Brest Gezi Rehberi



 Brest, Beyaz Rusya’nın Polonya sınırında yer alan ve tarihte birçok uygarlığa ev sahipliği yapmış bir şehridir. Önceden adı Brest-Litovsk olan şehir, yapılan Brest-Litovsk anlaşması ile tanınmıştır. Şehirde önemli bir yer tutan Brest Kalesi ise Sovyetler Birliği tarafından bir ödüle layık görülmüş ve dünyada “kahraman kale” unvanıyla anılmaya başlanmıştır.

 Brest şehri, boyut olarak küçük bir şehir olsa da temizliği ve düzenli oluşuyla Beyaz Rusya’nın diğer şehirlerinden hiçbir farkı yoktur. Şehrin caddelerinin temizliği ve düzenli bir yapıda olması ziyaretçilerinin büyük dikkatini çekip, beğenisini kazanmaktadır. Brest, yüzyıllar boyunca birçok uygarlık tarafından ele geçirilmiştir. Öncelikle komşu ülkelerden biri olan Litvanya tarafından istila edilen şehir daha sonra Rus İmparatorluğunun eline geçmiştir. Rus imparatorluğunda da uzun süre kalamayan Brest, Nazi Almanya’sına oradan da yapılan anlaşma ile Polonya idaresine geçmiştir. Zaman geçtikten sonra ise Beyaz Rusya tarafından tekrar yönetilen şehir, çok fazla şehir egemenliğinde bulunduğu için geniş bir kültüre sahip olmuştur. Gezilecek ve görülecek yerleri ile de ziyaretçilerine güzel olanaklar sağlamaktadır.

Gezilecek ve Görülecek Yerler

Tren Teknolojisi Müzesi:

 Tren teknolojisi müzesi, adından da anlaşılacağı üzere içinde lokomotif ve vagonlardan oluşan büyük bir koleksiyona sahip müzedir. Müzede 1903 yılından kalan duş ve yatak odaları sergilenmektedir. O döneme ait yaşamı gösteren nitelikte eşyalar bolca bulunur. Aynı zamanda Moskova-Brest Ekspresi, 1988 tarihli Sovyet yolcularını taşıyan trenler de tren teknoloji müzesinde sergilenip, ziyaretçilerin beğenisine sunulmuştur. Brest seyahati yaparken gezilmesi ve görülmesi gereken şirin bir müzedir.

Brest Kalesi:

 Brest kalesi, 19. Yüzyılda Ruslar tarafından inşa edilen, şehrin en önemli yapı taşlarından biri olan kaledir. Brest tarihinde önemli bir yere sahip olan kale, günümüze kadar varlığını tam olarak koruyamamış ve kaleden geriye yalnızca bir bölümü kalabilmiştir. Şu anda Sovyet Anıtı olarak kullanılan Brest Kalesi, tarihte büyük bir öneme sahip olmasına karşın, günümüzde bütünlüğünü koruyamamış olmasıyla büyük beklentileri karşılamamaktadır. Ancak Brest seyahati yaparken, şehrin tarih kokusunu içine çekmek için gezilmesi ve görülmesi gereken yerlerdendir.

El Konulmuş Sanatlar Müzesi:

 Müzenin isminin dahi ilginç olduğu bu tarihi yapı, tam da adının anlamını taşıyarak el konularak alınan eşyalardan oluşan bir müzedir. 1990’lı yıllarda kaçakçıların Polonya’ya kaçırmaya çalıştığı eşyaları, heykelleri, tabloları, mücevherleri ve daha birçok eşyayı bu müzede görmek mümkündür. İlginç bir müze olan el konulmuş sanatlar müzesi, gezilmesi gereken yerlerden biridir.

Nikalaivsky Kilisesi:

 Şehrin en eski yapılarından biridir ve konum olarak Brest Kalesini arka kısmında bulunur. Binanın muhteşemliği dillere destan olmuştur. Askeri garnizon olmadan önce bir süre manastır olarak kullanılan kilise, 1941 yılında büyük bir hasar almış ancak kısa bir süre sonra restore edilerek kullanıma açılmıştır.

Brest Tarihi Müzesi:

 Brest tarihi müzesi, ilk yapıldığı zamanlarda bölgesel bir müze niteliği taşısa da 2007 yılında bağımsızlığını ilan etmiş, onarılmış ve yeniden inşa edilmiştir. Müzede toplamda 4 salon bulunur ve bu 4 salonda toplamda 800’den fazla eser sergilenir. Sergilenen eşyalar arasında; küçük silahlar, askeri üniformalar, huş ağacı kabuğu, arkeolojik kazılar, tarihsel belge ve fotoğraflar, kartpostallar, antika mobilyalar, ev mobilyaları ve gündelik eşyalar, antik sikke definesi, eski basılı kitaplar ve çini kazılar bulunur. Müze, her kesimden insana hitap eden eşyaları barındırmakla kalmayıp aynı zamanda Büyük Vatanseverlik Savaşı tarihini anlatan etkinlikler düzenlemektedir. Müze gezintilerini seven ailelerin keyif alacağı gezintilerden biri olacaktır.

Brest City Park (Kentpark):

 Brest Kentpark, büyük bir alana kurulmuş olan bir doğa harikasıdır. Öncelikle 4 hektarlık bir araziye kurulsa da zamanla geliştirilerek 20 hektarlık bir araziye ulaştırılmıştır. Bu geniş arazide birçok yerden toplama ağaçlara ve nadir bitki türlerine rastlamak mümkündür. Park, özenli bir şekilde düzenlenip, temizlenmektedir. Bu nedenle huzurlu bir yer olması kaçınılmaz olmuştur. Parkın içinde göletler de yer alır. Göletlerin bakımı ise doğal görüntüsü bozulmadan gelişen teknolojiden yararlanılarak yapılmaktadır. Parkın içinde dinlenmek için çadırlar bulunur ve doğal görüntüyle uyumlu olan doğal taşlardan yapılmış kaldırımlar ayrı bir hava katmaktadır. Tatil yapmak ve kafa dinlemek için ideal bir park olan Kentpark da aynı zamanda festivaller, konserler, etkinlikler ve gençlik olayları bolca düzenlenmektedir. Brest seyahatinde gezilmesi gereken yerlerdendir.



Etiketler: ,