapıldığı zamanlarda uzun bir sokak boyunca olan çarşı, 17. Yüzyıldan sonra genişletilerek uzatılmış ve günümüzdeki halini ise 19. Yüzyıla gelindiğinde almıştır. Alışveriş severler için hoş vakit geçirilecek alanlardan biridir.

Kızlarağası Hanı:

 Kemeraltı çarşısının içinde Beşir Ağa tarafından 1744 yılında yapılan ve tarihte büyük bir öneme sahip olan bir handır. Eski dönemlerde İzmir limanından gelen tüccarların ve zanaatkârların konakladığı bir yer olduğu iddia edilir. Konaklayan kişiler arasında yalnızca tüccarlar olmayıp, hizmetkârlar ve mallar içinde ayrı odalar yer alır. Gezilmesi gereken tarihi değerlerdendir.

Tarihi Asansör:

 Tarihi asansör, İzmir’in Konak bölgesinde bulunan ve 1907 yılında inşa edilmiş bir tarihi değerdir. Amacı, halkın 155 basamaklık merdivenleri tırmanma zorluğunu ortadan kaldırmak ve iki semt arasında hızlı ve kolay ulaşımının sağlanmasıdır. Ancak günümüzde eğlence, kültür ve dinlenme yeri olarak faaliyet göstermektedir. Yapımını ise 1907 yılında Yahudi asıllı bir iş adamı üstlenmiştir. Asansör için yapılan kule ise Marsilya’dan gelen özel tuğlalar ile yapılmıştır. İzmir manzarasını ayaklar altına serildiği ve İzmir’in görüntüsünün kuşbakışı olarak izlenebildiği bu tarihi asansör, İzmir’de gezilmesi ve görülmesi gereken yerlerdendir.

Konak Pier:

 Konak Pier, 1890 yılında Fransız mimar Gusta ve Eiffel tarafından inşa edilmiştir. Kulanım amacı başlarda gümrük binası olsa da günümüzde alışveriş merkezi olarak kullanılmaktadır. İlk yapıldığı yıllarda gümrük binası olarak hizmet vermiştir ancak daha sonra restorasyonu yapılarak alışveriş merkezine dönüştürülmüştür. Taşlarla örülü, dikdörtgen biçiminde ve uzun bir görüntüsü vardır. Dikkat çeken bir yapıdır ve bu nedenle görülmesi, gezilmesi gereken İzmir değerlerindendir.

Kadifekale:

 Kadifekale, Türklerden önce Yunanlılar tarafından kullanılmış olan İzmir’in antik kalesidir. Kale, kıyı şeridine yakın bir mesafede inşa edildiği için İzmir’in görüntüsü kaleye çıkıldığında rahatlıkla izlenebilmektedir. Bu nedenle herkesin gidip görmek isteyeceği tarihi bir değerdir.

Agora Ören Yeri:

 Agora ören yeri, İzmir’in şehir merkezinde bulunan ve içinde 2. Yüzyıldan kalıntıların bulunduğu tarihi bir yapıdır. Şekil olarak dikdörtgen biçiminde olan yerin, mimarisi özgündür. Birçok döneme ait parçalar bulunan yerde ilk Hıristiyanlık dönemine ait kalıntılar da yer almaktadır. Gezilmesi ve görülmesi gereken yerlerdendir.

Etiketler: ,