Novisad-sırbistan


Novi Sad, Sırbistan'nın kuzeyine kurulu bir şehir. Belgrad'dan sonraki Sırbistan'ın ikinci büyük şehri.  Şehir Tuna Nehrinin yamaçlarına kurulu muhteşem bir yer. Kadim Yugoslavya Cumhuriyeti'nden bu yana özerkliğini korumuştur. Voyvodina'nın başkenti sırbistan'ın da harika bir şehri olarak bilinir. Novi sad Avusturya-Macaristan İmparatorluğu hakimeyeti altında uzun yillar kalmış bir şehir. Günümüze kadar Macar kültürü ağır basıyor. Her yıl Petrovaradin Kalesinde yapılan ve Balkanların en sevdikleri müzik festivali olan Exit Festivaline'de  ev sahipliği yapan Novi sad şehir merkezinde bulunan Özgürlük Meydanı'nın  yanında bulunan Neo-Gotik Mimari şeklinde inşa edilen Meryem Ana Katolik Kilisesi, Belediye binası gezilecekler listesine eklenecek yerler. Petrovaradin Kalesi, Karlofca kasabası ve Petrovaradin Bölgesi Novi sad'ın  muhakak görülmesi gereken yerlerden bazilari.

Özgürlük Meydanı
Novi sad'ın onemli  Merkez meydanlarından olan (trg slobode) Özgürlük Meydanı  olan bu yerde çok sayida şehri temsil eden tarihi yapi bulunuyor. Bu tarihi  yapiların etrafında ise Avusturya-macaristan zamanından kalma Neo-Ronesans yapılarından  mevcuttur yapılari görenler kendilerini Orta Çagda sanıyor. 1895 te inşa edilen belediye.binası ve binanın tam karşısında bulunan St. Mary Kilisesi bulunyor. Sırp gazeteci ve yazar Svetozar Miletic anıtı bulunmaktadır. Meydan'da bulunan Vojvodina Hotel ve çevrede bulunan harika kafe ve restaurantlar muhteşem bir hava veriyor.meydana.

Petrovaradin bölgesi
Şehir merkezinden 10 dakikalık yürüyüş mesafesinde olan petrovaradin Bölgesi, 150 yıllık osmanlı hakimiyeti sonrasında Avusturya ordusu tarafından alınmış bir bölge. O zamana ait  Osmanlı saldırılarını önlemek için yapılan ve 1780 dek genişletilmiş.bir kale olan petrovaradinin altında,  çok sayıda tünel bulunuyor. Bu tünellerin ortalama uzunlugu 16,17 km. Novi sad'ın meşhur müzik festivali olan Exit Festival Osmanlı döneminden kalma Petrovaradin Kalesinde yapilıyor. Kalenin muazzam bir Tuna Nehri görütüsü varki harika cevredeki  kafelerin birinde oturup bu muazzam manzarayı izlemeden gecmeyin.

Karlofça Kasabası
Karlofça Kasabası (Sremski Karlovci), Novi Sad şehir merkezine araçla 5 dakikalik yol yok ben yürümek ve burdaki atmosferi yaşamak istiyorum derseniz karar sizin ve doğru karar vermiş olursunuz.  Kasaba'nın şarabı meşhur muhakkak tadina bakın. Osmanlı devletinin ittifak sağladığı devletler arasında imzalanan  ve Ukrayna, Mora Yarımadası, Macaristan'ın ünlü Karlofça antlaşması imzalandiğı yerdir.

St.George Katedrali ve Slovak Evanjelist Kilisesi
Uzun yıllar öncesine dayanan bu gotik yapı sanki ortaçağdan fırlamış ve buraya gelmiş. Yapı muhteşem ve etkileyici bir görüntüye sahip. 1905 te inşa edilen bu St. George Katedral'i Baş Piskopos'un Konağının hemen yanında yer alıyor. Harika yapısıyla büyüleyici St. George Katedrali'nin Rotkvarija bölgesinde bulunan Slovak Evanjalist Kilisesi'nin dış cephesi pempe bir rengi olan harika mimarisiyle dikkat çekiyor.

Etiketler: ,