İtalya'da Bir Köy Gerace

Gerace Köyü

 Gerace köyü, İtalya’nın güneyinde yer alan 60 milyon yıllık bir tarihe sahip olan ve 1600 metrelik bir deniz yosunu kütlesine gömülmüş olması ile dikkat çeken bir köydür. Köy, her ne kadar küçük ve gezilecek yerleri kısıtlı olsa da deniz yosununa gömülmüş olması ile birçok turistin merak duyduğu ve görmek istediği yerlerden biri haline gelmiştir.


 Gerace köyün en ünlü yeri ise Norman Kalesidir. Kale 900’lü yıllarda inşa edilmiş, köyün eski ve tarihi yapılarındandır. Kalenin çevresinde 100 den fazla kilise ve kayalar oyularak yapılmış olan binalar bulunur. Bu tarihi binalar, günümüze kadar varlığını sürdürmeyi başarmış ve bu özelliği ile de görülmeye değer olmayı başarmıştır.

Gezilecek ve Görülecek Yerler

Cattedrale di Gerace:

 Cattedrale di Gerace, Gerace köyünün tam merkezinde yer alan, Romanesk yapıda bir kilisedir. 1222 yılında inşa edildiği bilinen kilisenin Kral Frederick II tarafından kutsandığı varsayılmaktadır. Uzun yıllardır varlığını sürdürmesi nedeniyle yaşayan bir tarih parçası olarak görülen kilise, seyahat eden kişilerin görmek isteyeceği yerlerden biridir. Kilise, ince bir işçilikle imal edilmiş mimarisiyle, sanat eseri değerindedir.

Chiesa di Francesco d’Assisi:

 Chiesa di Francesco d’Assisi, Ortaçağda yaşamış, İtalyan bir aziz olan San Francesco d’Assisi’ne ithafen yapılmış bir kilisedir. San Francesco d’Assisi, fransisken rahiplerinin lideri olan öğretisini dünyaya duyurmuş bir azizdir. 1182 yılında doğan San Francesco d’Assisi, öldükten sonra aziz ilan edilmiştir. Zengin bir işadamının oğlu olmasına rağmen bütün hayatı boyunca, kilisenin ve papanın güçlenmesine karşı çıkmış ve bu nedenle mütevazi bir hayat sürdürmüştür. Aziz hakkında bilinen efsanelerden biri ise tüm hayvanların dilini bildiği ve onlarla konuştuğudur. Dünyaya karşı ölene kadar savunduğu öğretisi ise “Tanrı ve kulun arasında herhangi bir kuruluşun veya kurumun girmesi mantıksız ve saçmadır.” Bu öğreti ise 800 yıldır devam etmiş ve hala bölgede benimsenmektedir.

 Chiesa di Francesco d’Assisi, günümüzde içinde birçok etkinliğin düzenlendiği bir mekân haline gelmiştir. Dıştan görünümü ile ziyaretçilerini cezp etmekte ve bu sayede birçok turisti ağırlamaktadır. Kilisenin içinde Rönesans dönemine ait eserler ve barok heykelleri yer almaktadır.

Porto dele Bombarde:

 Porto dele Bombarde, Gerace köyünün en alt bölümünde ve caddelerin aşağısına gelen bir geçittir. Geçitten geçildiğinde ise muhteşem Gerace köyünün deniz manzarası ile karşılaşılır. Geçit, halk arasında “güneşin kapısı” ismi ile anılmaktadır. Yapı, buram buram tarih kokan ve görülmesi gereken bir manzaraya sahip nadide yerlerdendir.

Norman Kalesi:

 Norman Kalesi, inşasının ne zaman yapıldığı bilinmese de tahmini olarak 10. Yüzyılda yapıldığı düşünülen Gerace köyünün ünlü şatosudur. Konum olarak kale, bir uçurumun tepesinde ve köyün en yüksek bölgesinde bulunur. Tarih boyunca birçok tahribata uğradığı için çok fazla revize edilmiş ve genişletilmeleri yapılmıştır. Gerace köyünde görülmesi gereken en güzel yapılardan biridir.





Etiketler: ,