Edinburg Gezi Rehberi


İskoçya'nın doğusunda bulunan Edinburgh, aynı zamanda ülkenin başkentidir. Konum olarak Kuzey Denizi'ne yakındır. Ortaçağ mimarisinin izlerini bünyesinde barındıran yapısının yanında, tarihi güzellikler açısından oldukça zengindir. Bölgenin eğitim oranı da yüksek olduğundan, İskoçya'nın aydın bir şehir olarak bilinmesine katkısı büyüktür. Hem eski hem de yeni şehri olarak iki şehri vardır. Yani, birçok tarihi ve doğal güzelliği bulunan eski şehri, önemle korunmaktadır. Hem doğal güzellikleri hem tarihi özellikleri hem de kültürel yapısı dolayısıyla Edinburgh, Unesco tarafından dünya kültür mirası listesine alınan bir şehirdir. Edinburgh'ta dört üniversite vardır ve öğretim kalitesi yüksektir. 1583 yılında kurulan ve bölgenin en eski üniversitesi niteliğindeki Edinburgh Üniversitesi, dünya tarafından da en kaliteli üniversitelerden birisi olarak kabul edilmiştir. Ayrıca, dünyanın en iyi on üniversitesi arasında bulunmakta, bölgenin kültürel yapısının da temelini oluşturmaktadır. Her tarafı tarihi yapılarla dolu olan şehir, sadece eğitim değil kültürel, sanatsal ve tarihi yapısıyla da ön plana çıkmaktadır.

Edinburgh Gezilecek Yerler

Edinburgh Kalesi: Kale, bölgeye yolu düşenler ve Edinburgh'ta gezilecek yerler nerelerdir diye merak edenlerin, uğraması gereken ilk noktadır. Yapının turistik önemi büyüktür. Edinburgh Kalesi, şehrin merkezinde yer alan heybetli bir yapıdır. Şehrin her noktasının izlenebileceği konumdaki yapı, Ortaçağ mimarisinin güzel bir örneğidir.

Scott Anıtı: Gotik mimarisini yansıtan yapı, üzerinde 68 tane heykelciğin bulunduğu ihtişamlı bir yapıdır. Aynı zamanda, dünyanın en büyük anıtı olarak kabul edilir ve bölgenin hem kültürel hem de sanatsal yapısını en etkileyici şekilde göstermektedir.

Kraliyet Botanik Bahçesi: Edinburgh'a gidenler, botanik bahçesini mutlaka görmelidir. Bahçe, çok geniş bir alanı kapsamaktadır. İçerisinde, daha önce görmediğimiz duymadığımız birçok farklı bitki türü bulunmaktadır. Turistlerin oldukça ilgi gösterdiği Kraliyet Botanik Bahçesi, 1650 yılında, sadece şifalı bitki üretimi yapmak amaçlı kurulmuştur. Ancak sonrasında, kaydedilen gelişmeler ve bilimsel çalışmalara bağlı olarak, birçok farklı bitki türü yetiştirilmeye başlanmış, mimarisi de düzenlenmiştir. Günümüzde, binlerce bitkisi bulunan bahçe, Edinburgh'a gezilip görülecek yerler açısından önemli bir katkı sağlamaktadır.

Royal Mile: Kraliyet Yolu da denilen Royal Mine, Edinburg Kalesi ile Holyrood Sarayı arasında bulunan bir yoldur. Sokak sanatçıları tarafından çeşitli gösterilerin yapıldığı sokakta, şirin ve renkli yapılar bulunmaktadır.

 İskoçya Milli Müzesi: İskoçya'nın, tarihi yapısını, geçmişten günümüze değişen özelliklerini ve kültürel değerlerini tümüyle yansıtan bir yapıdır. Müzeye giriş ücretsizdir ve çeşitli gösterilerle ziyaretçiler, içeride keyifli dakikalar geçirmektedir.

Holyrood Sarayı: Uzun bir süredir, önemli toplantı ve ziyaretlerin gerçekleştirildiği Holyrood Sarayı, Britanya Kraliyet ailesinin konutu olarak yapılmıştır. Saray, halka açıktır ve Edinburgh'ta gezilecek yerler arasında bulunmaktadır.

Calton Hill: Şehrin merkezinde bulunan ve özel bir mimari örneği olan Calton Hill tepesi, tüm şehrin görüntülenebileceği bir manzaraya sahiptir. Ayrıca, Dünya Miras Listesi'nde de bulunmaktadır.

Edinburgh'ta Ne Yenilir Ne İçilir?

Haggis: Edinburgh yöresel lezzetlerinden birisidir. Kuzu sakatatı kullanılarak yapılır. Sakatatlar karıştırılıp çekilerek kıyma haline getirilir ve yulaf ile çeşitli sebzelerle lezzetlendirilerek kuzu işkembesi içine doldurulur. Sonuçta ortaya, Edinburgh'a özel bir yemek ortaya çıkar. Edinburgh'ta ne yenir diyenler, haggisin tadına bakabilir.

Yulaf Lapası: Klasik İskoç kahvaltısı deyince, değişmez lezzetlerden birisidir. Kahvaltı açısından zengin bir kültüre sahip olan Edinburgh'ta yulaf lapası, değişik lezzetlerden birisi olarak anlatılmaktadır.

Cheddar peyniri: İskoçya, peynir çeşidinin bol olduğu ve çok tüketildiği bir ülke olarak bilinmektedir. Edinburgh'ta, cheddar peyniri başta olmak üzere birçok peynir çeşidine rastlanabilir.

Balık: Edinburgh'ta, morina, somon ve çeşitli balık türleri tüketilmektedir. Ancak farklı olan, balığın genelde tütsülenerek pişirilmesidir. Bu yönüyle ortaya çıkan bir lezzet olarak balık, Edinburgh'ta ne yenilir sorusuna verilebilecek güzel bir cevaptır.

 Viski: Edinburgh, viskisiyle ünlüdür. Bölgede, viskinin farklı damak tatlarına hitaben birçok çeşidi bulunmaktadır.

 Edinburgh'a Ne Zaman Gidilir?

Edinburgh'un iklimi genelde yağışlıdır. Bu nedenle, şehri rahatça gezmek için en ideal aylar, yaz aylarıdır. Haziran, temmuz ve ağustos aylarında, düzenlenen festival ve sosyal etkinliklerle renklenen şehir, her yıl birçok ziyaretçiye ev sahipliği yapmaktadır. Haziran ve temmuz aylarında, ağustos aynına göre daha sakindir. Sessizliği sevenler, bu aylarda da gidebilir. Ağustos ise, bol festival ve etkinliklerle geçmektedir.

Etiketler: ,