Beyaz Rusya Gezi Rehberi


Beyaz Rusya, diğer adıyla da bilinen Belarus, pırıl pırıl sokaklara sahip olan, yaşam şartlarının ucuz olduğu bir SSCB ülkesidir. 1991’de bağımsızlığını ilan etmiş bir ülke olan Belarus, eski bir tarihe sahiptir. Avrupa içinde idam cezası veren tek ülke olarak bilinir ve bu nedenle sorunsuz bir yaşantıya sahip olan şehirdir. İdam cezasını hala uygulaması nedeniyle de ülkede çok az sayıda olay yaşanmakta olup, cezai yaptırımdan korkan bir halk olduğu için de sorun yaşanmayan bir ülkedir. Ülkenin denize kıyısı olmaması dolayısıyla turizmin çok fazla geliştiği söylenemez. Ancak ülkenin yüzde 40’lık diliminin ormandan ibaret olması ile doğal güzellik imkânları sunar. Aynı zamanda Beyaz Rusya’da çok sayıda dere ve 11.000 adet göl bulunur.

 Belarus, gece eğlenceleri açısında çok sayıda imkân sunan bir ülkedir. Ülkede güvenlik çok üst seviyede olup, disiplinli bir şehir olduğundan dolayı, gecenin bir yarısı sokakta yalnız başına rahat bir şekilde yürünebilmektedir. Ülkede en çok dikkat eden özellik ise darp, soygun ve gasp gibi olayların yok denecek kadar az olmasıdır. Çok sayıda polis ve sivil polis barındırması bu durumda etkili olmaktadır. Güvenli ve huzurlu bir seyahat için tercih edilebilecek ülkeler arasındadır.

Gezilecek ve Görülecek Yerler

Brest:

 Brest, konum olarak Polonya sınırına yakın bir yerde bulunan tarihi bir kenttir. 2. Dünya savaşından en fazla etkilenen şehirlerden biri olan Brest, gezilecek yerler bakımından da Belarus da çok sayıda imkân sunar. Minsk şehrinden tren seferi bulunan şehre ulaşım kolay olmakla beraber, gezinti yapmak da bir o kadar hoştur. Belarus şehrinde gezilmesi ve görülmesi gereken yerlerden biridir.

Taş Müzesi:

 Taş müzesi, 1980 yıllarının ortasında kullanıma açılmış olan bir müzedir. Müzede dikkatleri üzerine çeken şey ise 6,5 hektarlık bir alanda 2134 kaya parçası ile Belarus haritasının çizilmiş olmasıdır. Aynı zamanda şaşırtıcı olan bir özelliği de buzul çağından sürüklenerek gelen 500 dev kaya parçasının burada oluşudur. İnsanda hayret uyandıran bu müze, dünyada eşine çok az rastlanılabilecek tarihi yerlerdendir. Bu nedenle Belarus seyahati yapan kişilerin gezmesi ve görmesi gereken yerlerden biridir.

Zafer Meydanı:

 Zafer meydanı, halkın buluşma noktası sayılabilecek ve şehrin kalbi olan bir meydandır. Yapı olarak Rusya’da bulunan Kızıl Meydan ile benzerliği dikkat çeker. Meydan boyunca birçok tarihi yapıya rastlamak mümkündür. Çevresinde çok sayıda otel, restoran, kafe ve alışveriş merkezleri bulunur. Belarus seyahatinde gezilmesi gereken yerlerden biri olup, alışveriş yapmak, dinlenmek ve keyifli vakit geçirmek isteyen kişilerin uğraması gereken meydanlardan biridir.

Gözyaşı Adası:

 Gözyaşı adası, Belarus’un başkenti olan Minsk’in tarihi Trinity Bölgesinde bulunan bir adadır. Anıt adası olarak anılan bu adada 1976 ile 1988 yılları arasında Afganistan’da ölen 700 Belarus askeri için bir şapel inşa edilmiş. Her askerin isimlerinin yazılı olduğu şapellerin etrafında da heykeller yer alır ve bu heykeller yas tutan aile bireylerini temsil etmek için yapılmıştır. Gözyaşı adası adından da anlaşıldığı üzere, dram içerikli olan ve hüzünlü bir geçmişe sahip adadır. Adada aynı zamanda dünyadaki şiddet olayları karşısında ağlayan bir gardiyan heykeli bulunur ve bu özelliği ile de dünyada büyük dikkat çeker. Gezilmesi ve görülmesi gereken Beyaz Rusya adalarından biridir.

Mir Kalesi:

 Mir kalesi, UNESCO Dünya Mirası Listesinde yer alan bir alan ve deniz seviyesinden 164 metre yükseğe inşa edilen bir kaledir. İnşasında gotik mimarisi, borak mimarisi ve Rönesans mimarisine rastlamak mümkündür. Görkemli bir yapıya sahiptir ve geniş bir arazide yer alır. Belarus seyahati yapan kişilerin, görkemine kapılmak, gezmek ve hatta konaklamak isteyeceği yerler arasındadır. Kale aynı zamanda günümüzde otel olarak kullanılmaktadır.

Nesvizh Kalesi:

 Nesvizh Kalesi, Beyaz Rusya’nın Nesvizh şehrindeki Radziwill ailesinin konut kalesi olup, deniz seviyesinden 183 metre yükseklikte inşa edilmiş bir kaledir. 1921 ile 1939 yılları arasında Polonya’ya bağlı olan yapı, günümüzde Beyaz Rusya’ya bağlıdır. Polonya’ya bağlı olduğu yıllarda ise Polonya’da bulunan en güzel kalelerden biri ilan edilmiştir. Günümüzde varlığını korumaya devam eden kale, görülmesi ve gezilmesi gereken Belarus yerlerini adını yazdırmayı başarmıştır.

Etiketler: ,