İtalya-Verona Gezilecek Yerler


İtalya Verona Gezilecek Görülecek Yerler

 Avrupa’ da yer alan şehirler arasında kültürel, mimari ve tarihi açıdan en zengin yerlerden biri de İtalya’nın Verona kentidir. Verona konum olarak İtalya’nın Venota Bölgesinde yer alır. Turistik açıdan oldukça zengin olan Verona her yıl dünyanın her yerinden gelen milyonlarca turisti ağırlıyor. Verona' da pek çok tarihi yapı bulunuyor. Bu sebepten ötürü UNESCO Dünya Mirası Listesinin en gözde şehirleri arasında yerini almış durumda. Bunun yanında efsane aşıklar Romeo ve Juliet’ in şehri olarak anılması şehre kültürel açıdan da bir zenginlik katıyor. İşte Verona’ da gezilip görülebilecek bazı yerler:

1-)Arche Scaligere

 13 ve 14 yüzyıllarda şehri yöneten Scaliger ailesinin anıt mezarları toplu olarak Arche Scaligere’ de yer almaktadır. Mükemmel mimari yapısı ile görenleri kendinden hayran bırakan Arche Scaligere günümüzde demir parmaklıklar ile çevrilerek korumaya alınmıştır. Scaliger Tombs olarak da bilinen anıt mezarlar oldukça görkemli bir mimariye sahiptir.

2-) Porta Borsari

 Milattan önceki yıllardan günümüze kadar varlığını korumuş olan Porta Borsari oldukça ihtişamlı bir yapıdır. Roma kapısı olarak da bilinen yapı sahip olduğu mimarisi ile dikkatleri üzerine çekmeyi başarıyor. Turistler ve bölgeye yabancı kişiler tarafından fotoğraf çekmek için en çok tercih edilen mekanlardan biridir.

 3-)Sant Anastasia

 Yüzyıllar önce inşa edilmiş ve bölgenin mimari açıdan en kıymetli yapılarından biri olan kilise, bölge halkının heykelcilik ve duvar resimleri alanında ne kadar ileri bir seviyede olduğunu gözler önüne sermeyi başarıyor. Gördüğü büyük rağbet ile turistlerin ve ziyaretçilerin gözde mekanı haline gelmiş durumda.

4-) Juliet’ in Evi (Casa Di Giulietta) Shakespeare’in dünyaca bilinen romantik eseri Romeo ve Juliet’ in merkezi Verona’ dır. Bundan dolayı da eserin ana kahramanı Juliet' i anımsatan hatıralar ile dolu ev Juliet' in evi olarak da geçiyor. Evin bir de küçük balkonu var. Bu balkon da Juliet' in Romeo’ yu beklediği balkon ile özdeşleştiriliyor.

5-) Arena di Verona

Verona’ nın meşhur tarihi tiyatrosu Arena di Verona birinci yüzyıldan bu yana hala canlılığını koruyor. Hala ayakta olmasını yüzyıllar boyu çok iyi korunmasına borçlu. Günümüzde de Roma’nın tiyatro ve konser gibi etkinliklerine ev sahipliği yapmaya devam ediyor. Hatta yalnız Verona’daki etkinliklere değil dünyanın dört bir yanından gerçekleştirilecek etkinliklere de kapılarını açıyor.

6-) Erbe Meydanı

 Verona' nın en işlek ve en kalabalık meydanlarından biri olan Erbe Meydanı etrafı binalar ile çevrili oldukça geniş bir alandan ibaret. Etraftaki binalar İtalyan mimarisi ile inşa edilmiş ve oldukça zarif tasarlanmış. Meydanın ortasında dikkatleri çeken iki unsur olarak havuz ve heykel bulunuyor. Meydanda ayrıca binaların altlarında sıralanmış hediyelik eşya dükkanları, restoranlar, kafeler ve alışveriş mağazaları yer alıyor.

7-) Teatro Romano

İnşası milattan önce birinci yüzyıla kadar dayanan Roma Tiyatrosu günümüzde turistlerin hem fotoğraf çekmek hem de gezmek için adeta akın ettiği bir mekandır. Çok köklü bir geçmişe sahiptir. Adige Nehri’nin kıyısında yer alması bu tiyatronun gördüğü rağbetin her geçen gün artmasında çok büyük rol oynar. Amfi tiyatro şeklinde inşa edilmiş olan tiyatro Verona ziyareti sırasında gezilmesi gereken başlıca yerlerden biri haline gelmeyi başarmıştır.

8-) Basilica of San Zeno

 Shakespeare’in ölümsüz eseri Romeo ve Juliet' in yaşadığı bir eser de bu kilisedir. Esere göre Romeo ve Juliet bu kilisede evlenir. Küçük bir kilise olsa da Verona’ da her yıl ziyaretçi akınına uğrayan yerlerden biridir. Tarihi ve mimarisi ile adından çokça söz ettirmeyi başarır.

9-) Torre Dei Lamberti

Şehrin pek çok yerinden rahatlık ile görülebilen meşhur kule 84 metre yüksekliğe sahiptir. Kulede iki farklı çan sesi mevcuttur. Çanların biri halkı silaha çağırmak ve şehir konseyini bir araya toplamak amacıyla kullanılırken diğer çan ise yangınları, çalışma sürelerini ve saati belirtmek amacı ile çalıyor. Günümüze kadar pek çok restorasyon işleminden geçmiştir ve bu sayede hala ayaktadır.

10-) Giardino Giusti

Meşhur İtalyan bahçelerinin en eşsiz örneklerinden biri olan Giardino Giusti mükemmel atmosferi ile görenleri adeta büyülüyor. 16. yüzyılda inşa edilen bahçe içerisinde pek çok bitki çeşidini barındırıyor. Her yıl milyonlarca turist tarafından ziyaret edilen bahçe büyük beğeni toplamayı başarıyor.

11-) Via Mazzini

Verona' nın çok büyük ve turistler tarafından en çok ziyaret edilen iki meydanı bulunur. Bunlar Piazza Bra ve Piazza Erbe' dir. Bu iki büyük meydanı birleştiren geçide Via Mazzini adı verilir. Burada mağazalar, kafeler, restoranlar ve hediyelik eşya dükkanları bulunur. Turistler burada dilediğince resim çekebilir, birbirinden farklı İtalyan lezzetlerini deneyebilir ve alışverişlerini yapabilirler.

12-) Castelvecchio

 Ortaçağdan günümüze kadar canlılığını korumuş bir yapı olan Castelvecchio tarihi bir kaledir. Günümüzde tarihi eserlerin sergilendiği bir müze olarak kullanılmaktadır. Fotoğraf çekmek için birebirdir. Günümüzde Adige Nehri’nin karşılıklı iki tarafını birbirine bağlayan bir köprüye de ev sahipliği yapmaktadır. Köprü üzerinden şehrin göz kamaştıran manzarası kolaylık ile seyredilebilir. Bu yüzden şehrin en güzel fotoğraflanabileceği yerlerden birisi de bu köprünün üstüdür.